Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
17. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

Monte Carlo tenis

Nedelja, 17. 4. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Prišel je s trenerjem, ki ni imel pojma o tenisu

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Bjorn Borg

Te dni mineva natanko 25 let od takrat, ko se je po desetletnem premoru na teniška igrišča vrnil legendarni teniški igralec Björn Borg. Bolj kot ne je bila ta vrnitev neuspešna.

Ljubitelji tenisa se bodo zagotovo spomnili legendarnega švedskega igralca Björna Borga, ki je na teniških igriščih kraljeval med letoma 1974 in 1981. Prvič je nase opozoril že pri 15 letih, ko je leta 1972 igral v Davisovem pokalu za švedsko reprezentanco in po petih nizih zmagal že v prvem dvoboju. Takrat je premagal veterana Onnya Paurna z Nove Zelandije. Istega leta je v mladinski konkurenci zmagal v Wimbledonu, decembra pa dobil še znameniti mladinski turnir Orange Bowl.

Turnir v Wimbledonu je osvojil petkrat zapored. | Foto: Turnir v Wimbledonu je osvojil petkrat zapored.

Na pot profesionalnega tenisa se je podal leta 1973 in se že istega leta na OP Francije uvrstil v četrti krog, v Wimbledonu pa se je prebil do četrtfinala. Tik preden je dopolnil 18 let, je osvojil svoj prvi turnir serije ATP Italian Open in takrat postal najmlajši zmagovalec na turnirjih serije ATP. Dva tedna pozneje se je že veselil zmage na Roland Garrosu.

Najbolje se je počutil na pariškem pesku in wimbledonski travi

Šved je v svoji relativno kratki karieri osvojil enajst turnirjev za grand slam in bil 109 tednov vodilni na lestvici ATP. Ice man, kot so klicali Borga, se je najbolje počutil na pariškem pesku, kjer je osvojil šest lovorik, kar petkrat zapored pa je osvojil turnir na svet travi (Wimbledon), najprestižnejši turnir na teniški turneji. Na OP ZDA je petkrat igral v finalu, a vedno ostali praznih rok, medtem ko je na turnirju za grand slam v Avstraliji igral le enkrat. Leta 1981 se je zaradi prevelikih pritiskov in izčrpanosti nekoliko presenetljivo upokojil pri vsega 26 letih.

Osrednji stadion v Monte Carlu je bil ob vrnitvi Šveda nabito poln. | Foto: Osrednji stadion v Monte Carlu je bil ob vrnitvi Šveda nabito poln.

Če je Borg na igrišču deloval povsem hladno, je bilo njegovo zasebno življenje veliko bolj razburkano. Deset let po upokojitvi (1991) se je danes 59-letni Šved odločil, da se znova preizkusi v tenisu na najvišji ravni. Že leto pred tem je začel nekoliko bolj resno trenirati. Še leto prej je medijem dejal, da tenisa sploh ne pogreša. Ob njegovi vrnitvi so se razširile govorice, da Borg krvavo potrebuje denar, saj se je njegovo podjetje z oblačili znašlo v hudih finančnih težavah. Moral je prodati nekaj nepremičnin na Švedskem. Pozneje je pojasnil, da je nepremičnine prodal zato, da bi se izselil iz Švedske. "Šest let so me švedski mediji poskušali uničiti," je povedal na eni izmed novinarskih konferenc v Monte Carlu, kamor se je preselil. "Vesel sem, de nisem več na Švedskem," je še dejal takrat.

Welshman Ron Thatcher je priznal, da ne ve ravno veliko o tenisu. | Foto: Welshman Ron Thatcher je priznal, da ne ve ravno veliko o tenisu.

Imel je trenerja, ki ni imel pojma o tenisu

Prav Monte Carlo je bil turnir, kjer je Borg prvič zaigral. Zanimivo je bilo, da se je Borg na novo profesionalno teniško pot podal s takrat 79-letnim  trenerjem Welshmanom Ronom Thatcherjem, znanim pod imenom Tia Honsai. Ta je bil vse prej kot teniški strokovnjak. Bil je mojster borilnih veščin in tudi sam je priznal, da o tenisu ne ve kaj dosti. Še bolj nenavadno kot to pa je bilo, da se je Borg odločil, da bo še vedno igral z lesenim loparjem, medtem ko so igralci uporabljali veliko lažje grafitne loparje.

Dvanajst poskusov, dvanajst porazov

S svojo vrnitvijo je Borg v teniškem svetu vzbudil precej zanimanja. Ljubitelji tenisa so ga po desetletni odsotnosti lahko prvič videli igrati v Monte Carlu, kjer se je v prvem krogu pomeril s španskim igralcem Jordijem Aressejem. Nabito poln stadion ga je ob prihodu na igrišče glasno pozdravil, vendar so gledalci v nadaljevanju videli vse prej kot dobro teniško predstavo. Španec, ki je bil takrat uvrščen šele na 52. mesto svetovne lestvice, je svetlolasega Šveda hitro poslal pod hladno prho. Dvoboj se je končal po dveh nizih, končni izid pa je bil 6:2 in 6:3 za Aresseja. To je bil v tistem letu tudi edini dvoboj Šveda.

Leta 1992 je igral na osmih turnirjih, a ni bilo uspeha, saj se je vedno poslovil že v prvem krogu. Naslednje leto je poskusil še trikrat, a se je zgodba končala na enak način. Zadnji dvoboj je odigral na turnirju v Moskvi (Kremlin cup), kjer je po treh nizih izgubil proti Rusu Aleksandru Volkovu (4:6, 6:3, 7:6 (9:7).

Björn Borg je menil, da so bili igralci tenisa včasih v boljših odnosih, kot so novodobni teniški igralci. | Foto: Björn Borg je menil, da so bili igralci tenisa včasih v boljših odnosih, kot so novodobni teniški igralci.

Kritiziral je novodobne igralce

Pozneje se je odločil, da bo raje igral v konkurenci veteranov, kjer je znova začel uživati na igrišču. Tam je skupaj z Jimmyjem Connorsom in Johnom McEnroejem obnovil velika rivalstva. Ta rivalstva so znova na teniška igrišča privabljala množice gledalcev. "Uživam v igranju med veteran. Drugje ni tako. Vzdušje ni več enako. Videti je tako, kot da igralci svoje delo opravljajo kot stroji. Ni več takšnih odnosov, kot sem jih imel pred tem s preostalimi igralci," je povedal za New York Times in okrcal takratni profesionalni tenis. Borg se je od tenisa dokončno poslovil leta 2000, ko je imel 44 let.

Čeprav je imel precej pestro zasebno življenje in je bila njegova vrnitev na teniška igrišča vse prej kot uspešna, se ga bodo navijači vedno spominjali, saj je teniško igro dvignil na višjo raven.

Ne spreglejte