Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 9. 2014,
10.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Novak Đoković Kei Nišikori Roger Federer Marin Čilić

Sobota, 6. 9. 2014, 10.28

8 let

Večer senzacij: Čilić odpihnil Federerja, Nišikori šokiral Đokovića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V finalu OP ZDA se bosta pomerila Marin Čilić in Kei Nišikori. Hrvat je nadigral Rogerja Federerja, Japonec pa prvega nosilca Novaka Đokovića. Azija je dočakala finalista turnirja za grand slam.

Pri skoraj 35 stopinjah Celzija je Kei Nišikori po skoraj treh urah realiziral drugo zaključno žogico in se veselil največjega uspeha v karieri. "Čudovito je, ko premagaš številko 1 na svetu. Sam sem zelo vesel, upam, da je to tudi odlična novica za Japonsko. Danes sem se po drugem nizu zelo trudil, da ostanem zbran. Pogoji so bili res zelo težki," je po zmagi dejal Japonec.

Igralec iz dežele vzhajajočega sonca je dvoboj začel z odvzemom servisa, a je Đoković v prvem nizu izenačil na 2:2, po 39 minutah pa je niz vendarle dobil Japonec. Toda Srb se je zbral in po 30 minutah sta bila igralca spet na začetku. Vse je kazalo, da je Novak Đoković že v prednosti, saj se je Japoncu na trenutke poznala utrujenost, razlog pa sta bila bržkone dvoboja s Kanadčanom Milošem Raonićem in Švicarjem Stanislasom Wawrinko, ki sta imela po pet nizov.

A Japonec se je pobral in tretji niz dobil po podaljšani igri. V odločilni 13. igri je Japonec že vodil s 4:0 in 5:2, Đoković se je še približal na 5:4, nato pa oddal niz. Srb je izgubil še lasten servis v uvodu četrtega niza ter zapravil tri priložnosti za "rebreak", kar je bila podlaga za Japončev uspeh.

Čilić zasenčil Federerja in zmagal zgolj v 105 minutah

Takoj za presrečnim zmagovalcem Keijem ter ne preveč zadovoljnim Novakom bi morala na osrednje igrišče Arthur Ashe stopiti Roger Federer in Marin Čilić, a jima je sprva načrte preprečil dež. Vreme se ju je usmililo po uri čakanja, tako da se je v New Yorku o drugem potniku vendarle odločalo v soboto.

Za Hrvata, varovanca Gorana Ivaniševića, je bil to drugi polfinale na turnirju grand slam v karieri. Prvič je v polfinalu igral leta 2010 na OP Avstralije, zdaj pa je v New Yorku stopil še korak naprej, saj si je prvič priigral nastop na sklepnem dejanju. Polfinalni obračun je začel imenitno ter z vrhunskim tenisom nadigral švicarskega favorita. Prvi niz je dobil s 6:3, drugega in tretjega pa s 6:4. Ogromno prednost dveh dobljenih nizov je imel v žepu že po dobri uri.

Čilić: Če serviram dobro, lahko premagam vsakogar

Privrženci Federerja, teh pa na tribunah v New Yorku ni manjkalo, so vseeno verjeli, da se lahko ponovi scenarij iz četrtfinala. Takrat je proti Baselčanu z 2:0 v nizih vodil tudi Francoz Gael Monfils, a nato ostal brez zmage.

Švicarski teniški virtuoz, ki je lovil svojo 18. turnirsko zmago na turnirjih za grand slam, proti Čiliću ni storil preobrata. Ni igral slabo, a vseeno ni našel pravega odgovora na močne in natančne udarce hrvaškega orjaka z osnovne črte. Statistika je bila pred dvobojem resda na strani 33-letnega Federerja, ki je dobil vseh pet medsebojnih dvobojev, a je Hrvat, rojen v Hercegovini, le dočakal sladko zmago.

"Nisem se mislil, da lahko igram tako dobro. To je bil izjemen dan. Dvoboj je bil zaradi vročine in vetra velika psihološka bitka, a sem igral odlično. Še zdaj ne morem verjeti," je po dvoboju komentatorju Eurosporta Matsu Wilanderju povedal presrečni zmagovalec, nato pa pohvalil še trenerja Ivaniševića. "Podal mi je nekaj dodatnega, izboljšal sem se, popravil raven tenisa, pa tudi okrepil samozavest. Sploh na grand slamih, kjer igram bolje. Če serviram dobro, lahko premagam vsakogar. Ne vem, če sem kdaj serviral že tako dobro, kot sem danes," je priznal 14. nosilec US Opna, ki ga v finalu čaka azijski tekmec. O zmagovalcu bo odločal hrvaško-japonski dvoboj. Bodisi Čilić ali pa Nišikori, pred obema je dvoboj kariere, saj se bosta potegovala za prvi veliki naslov.

Ne spreglejte