Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
26. 12. 2017,
17.37

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

4

Natisni članek

Zlata lisica Maribor Pohorje svetovni pokal

Torek, 26. 12. 2017, 17.37

6 let, 4 mesece

Zlata lisica: da ali ne

11 stopinj Celzija, 11 dni: mariborski trenutek resnice

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,95

4

Medtem ko so pri Mednarodni smučarski zvezi že prižgali zeleno luč za zagrebška slaloma po novem letu, pa snežnega kontrolorja v četrtek pričakujejo tudi v Mariboru. (Pred)odločitev o usodi Zlate lisice (6. in 7. januar) utegne pasti že dan pred tem.

Mariborski boj z naravo je že dodobra oguljena fraza, ki pa vsako leto ob pripravah in izvedbi Zlate lisice najde svoje mesto v slovenskem medijskem prostoru. O tem, da bo ta boj letos še posebej oster, nas je danes, natančno enajst dni pred klasičnim dvojnim programom s sobotnim veleslalomom in nedeljskim slalomom, opozorilo prav enajst mariborskih stopinj Celzija. To je približno 15 stopinj Celzija več, kot bi si želeli organizatorji za pripravo dodatnih zalog umetnega snega in zaključno fazo priprave tekmovalne proge. Ta je v tem trenutku pripravljena v precej manjšem obsegu (težavna je predvsem osrednja strmina), kot bi si Mariborčani želeli, zato je negotovost pred četrtkovim obiskom uradnega snežnega kontrolorja FIS precejšnja.

Trenutek resnice

A čeprav so dela v ciljni areni, kjer stoji zgolj ogrodje za osrednjo tribuno, za nekaj časa obstala, topovi pa čakajo na ohladitev, v organizacijskem odboru puške niso vrgli v koruzo. "Želene božične ohladitve ni bilo. K sreči nam otoplitev ni stalila snega, tako da je stanje v zgornjem delu proge še vedno zelo dobro. Žal pa nismo mogli proizvajati dodatnih količin snega. Tega imamo premalo. Vseeno bomo v sredo razgrnili preostale večje kupe snega po celotni progi in ugotovili, kakšno je realno stanje. Verjamem, da bomo tako že pred četrtkovo snežno kontrolo vedeli, pri čem smo," razmere pojasnjuje tudi v najbolj toplih zimah optimistični generalni sekretar Srečko Vilar.

Podoba Mariborskega Pohorja 11 dni pred Zlato lisico. | Foto: MaPa Podoba Mariborskega Pohorja 11 dni pred Zlato lisico. Foto: MaPa

"Potrebujemo 10 mrzlih ur!"

Mariborčani imajo teden in pol pred Zlato lisico pred seboj tri scenarije. Prvi je predhodna odpoved tekmovanja. Drugi selitev tekmovanj, pri čemer je tradicionalno najtesnejši in tudi v tem primeru najbolj realni partner Kranjska Gora. Na Gorenjskem so razmere boljše, težave pa povzroča zasedenost hotelskih sob. Tretji scenarij pa vključuje nadaljevanje začrtanih del na Pohorju. "Naše karte bodo do FIS povsem odprte. Zavedamo se, da trenutno stanje ni zadostno. A po naših ocenah potrebujemo približno deset ur mraza za pripravo dodatnega snega. Predvsem zaradi tega, ker so nekoliko dolgoročnejše napovedi, torej po novem letu, ugodnejše," dodaja Vilar, ki je moral v zadnjem dobrem desetletju privoliti v tri selitve na Gorenjsko (2007, 2012 in 2014), enkrat pa je podpisal popolno kapitulacijo (2011).

Zelena luč za Oslo in Zagreb

Medtem ko usoda Zlate lisice torej še ni znana, pa so pri FIS uradno prižgali luč tako za novoletno paralelno preizkušnjo v Oslu kot tudi za ženski in moški slalom v Zagrebu (3. in 4. 1.). Dovolj snega imajo tudi v Lienzu, kjer pa organizatorjem ženskih tekem ta teden skrbi povzroča vremenska napoved. Zato so se odločili za zamenjavo programa. Po novem bo slalom na sporedu v četrtek (28. 12.), veleslalom pa dan pozneje.
Ne spreglejte