Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
20. 12. 2017,
17.44

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33

Natisni članek

Davisov pokal ATP Aljaž Bedene

Sreda, 20. 12. 2017, 17.44

6 let, 3 mesece

Aljaž Bedene, intervju

Občutek je imel, da se nihče ni želel pogovarjati z njim #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,33
Aljaž Bedene | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Prvega januarja prihodnje leto bo Aljaž Bedene tudi uradno postal teniški igralec, ki bo po dveh letih Slovenijo zastopal tako na turnirjih kot tudi v Davisovem pokalu. "Vesel sem, da sem se vrnil," je povedal Aljaž. Osemindvajsetletni Ljubljančan nam je zaupal, da mu v Veliki Britaniji ni nihče zameril prestopa. Kaj pa pri nas?

"Aljaž je Slovenec, ki bo zaigral za slovensko reprezentanco," je na sredini novinarski konferenci uvodoma povedal Marko Umberger, predsednik Teniške zveze Slovenije. Ta tako kot Aljaž meni, da se je treba zazreti v prihodnost, ne pa gledati nazaj, ko so padale težke besede. Aljaž Bedene, trenutno 49. igralec sveta, je po sporu dve leti igral za Veliko Britanijo in že pred meseci namignil, da bi znova rad igral pod slovensko zastavo. To se je zdaj tudi uresničilo. Kot je Bedene že nekajkrat poudaril, je bil eden izmed glavnih razlogov nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, zelo visoke cilje pa so si fantje postavili tudi v Davisovem pokalu.

 

Aljaž, kakšen je občutek, ko boste znova igrali pod slovensko zastavo?
No, to se še ni zgodilo. Zgodilo se bo prvega januarja … Zagotovo bo drugače, saj sem se rodil v Sloveniji. Na žalost ali na srečo sem se preselil v Veliko Britanijo, kjer sem dobil, kar tukaj nisem. Stvari so se zasukale, in kot sem že rekel, ničesar ne obžalujem. Na žalost nisem imel možnosti, da bi igral za Veliko Britanijo, po drugi strani pa lahko spet igram za Slovenijo.

Stvari pri nas so se spremenile, kar je lepo videti. Moja sprememba okolja se je zgodila ravno zato, ker sem začutil, da tukaj ne morem dobiti tistega najboljšega. Zdaj, ko sem tukaj, se mi zdi, da lahko s pomočjo zveze in preostalih naredimo nekaj velikega. Občutki so super.

V Sloveniji pogreša mir. | Foto: Vid Ponikvar V Sloveniji pogreša mir. Foto: Vid Ponikvar Kako naporni so bili za vas zadnji tedni in dnevi, ko ste čakali na končni dogovor?
Pot me je vodila v Veliko Britanijo. Vse se je zgodilo z razlogom. Takrat sem menil, da je najbolje, da odidem v tujino. Izbral sem Veliko Britanijo. Že nekaj časa sem vedel, da so stvari tam neizvedljive, vendar se vse skupaj ni zgodilo z danes na jutri. Vseeno je bilo treba v glavi razčistiti, kaj in kako naprej. Na koncu se je vse lepo izšlo. Tako igralci kot tudi teniška zveza me pri tem podpirajo, tako da se je bilo lepo vrniti.

Zdaj že kar nekaj časa trenirate v Sloveniji. Kaj najbolj pogrešate v Sloveniji in kaj ste najbolj pogrešali, ko ste bili v Veliki Britaniji?
V Sloveniji najbolj pogrešam mir. Tam sem živel severno od Londona. Vse skupaj sem imel dovolj blizu. Imel sem mir in bil odmaknjen od vsega kaosa. Lahko rečem, da so plusi in minusi. Zagotovo pa sem v Veliki Britaniji najbolj pogrešal slovensko hrano.

So vam Britanci to potezo kaj zamerili?
Ljudje, s katerimi sem se pogovarjal, so mi rekli, da me popolnoma razumejo, ne glede na to, kako se bom odločil. Tako oni kot jaz smo vedeli, da smo dali vse od sebe, da bi igral za njih, tako da nihče ničesar ne obžaluje. Sami vedo, da sem veliko pripomogel k tenisu v Veliki Britaniji. Razumejo me, kar zelo cenim. Tudi sam sem rekel, da želim imeti čiste odnose.

