Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 9. 2011,
14.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Rafael Nadal Novak Đoković

Ponedeljek, 12. 9. 2011, 14.06

8 let

Ima Nadal v rokavu novega aduta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na zadnjem teniškem turnirju za grand slam v letu 2011, odprtem prvenstvu ZDA, je za konec prihranjena še največja poslastica, moški finale med Novakom Đokovićem in Rafaelom Nadalom.

Gre za ponovitev lanskega finala, v katerem je bil boljši Nadal, takrat prvi igralec sveta, ki je po Roland Garrosu in Wimbledonu osvojil tretji grand slam zapored. Letos je popotnica obeh finalistov drugačna. Tretjo lovoriko na turnirjih za grand slam bo lovil Đoković, medtem ko bo skušal "Rafa" slaviti drugič po Roland Garrosu. Finale bo na sporedu ob 22. uri po srednjeevropskem času.

Vseh pet letošnjih dvobojev dobil Đoković?

Tudi sicer se je razmerje moči v vrhu moškega tenisa in med finalistoma spremenilo. Nesporno prvi igralec sveta je "Nole", ki je letos dobil 63 dvobojev, izgubil pa le dva. Njegovo moč je občutil tudi Nadal, zdaj drugi na lestvici ATP, ki je izgubil vseh pet dvobojev s Srbom. Najbolj boleč je bil zadnji poraz v finalu Wimbledona, v katerem je Đoković kronal izvrstno sezono. "Peščeni kralj" pa ni pokleknil le na travnati in trdi podlagi, dvakrat je moral priznati poraz tudi na svoji najbolj priljubljeni peščeni podlagi, potem ko ga je 25-letni Beograjčan spravil na kolena v finalih turnirjev serije masters v Rimu in Madridu.

"Rafa" vse boljši, "Nole" na robi poraza

Na odprtem prvenstvu ZDA oba igrata prepričljivo, oba pa sta imela tudi nekaj slabih trenutkov. Nadal je slabše začel in imel nekaj težav v začetnih krogih, Đoković pa je nekaj znakov slabosti pokazal v četrtfinalu in polfinalu. Proti rojaku Janku Tipsareviću je izgubil drugi niz, potem ko je slednji serviral tudi za zmago v prvem, v polfinalu pa je bil praktično že na kolenih, saj je imel razpoloženi Švicar Roger Federer v petem nizu na svoj servis dve zaključni žogici. Z veliko sreče je Đokoviću nato uspelo čudežno preobrniti rezultat in se drugič zapored uvrstiti v finale OP ZDA (tudi lani je Đoković ubranil dve zaključni žogici v petem nizu v polfinalu proti Federerju, a takrat ne na svoj servis). Nadal je na drugi strani v četrtfinalu in polfinalu zaigral kot prerojen in dobesedno odpihnil z igrišča Američana Andyja Roddicka in Britanca Andyja Murrayja.

Nadal pripravil presenečenje?

Kljub nekaj manj prepričljivi formi kot v prvem delu sezone je bržkone favorit za zmago Đoković, ki je v letos našel učinkovit način, kako spraviti na kolena zmagovalca 10 turnirjev za grand slam. Njegov bekend je tako močan, njegovo gibanje pa tako dobro, da Nadalovo najmočnejše orožje, diktiranje ritma s forhendom ob igranju na nasprotnikov bekend proti njemu ne deluje, kot bi si Španec želel. Posledica tega je, da je Đoković v večini izmenjav v prednosti. Kakšno presenečenje je za finale pripravil "Rafa"? V polfinalu je Murrayja nekajkrat presenetil s silovito forhend paralelo. Je to nov element v igri drugega igralca sveta in pogruntavščina njegovega strica Tonija?

Ne spreglejte