Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
11.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

1

Natisni članek

Roger Federer Rafael Nadal tenis OP Avstralije

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 11.37

6 let, 7 mesecev

OP AVSTRALIJE

Roger Federer se je moral braniti pred obtožbami, da je goljufal

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,05

1

Roger Federer | Foto Reuters

Foto: Reuters

Čeprav je zmaga Rogerja Federerja na OP Avstralije čista kot solza, se je moral Švicar braniti pred obtožbami, da je pred petim nizom nalašč zahteval zdravniško pomoč. Ob tem ni izključil možnosti, da je bil to njegov zadnji nastop na OP Avstralije.

V nedeljo je na OP Avstralije potekal finalni dvoboj, kakršnega so si ljubitelji tenisa lahko le želeli. Med seboj sta se pomerila večna rivala Roger Federer in Rafael Nadal. Na koncu je po petih nizih ter treh urah in 40 minutah slavil 35-letni Federer, ki je v svojo statistiko vpisal še 18. zmago na turnirjih za grand slam.

Zdravniško pomoč je zahteval pred petim, odločilnim nizom, enako pa je storil tudi v polfinalnem dvoboju. | Foto: Guliverimage/Getty Images Zdravniško pomoč je zahteval pred petim, odločilnim nizom, enako pa je storil tudi v polfinalnem dvoboju. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Jaz sem zadnji, ki bi zahteval zdravniško pomoč"

Pred začetkom petega niza je Federer zahteval zdravniško pomoč. Nekaj podobnega je storil tudi v polfinalnem dvoboju s Stanom Wawrinko. Zelo kritičen do tega je bil nekdanji vrhunski igralec Pat Cash, ki je dejanje označil za legalno goljufanje. Meni, da to, kar je naredil Švicar, ni prav. Znano je namreč, da igralci velikokrat zahtevajo zdravniško pomoč zato, da svojega nasprotnika vržejo iz ritma.

Jasno je bilo, da je bil Nadal po koncu četrtega niza v naletu in da je igral vrhunski tenis. Roger je na tiskovni konferenci razkril, da ga je noga začela boleti že v tretjem nizu. "Sam sebi sem rekel, da so pravila za to, da jih uporabimo. Prav tako mislim, da teh pravil ne smemo izkoriščati. Mislim, da so z vsem skupaj pretiravali. Jaz sem zadnji, ki bi zahteval zdravniško pomoč, zato ne vem, o čem (Pat Chas, op. p.) govori," je dejal eden najboljših teniških igralcev vseh časov.

Roger Federer je na OP Avstralije osvojil peto lovoriko. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer je na OP Avstralije osvojil peto lovoriko. Foto: Guliverimage/Getty Images

Je bil to njegov zadnji nastop na OP Avstralije?

Že takoj po končanem dvoboju je Federer v teniškem svetu dvignil kar nekaj prahu, saj je v prvem slavnostnem govoru dal vedeti, da bi bil to lahko zanj zadnji nastop v Melbournu. "Upam, da se spet vidimo. Če se ne, lahko rečem, da je bilo čudovito."

Seveda so ga pozneje na novinarski konferenci vprašali, kaj je pravzaprav mislil s to izjavo. "Vedeti morate, da je v meni še veliko želje po tenisu," je uvodoma povedal Švicar in dodal: "Mogoče se bom poškodoval in me prihodnje leto ne bo. Kdo ve, kaj se bo zgodilo. Nikoli ne veste, kateri turnir za grand slam bo naslednji, če sploh bo. Nikoli ne veste, ali boste imeli še možnost igrati na tej ravni."

Želi se vrniti, a ... | Foto: Guliverimage/Getty Images Želi se vrniti, a ... Foto: Guliverimage/Getty Images

Upa, da se bo prihodnje leto vrnil

Roger na poti do zmage vsekakor ni imel lahkega dela, saj je moral trikrat igrati pet nizov. To bo pri njem zagotovo pustilo določene posledice. Za njim je izredno težko leto, potem ko je izpustil velik del lanske sezone in se moral vrniti po poškodbi kolena. Kljub temu je dal pozneje vedeti, da še ne namerava tako kmalu loparja postaviti v kot. "Ni bilo mišljeno, da je bilo to moje zadnje OP Avstralije. Seveda upam, da se bom prihodnje leto vrnil. To je trenutno moja želja."

Ne spreglejte