Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
27. 10. 2018,
18.10

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71

Natisni članek

Žan Kranjec Žan Kranjec Sölden Štefan Hadalin svetovni pokal

Sobota, 27. 10. 2018, 18.10

5 let, 5 mesecev

ZAČETEK SVETOVNEGA POKALA

Če mu bo dovoljeno, se bo vmešal v boj za vrh

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,71
Žan Kranjec | Žan Kranjec verjame, da je kakovostno pripravljen na novo sezono. | Foto Sportida

Žan Kranjec verjame, da je kakovostno pripravljen na novo sezono.

Foto: Sportida

Zdi se, da slovensko moško alpsko smučanje pred odprtjem nove sezone v Söldnu v zadnjih 20 letih še ni imelo tako močnega aduta, kot bi na nedeljskem veleslalomu to lahko bil Žan Kranjec. Če mu bo le vreme dovoljevalo pokazati, kaj zna.

Od našega poročevalca iz Soldna. | Foto:

Klemen Bergant ne slovi kot trener, ki bi svoje tekmovalce koval v "prvake na treningih" ali pa pred tekmami nerazsodno hvalil njihovo pripravljenost. Zato je njegovo kimanje ob vprašanju, kako dobro je na novo sezono pripravljen Žan Kranjec, dovolj zgovorno. Tako kot so bili zgovorni tudi časi na zadnjih treningih v Söldnu. "Kaj naj rečem? Res je pripravljen tako, kot smo želeli. Ne pogovarjamo se o rezultatih. Tudi moji zadnji napotki bodo povezani le s samim smučanjem," pravi Bergant in ob tem upa, da bo njegovemu adutu omogočeno nastopati. Že vse od prihoda v Sölden se namreč vremenska napoved za nedeljo ne spreminja. Ta pa je vse prej kot optimistična.

Sobotna tekma pod streho.  | Foto: MaPa Sobotna tekma pod streho. Foto: MaPa Prvi ukrep: skrajšana proga

Že ob koncu sobotne ženske tekme, ki jo je dobila Francozinja Tessa Worley, je tako na ledeniku kot v dolini močno snežilo. Padavine naj ne bi ponehale, za nameček pa naj bi se ponoči okrepil tudi veter, ki je moško preizkušnjo odpihnil že lani. Avstrijski organizatorji v sodelovanju z vodstvom svetovnega pokala vseeno upajo na vsaj manjši zasuk, so pa že potegnili prvi potezi. Tako je že jasno, da bo tudi moška proga potekala z nižjega starta, za nameček pa naj bi vratca postavili šele v nedeljski zgodnjih jutranjih urah. Če …

Kranjec: Brez obljub, toda …

Bergant je sicer svojim tekmovalcem že pred dnevi zabičal, naj si ne belijo glave z vremenom, temveč naj nemoteno sledijo protokolu priprave na tekmo. Tudi Kranjec kot prvi adut zato bolj kot o vremenu govori o svojem smučanju. "Poletni napredek in zadnje vožnje me navdajajo z optimizmom. Začel sem tam, kjer sem lani končal. Poletno delo pa je obrodilo sadove. Sem tudi bolj samozavesten. Vseeno ne bom nič napovedoval ali obljubljal. Da, sposoben sem tudi zmagati, a napoved tega bi bila nesmiselna," pravi najboljši slovenski smučar pretekle sezone, prepričan o tem, da je že prišel do ravni, ko se lahko tudi z nekoliko slabšo izvedbo zavihti visoko.

Štefan Hadalin obljublja boj za finale. | Foto: Sportida Štefan Hadalin obljublja boj za finale. Foto: Sportida

Hadalin meri na finale  

S slabšim izhodiščem in posledično manjšim pritiskom pa nedeljsko tekmo pričakujeta Štefan Hadalin in Žan Grošelj. "V Kranjcu imam dobro primerjavo. Ker se mu približujem, sem lahko samozavesten. Na tekmi pa še vedno napadam iz ozadja. Toda osnovni cilj je preboj v drugo vožnjo. Nato pa je na tekmi, ki je v sezoni specifična, možno marsikaj," pravi Hadalin. Bolj zadržan pa je Grošelj. "Čutim in upam, da bi bila lahko to sezona preboja. Treniral sem dobro, tudi s fantoma iz ekipe svetovnega pokala. Zavedam se, da je bila moja zadnja sezona slaba. Sem pa 'resetiral' glavo in grem zdaj neobremenjeno naprej," pravi član ekipe evropskega pokala, ki si, zanimivo, smuči pripravlja sam.

Tessa Worley
Sportal Tessinega ledeniškega čakanja je konec
Anže Kopitar in Henrik Kristoffersen
Sportal Veliki navijač Anžeta Kopitarja napada smučarskega kralja
Tina Maze in Anna Fenninger 2015
Sportal Obračun z Mazejevo kot nedosegljivi vrhunec kariere
Ne spreglejte