Takrat, ko so se pojavile težave pri nas, sem bil nekoliko premlad. Bil sem trmast, čeprav sem se hotel pogovoriti. Morda sem se na kakšne stvari prehitro odzval, ampak danes ne obžalujem ničesar, ker me je to vodilo v Veliko Britanijo, kjer sem se veliko naučil.

Aljaž Bedene | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Kakšni so bili odzivi v Sloveniji?
Tisti ljudje, ki se spoznajo na šport oziroma tenis, me razumejo in podpirajo. Tisti, ki ne razumejo … Vsak ima svoje mnenje. Ta so pozitivna in negativna. Pomembno mi je, da imam poleg tiste ljudi, ki mi stojijo ob strani, torej tiste, ki mi veliko pomenijo.

Kako so vas sprejeli igralci?
Tako z ljudmi s teniške zveze kot tudi s samimi fanti smo se pogovorili. Naredili bomo vse, kar je v naši moči.

Blaž Kavčič je pred dnevi izjavil, da je ta reprezentanca v Davisovem pokalu zmožna marsičesa. Kako vi gledate na to? V Aljaž Bedene in Marko Umbereger nočeta pogrevati starih zamer, ampak želita gledati v prihodnost. | Foto: Vid Ponikvar Aljaž Bedene in Marko Umbereger nočeta pogrevati starih zamer, ampak želita gledati v prihodnost. Foto: Vid Ponikvar ekipi prednjačita z Blažem Kavčičem, preostali so nekoliko zadaj.
Moram povedati, da se pozablja na Blaža Rolo. Vsi upamo, da bo le zaigral za reprezentanco. Pogovarjali smo se tudi z njim in ima namen igrati. Vsekakor bi bilo to super za reprezentanco, ker bi bili potem v ekipi trije dobri igralci in še preostali. Videli smo lahko, da je Madžarska prišla v svetovno skupino, in zdi se mi, da imamo na papirju boljšo ekipo. Čeprav je Grega Žemlja končal športno kariero, se mi zdi, da je to še vedno zelo močna reprezentanca.

Zadnji dve leti ste se pred slovenskimi mediji zavili v molk. Kaj je bil razlog za to?
Pravzaprav se nisem. Kadarkoli je kdo želel stopiti v stik z mano, sem mu bil na voljo. Kadarkoli je bil kateri od novinarjev na turnirju, sem mu bil na voljo. Nisem čutil, da bi se kdo želel pogovarjati z menoj. Ničesar mi ni bilo treba skrivati. Kar sem imel povedati, sem povedal. Ni mi žal za nobeno izrečeno besedo. Povedal sem tisto, kar sem si mislil. To se je pač zgodilo in ta stvar je zame končana. Vesel sem, da sem se vrnil.

Kakšni so vaši cilji za prihodnjo sezono?
Letošnje leto je bilo zame najboljše, čeprav sem bil enkrat že na 45. mestu, a na koncu je prišla poškodba. Za zdaj sem bil le v letu 2015 brez poškodb. Želim si še vedno uživati v tenisu. Zagotovo sem s tem, ko sem prišel v Slovenijo, dobil veliko stvari. Morda pri kakšnih treningih bolj uživam, vendarle treniram v Sloveniji. Cilji? Ne bi si tako kot lani postavljal ciljev, ker se mi lahko kaj zalomi. Rad bi igral najboljši tenis in kar bo, bo.

Zadnjo sezono je manjkalo kar nekaj vrhunskih igralcev, kot sta Novak Đoković in Andy Murray. Se bo to leto še težje prebiti med najboljše? Pričakujete veliko vrnitev Srba in Britanca?
Mislim, da od julija nista igrala. Na žalost tudi sam nisem igral in nisem imel veliko točk, ki bi jih lahko branil. Pravzaprav sem pozneje igral na 30 ali 40 odstotkih. Zagotovo so se zgodile spremembe med najboljših deset igralcev. Takšen je pač tenis in mislim, da bo Đoković, ko se bo vrnil, nevaren. Vsekakor bo težje.

Ne spreglejte