Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 2. 2015,
18.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Garmisch-Partenkirchen veleslalom Marcel Hirscher Marcel Hirscher Žan Kranjec Žan Kranjec

Sobota, 28. 2. 2015, 18.35

8 let

Hirscher boljši od vseh vsaj za dva razreda, Kranjcu tri točke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avstrijec Marcel Hirscher je v Garmisch Partenkirhcnu navdušil na veleslalomski tekmi in zmagal s tretjo največjo prednostjo v zgodovini svetovnega pokala. Žan Kranjec je osvojil tri točke.

Avstrijec Marcel Hirscher se je v nedeljo poigral s tekmeci in jih zasenčil v obeh tekih.

Kako se je začelo? Veleslalom je v dopoldanskih urah v Garmisch Partenkirchnu ponudil lepšo vremensko kuliso od Banskega v Bolgariji, kjer so imele najboljše alpske smučarke na svetu opravka z nepredvidljivo meglo. Odprl ga je Nemec Felix Neureuther. Kmalu ga je za las prehitel rojak Fritz Dorfer, nato pa sta oba Nemca zaploskala Benjaminu Raichu.

Avstrijski veteran ni dolgo užival na vrhu, saj ga je s prvega mesta zrinil izjemno razpoloženi Hirscher. Prehitel ga je skoraj za dve sekundi, s tem pa tudi vrgel rokavico drugim tekmecem in si olepšal položaj v boju za mali kristalni globus (veleslaomu), še bližje pa je tudi velikemu, ki ga prejme smučar z največjim številom točk za svetovni pokal.

Hirscherju ni mogel do živega niti Američan Ted Ligety. Svetovni prvak v veleslalomu si je privoščil preveč napak in za vodilnim Avstrijcem po prvem teku zaostal za skoraj tri sekunde.

Žan Kranjec je kot edini slovenski predstavnik štartal kot 31. in si prismučal štiri sekunde in pol zaostanka, s katerim je na repu najboljše trideseterice vztrajal do konca prvega teka ter si zagotovil nastop v finalu. Kot 28. je računal na dobre pogoje in prismučal do konca, s tem pa si tudi zagotovil tri nove točke svetovnega pokala. Ohranil je uvrstitev iz prvega teka in na koncu osvojil 28. mesto.

Američan Ligety se je podobno kot pred tedni na svetovnem prvenstvu v Beaver Creeku v drugem teku predstavil z boljšo predstavo in pridobil veliko mest, na koncu pa osvojil nehvaležno četrto mesto. Prvo mesto je zlahka ubranil Hirscher in na koncu najbližjega zasledovalca Neureutherja prehitel za več kot tri sekunde! Ker je Norvežan Kjetil Jansrud na veleslalomu v Garmischu osvojil le 16. mesto, je Avstrijec še povečal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zbral je že 1.128 točk, Skandinavec pa 188 manj.

Hirscher je povečal vodstvo pred Ligetyjem v seštevku veleslalomov na 188 točk in ga le še malo loči od malega globusa. Dan pred svojim 26. rojstnim dnevom zabeležil 30. zmago v pokalu, od tega jih je 14 dosegel v veleslalomu, 15 v slalomu, eno pa v paralelnih disciplinah.

Moški del svetovnega pokala se bo nadaljeval konec prihodnjega tedna, ko bo v soboto v norveškem Kvitfjellu smuk, v nedeljo pa superveleslalom.

Ne spreglejte