Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 1. 2016,
12.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

skoki Peter Prevc Peter Prevc Kulm

Sobota, 16. 1. 2016, 12.59

8 let

Dame in gospodje: Peter Prevc z dvema rekordoma svetovni prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Deset dni po osvojeni novoletni turneji je slovenski skakalec Peter Prevc spisal novo veliko poglavje v smučarskih skokih. Na Kulmu ga je poneslo do naslova svetovnega prvaka v poletih.

Trenutno najboljši skakalec na svetu Peter Prevc je ponovil dosežek Roberta Kranjca iz Vikersunda leta 2012, ko je postal svetovni prvak. Srečen kraj za mlajšega reprezentančnega kolega je bil Kulm, kjer je pri treh od načrtovanih štirih poletov pokazal največ.

Dvakrat je postavil rekord prenovljene letalnice, navijači pa so imeli kaj videti tudi danes, saj sta s Kennethom Gangnesom pričarala izjemen boj za zlato odličje. Norvežan je po prvem dnevu vodil za 1,3 točke, bil v poskusnem skoku najdaljši, a pri 238 metrih padel.

V tretji seriji posamične tekme pa so slovenski navijači, ki so v Avstrijo prišli spodbujat slovenskega šampiona, padli v ekstazo.

Peter je s poletom, dolgim 244 metrov, za meter izboljšal rekord letalnice, katerega lastnik je bil sam – 243 je namreč poletel v petkovi prvi seriji. Pred zadnjim poletom je imel 3,3 točke naskoka pred norveškim tekmecem, s katerim sta se po treh četrtinah tekme v izteku letalnice le smejala drug drugemu, potem ko sta poletela ekstremno daleč.

Četrto serijo odpihnil veter in Prevc se je zasluženo veselil naslova svetovnega prvaka

Gangnes je z enega zaletnega mesta nižje pristal pri 238 metrih, a k sreči ni naredil telemarka, zaradi česar je izgubil dragocene točke, Peter pa je sodnike v slogu Simona Ammana nekoliko prelisičil, da so mu dali višje ocene.

Ker so bile vremenske razmere neugodne za letenje, se je žirija tekmovanja odločila, da zadnje serije ne bo izpeljala. Peter Prevc je tako pred številnimi slovenskimi navijači, ki so slovenskega šampiona že v Bischofshofnu pospremili do naziva kralj novoletne turneje, roke dvignil visoko v zrak.

Zdravljico so spet predvajali le njemu v čast, zanj pa je to že druga medalja na svetovnih prvenstvih v poletih, potem ko je pred dvema letoma v Harrachovu osvojil bronasto odličje.

A se Prevc na Kulmu ne namerava zaustaviti le pri posamični medalji, saj bo že v nedeljo skupaj z Robertom Kranjcem, Jurijem Tepešem in Anžetom Laniškom naskakoval še zlato na moštveni preizkušnji.

Ne spreglejte