Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
18. 7. 2018,
19.05

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

Natisni članek

Roger Federer Rafael Nadal Andy Murray Novak Đoković ATP lestvica

Sreda, 18. 7. 2018, 19.05

5 let, 9 mesecev

Zadnjih 50 turnirjev za grand slam

V zadnjih dvanajstih letih so spustili zraven le tri

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32
Roger Federer | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Konec tedna se je končal tretji letošnji in hkrati najbolj prestižen teniški turnir za grand slam v Wimbledonu. Še četrtič v svoji karieri ga je dobil Novak Đoković. Še veliko bolj zanimiva oziroma skoraj neverjetna je statistika zadnjih 50 turnirjev za grand slam.

Novak Đoković je na letošnjem turnirju v Wimbledonu prikazal veliko vrnitev med najboljše, potem ko je prvič po letu 2016 zmagal turnir velike četverice. Kot je povedal srbski teniški zvezdnik, si boljšega turnirja za povratek ni mogel želeti. Turnir je bil zanj še toliko bolj poseben, ko ga je po končanem dvoboju s tribun lahko pozdravil njegov sin Stefan.

Novak Đoković
Sportal Đoković: Lahko prosim počakate pet minut, potrebujem ta objem

Tako so bile videti vse štiri zmage Novaka Đokovića v Wimbledonu. Prvo lovoriko je osvojil leta 2011, nato pa je to ponovil še leta 2014, 2015 in leta 2018.

Prevlada velike četverice

Zelo zanimiva je statistika zadnjih 50 turnirjev za grand slam, kjer prevladuje tako imenovana velika četverica (Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković, Andy Murray). Vsi štirje so od zadnjih 50 turnirjev zmagali neverjetnih 45-krat. V dvanajstih letih so se med njih vrinili le trije igralci. Leta 2009 je OP ZDA dobil Juan Martin del Potro, Stan Wawrinka je zmagal trikrat, tretji igralec pa je Marin Čilić, ki je leta 2014 zmagal turnir v ZDA.

Rafael Nadal je v zadnjih 50 turnirjih za grand slam osvojil največ tovrstnih lovorik. | Foto: Reuters Rafael Nadal je v zadnjih 50 turnirjih za grand slam osvojil največ tovrstnih lovorik. Foto: Reuters

Če gledamo samo zadnjih petdeset turnirjev za grand slam, jih je največ osvojili Rafael Nadal. Ta jih v tem obdobju v svojo vitrino pospravil 16, po trinajst jih imata Roger Federer in Novak Đoković, Andy Murray pa je osvojil tri.

Zmagovalci Grand Slam turnirjev | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Đoković je pri vseh svojih trinajstih zmagah za grand slam moral premagati vsaj enega od velike četverice. | Foto: Guliverimage/Getty Images Đoković je pri vseh svojih trinajstih zmagah za grand slam moral premagati vsaj enega od velike četverice. Foto: Guliverimage/Getty Images V odstotkih je najboljši Đoković

Marsikateri teniški igralec zaradi prevlade "velike četverice" ni mogel priti do tako želene lovorike z največjih turnirjev. Poti do zmag na največjih turnirjih so takšne in drugačne. Velikokrat so se med seboj udarili tudi najboljši štirje zadnjih nekaj let. V tem pogledu je odstotkovno najboljši Novak Đoković, ki je moral pri vseh trinajstih zmagah na grand slamih premagati vsaj enega izmed velike četverice.

Novak Đoković
Sportal Đoković znova v elitni deseterici, Bedene padel za 10 mest
Novak Đoković: 13 zmag (100%)
Rafael Nadal: 13 zmag (76%)
Roger Federer: 8 zmag  (40%)

Ne spreglejte