Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
11. 11. 2013,
11.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aljaž Bedene Blaž Kavčič Grega Žemlja Blaž Rola

Ponedeljek, 11. 11. 2013, 11.30

8 let

Največ zaslužil Grega Žemlja, na koncu sezone najvišje Bedene

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sezona najboljših teniških igralcev se počasi končuje, saj bo v Londonu še veliki finale, prihodnji teden pa bo v Beogradu na sporedu še finale za Davisov pokal.

Za točke ATP so se borili tudi slovenski teniški igralci, nekateri bolj, drugi manj uspešno. Najboljši igralec letošnjega leta je postal Rafael Nadal, ki je poskrbel za veliko vrnitev na teniška igrišča. Španec je do zdaj zmagal na desetih turnirjih, ob tem zaslužil okroglih 11 milijonov dolarjev, nekaj priliva na svoj račun pa lahko pričakuje tudi po zaključnem turnirju velike osmerice.

Kako so se odrezali naši igralci? Sezono je na lestvici najvišje končal Aljaž Bedene, ki je prvič v svoji karieri postal najboljši slovenski teniški igralec na lestvici ATP. Aljaž je trenutno uvrščen na 88. mesto, v svoji karieri pa je bil uvrščen še višje, in sicer februarja letos, ko je bil 71. Zaigral je na vseh štirih turnirjih za grand slam, vendar se je moral vedno posloviti v prvem krogu tekmovanja. Na turnirjih serije ATP se je najbolje odrezal na začetku sezone. Na turnirju v Indiji se je uvrstil v polfinale, v katerem pa je moral priznati premoč Srbu Janku Tipsareviću, ki je bil takrat 9. igralec sveta. 24-letni Ljubljančan je točke pridno nabiral tudi na turnirjih serije Challenger, na katerih je dvakrat zmagal. Tudi Aljaž se letos ni mogel izogniti poškodbam, saj je zaradi poškodbe zapestja predčasno končal sezono. In kako kaže pri zaslužku? Bedene je letos s turnirji zaslužil 320 tisoč dolarjev (238 tisoč evrov bruto).

Edini, ki je letošnjo sezono prav tako končal med prvo stoterico na lestvici ATP, je Blaž Kavčič, ki je od slovenskih igralcev nastopil na največ turnirjih. Blaž je letos zbral 33 turnirskih nastopov, sezono pa končal na 98. mestu. Prvič po treh letih je turnirje igral povsem do konca sezone. Prejšnja leta se je tudi on ubadal s poškodbami. Zaigral je tudi na treh turnirjih za grand slam, potem ko se je moral na zadnjem, OP ZDA, posloviti v kvalifikacijah. Najbolje se je odrezal na Odprtem prvenstvu Avstralije, ko se je uvrstil v tretji krog. Tam je moral premoč priznati Francozu Joju-Wilfriedu Tsongaju, ki je bil takrat osmi igralec sveta. Zaigral je na trinajstih turnirjih serije Challenger. 26-letni Ljubljančan je s turnirskimi nastopi na svojem računu zbral približno 300 tisoč dolarjev (223 tisoč evrov bruto).

S precejšnjimi zdravstvenimi težavami se letos ukvarja Grega Žemlja, ki je zaradi izčrpanosti predčasno končal letošnjo sezono, s tem pa na lestvici ATP izgubil kar precej mest. Grega je letošnjo sezono končal kot 121. igralec sveta, uvrščen pa je bil že med prvih 50 igralcev. Najvišje je bil julija letos, ko je bil že 43. Zdravstvene težave ima že od začetka leta, zaradi česar je moral predajati dvoboje, zaigral pa ni niti na Davisovem pokalu, ko je slovenska reprezentanca igrala proti Južni Afriki. Po zadnjih vesteh so zdravniki izključili možnost mononukleoze. Zadnjo zmago je na turnirjih ATP dosegel v Wimbledonu, ko je premagal Grigorja Dimitrova, po mnenju nekaterih na novo vzhajajočo zvezdo teniškega cirkusa. Kljub vsem težavam je Kranjčan prikazal nekaj lepih predstav, saj je v Wimbledonu prišel do tretjega kroga, kjer se je v prvih dveh nizih dostojno upiral Juan Martinu Del Potru. Grega, ki še nima turnirske zmage, je pa lani že zaigral v finalu turnirja na Dunaju, si je v letošnji sezoni prislužil 407 tisoč dolarjev (300 tisoč evrov bruto).

Velik napredek je v letošnji sezoni pokazal Blaž Rola, ki je lani sezono končal na 310. mestu, letos pa jo bo na 185. mestu. Bil je že tudi nekoliko višje, na 179. mestu. Ptujčan, ki študira v ZDA, je opozoril nase, ko je postal ameriški študentski prvak, pozneje pa je postal še sredozemski prvak tako v posamični konkurenci kot tudi v dvojicah. 23-letni teniški igralec se je letos odločil za profesionalno pot. Kot kažejo njegovi rezultati, se je odločil za pravi korak. Rola je pridno točke nabiral na turnirjih serij Challenger in Futures, kjer je dobil tri turnirje. Z igram si je letos prislužil 24 tisoč dolarjev (18 tisoč bruto).

Ne spreglejte