Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
29. 1. 2017,
13.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Rafael Nadal Roger Federer tenis OP Avstralije

Nedelja, 29. 1. 2017, 13.18

6 let, 7 mesecev

OP Avstralije, finale (ATP)

Solze in 18. lovorika Rogerja Federerja #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Foto: Reuters

Roger Federer je zmagovalec OP Avstralije, potem ko je po petih nizih (6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3) premagal Rafaela Nadala. To je za Švicarja 18. lovorika za grand slam in peta v Melbournu.

Ljubitelji tenisa so že dolgo čakali ta dvoboj in dočakali so ga. V preteklih letih sta glavna akterja že večkrat prikazala epske dvoboje. In tudi tokrat je bilo tako. Oba igralca sta prikazala izjemen tenis in tako dokazala, da pri svojih zrelih letih še zdaleč nista za odpis. Roger Federer in Rafael Nadal sta v treh urah in 40 minutah prikazala pravo teniško poslastico. Roger Federer, ki je po letu 2012 prvič zmagal na turnirju velike četverice, je takoj po zmagi potočil solze sreče.

"Rafa, prosim, vztrajaj še naprej"

Roger Federer na slavnostnem odru ni moral skrivati zadovoljstva, a spomnil se je tudi težkih časov, ko je okreval po poškodbi kolena. "Zadnjih šest mesecev je bilo težkih in nisem vedel, ali mi bo tukaj uspelo," je povedal Federer, ki je nekaj besed namenil tudi Nadalu. "Rafa, prosim, vztrajaj še naprej. Tenis te potrebuje. Hvala navijačem, zaradi katerih se še bolj bojujemo in vztrajamo. Sem prihajam že skoraj 20 let in zmeraj sem užival. Upam, da se vidimo prihodnje leto. Ne morem biti bolj srečen."

Rafael Nadal je športno čestital Rogerju Federerju in njegovi ekipi. | Foto: Guliverimage/Getty Images Rafael Nadal je športno čestital Rogerju Federerju in njegovi ekipi. Foto: Guliverimage/Getty Images

Rafa čuti, da se je vrnil

Pred njim je spregovoril Rafael Nadal, ki je imel lani prav tako veliko težav s poškodbami. "Čestitke Rogerju in njegovi ekipi. Neverjetno je, kako vsa ta leta igra vrhunski tenis. Vesel sem zanj. Prav tako pa je za mano dober mesec. Cel mesec sem preživel v Avstraliji in imel sem se super. Izjemna dežela in fantastični ljudje so tukaj. Kjerkoli sem igral je bila čudovita atmosfera. Tokrat je bil (Roge Federer op. p.) nekoliko boljši. Vztrajal bom še naprej. Čutim, da znova igram na zelo visoki ravni. Še naprej se bom boril," je povedal Nadal, ki je obljubil, da se bo v Avstralijo vrnil tudi prihodnje leto.

OP Avstralije, finale (ATP)

Roger Federer (Švi, 17) : Rafael Nadal (Špa, 9) 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3

Prvi niz je odločila sedma igra

Uvodne igre prvega niza sta na svoj servis oba igralca dobivala brez težav. Videti je bilo, da se še malo "tipata", a kaj kmalu smo lahko pričakovali napad enega ali drugega igralca. In ravno to se je zgodilo. V sedmi igri prvega niza je "break" uspel Švicarju, ki je povedel s 4:3. V naslednji igri je "break" potrdil in prišel do vodstva 5:3. Federer tega vodstva ni izpustil iz rok in zasluženo dobil prvi niz (6:4), ki se je končal po 34 minutah.

Drugi niz je pripadel Nadalu

Drugi niz se je začel po notah Španca. "Break" mu je uspel že v drugi igri drugega niza in povedel z 2:0. Nadal je imel v tretji igri kar nekaj težav, potem ko je imel Federer dve žogici za odvzem servisa, a mu jih ni uspelo izkoristiti. Majorčanu se je le uspelo izviti iz težav in povedel je s 3:0. V četrti igri je Federer spet nekoliko popustil in Nadal je že imel vodstvo 4:0. Drugi niz se je na koncu končal s 6:3 za Nadala, ki je izenačil na 1:1 v nizih.

Roger Federer je tretji niz dobil s 6:1. | Foto: Guliverimage/Getty Images Roger Federer je tretji niz dobil s 6:1. Foto: Guliverimage/Getty Images

Prevlada Federerja v tretjem nizu

Tudi tretji niz se je začel izjemno zanimivo. V prvi igri je imel Nadal  celo tri žogice za odvzem servisa, a jih je Federer vsakič izničil z asom in po desetih minutah le dobil uvodno igro. V drugi igri se se je v podobnih težavah znašel Rafa. Federer je z agresivno igro pritiskal na nasprotnika, kar se mu je tudi obrestovalo. Povedel je z 2:0, v naslednji igri potrdil "break" in imel v rokah vodstvo 3:0. V šesti igri je 35-letni Baselčan Nadalu še enkrat odvzel servis in povedel s 5:1. Dobil je tudi sedmo igro in več kot zasluženo zmagal tretji niz (6:1).

Nadal izsilil peti niz

V četrtem nizu je na sceno znova stopil Rafael Nadal. Ta je v četrti igri, predvsem po zaslugi neizsiljenih napak Federerja, dobil igro na nasprotnikov servis in povedel s 3:1. Majorčan je imel v peti igri nekaj težav z igro na svoj servis, a je z izjemno točko le dobil igro in povedel s 4:1. Na koncu je po 40 minutah četrti niz dobil Rafa in izsilil peti, odločilni niz.

Federerju uspel preobrat

Pred odločilnim nizom je Roger Federer zahteval zdravniško pomoč. Očitno mu ta premor ni pomagal, saj je takoj na začetku izgubil igro na svoj servis in Nadalu na široko odprl pot do končne zmage. V drugem nizu bi se Federer lahko vrnil v igro, potem ko je zapravil tri žogice za "break". To mu je uspelo v šesti igri, ko je izkoristil drugo žogico za odvzem servisa in izenačil na 3:3. V osmi igri je Švicar dobil zalet in izkoristil peto žogo za odvzem servisa in za izid 5:3. V deveti, odločilni igri se je odvila prava drama, saj je imel Nadal 15:40 za vrnitev v dvoboj, a mu tega ni uspelo izkoristiti. Ob koncu dvoboja so imeli nekaj težav z osredotočenostjo tudi sodniki, ki so storili nekaj napak. Federer je na koncu izkoristil drugo žogico za dvoboj in se zasluženo veselil velike zmage.

 

Ne spreglejte