Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 7. 2008,
8.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 6. 7. 2008, 8.40

8 let

Se bo tehtnica prevesila na Nadalovo stran?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Teniški wimbledonski finale med Švicarjem Rogerjem Federerjem in Špancem Rafaelom Nadalom je bil zaradi dežja prestavljen.

To bo tretji zaporedni finale teh dveh igralcev v All England Clubu, oba dosedanja pa je dobil Federer. Veliko teniško rivalstvo dobiva nove in nove razsežnosti, saj je v igri kar nekaj izjemnih rekordov. Najpomembnejšega bi prav gotovo lahko postavil Federer, ki bi se z zmago vpisal kot prvi v odprti dobi tenisa (od leta 1968), ki bi v Wimbledonu slavil šestkrat zapored. Trenutno si s petimi zaporednimi zmagoslavji na »sveti travi« deli rekord s Švedom Björnom Borgom. Federer bi se lahko na vsega eno zmago približal tudi slovitemu Američanu Petu Samprasu, ki je v Wimbledonu zmagal sedemkrat. Če bo Švicarju uspelo slaviti, bo pod streho pospravil že svoj 13. turnir za grand slam, rekorder Sampras jih ima 14.

Tudi Nadal ima svoje »računice«. Če bo zmagal v All England Clubu, bo ponovil Borgov uspeh iz leta 1980, ko je Šved kot zadnji v eni sezoni zmagal tako na Roland Garrosu kot v Wimbledonu. Španski peščeni kralj je že okoli tri leta številka dve moškega tenisa, z zmago pa bi se močno približal Federerju na prestolu lestvice ATP, česar si »Rafa« močno želi.

Nadal: Zmaga bi bila zelo pomembna zame

Rafael Nadal je v zadnjih letih redno premagoval Rogerja na peščeni podlagi in mu je že štirikrat zapored preprečil, da bi slednji zmagal na Roland Garrosu, edinem grand slamu, ki ga Švicar še ni osvojil. Na drugi strani je Federer precej boljši od Španca na ostalih podlagah, zato si Nadal močno želi osvojiti Wimbledon, saj je od grand slamov doslej osvajal le odprto prvenstvo Francije – tu je bil štirikrat najboljši. V Parizu je pred dobrim mesecem dni povsem porazil Federerja, ki ima sedaj priložnost, da se na svoji podlagi – na travnati podlagi je od leta 2003 nanizal kar 65 zaporednih zmag – maščuje Špancu. No, slednji pa igra tenis, kakršnega morda v svojem življenju ni igral, čeprav je bil že v lanskem finalu Wimbledona povsem blizu zmagoslavju nad Švicarjem. »Če bom zmagal v nedeljo, bo to verjetno ena najbolj pomembnih zmag v moji karieri, vendar se zavedam, da bom moral odigrati izvrstno predstavo za ta dosežek,« je dejal Nadal. »Dvoboj v finalu odprtega prvenstva Francije je bil zame veliko razočaranje. Vendar sedaj igrava na travnati podlagi, kjer je igra povsem drugačna. Za zgled si bom zato raje vzel svoja minula finala v Wimbledonu,« je po polfinalni zmagi nad Safinom povedal Roger Federer.

Velika tekmeca bosta igrala že v njunem šestem finalu na turnirjih za grand slam, kar je tudi svojevrsten rekord v odprti dobi tenisa.

Ne spreglejte