Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 7. 2013,
9.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 21. 7. 2013, 9.12

8 let, 5 mesecev

Goljufije v tenisu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Teniški igralci nenehno premikajo meje, ko gre za iznajdljivost pri pridobivanju prednosti, toda redko dejanja preidejo v odkrito goljufanje. Vendar izjeme obstajajo.

Justine Henin - Serena Williams, Roland Garros 2003

Williamsova je v odločilnem nizu polfinala vodila s 4:2. Dvignila je lopar, da bi servirala, ko je Heninova dvignila roko, da naj se ustavi. Američanka je to videla, vendar je bila že v izmahu, zato je namenoma udarila žogico v mrežo. Zaradi tega je nato zahtevala, da se ji prizna pravica do prvega servisa, toda sodnik ni videl geste Heninove, ki je ostala potuhnjeno tiho. Po krajšem pregovarjanju je Williamsova na svoj drugi servis izgubila točko, Belgijka ji je odvzela igro in v nadaljevanju zmagala. Šele leta 2011, preden se je drugič teniško upokojila, je Heninova priznala, da je goljufala.

Maria Jose Martinez Sanchez - Serena Williams, Roland Garros, 2009

Uboga Serena je bila večkrat žrtev nešportnih nasprotnic. Serena je udarila žogico, ki se je odbila od Špankine roke na lopar, ta pa je nato dosegla točko, s katero je Williamsovi odvzela servis in v prvem nizu povedla s 3:2. Williamsova se je pritožila sodniku in pozneje zatrjevala, da je Sanchezova vedela, kaj se je zgodilo, slednja pa je trdila, da je šlo za čisti udarec z loparjem. Televizijski posnetki so pokazali, da ne govori resnice, Američanki pa je vsaj tokrat uspelo zmagati.

Justine Henin - Kim Clijsters, odprto prvenstvo Avstralije 2004

Znova Heninova. V odločilnem nizu finala je vodila proti rojakinji s 4:3, ko je Clijstersova mislila, da je zadela osnovno črto in rešila "brejk" točko. Toda Heninova je nemudoma dvignila prst in pokazala, da žogica ni zadela polja. Dejala je celo "bila je izven". Osvojila je igro in nato tudi naslov, šele leta pozneje pa je priznala, da je vplivala na sodnika in da se je žogica dotaknila črte. Clijstersova si tega ni zaslužila.

James Blake - Fernando Gonzalez, olimpijske igre v Pekingu, 2008

Težko boste našli bolj poštenega tekmovalca, kot je Blake, vseeno pa mu jo je Gonzalez v olimpijskem polfinalu grdo zagodel. Ko je Čilenec serviral pri rezultatu 8:9, je Blake vrnil žogico, ki bi sicer končala izven igrišča, a se je pred tem dotaknila Gonzalezovega loparja, zato bi morala biti točka njegova. Sodnik tega ni videl, Gonzalez pa je modro molčal, zadržal svoj servis in v nadaljevanju slavil ter osvojil olimpijsko srebro.

Ilie Nastase - Guillermo Vilas, Aix-en-Provence, 1977

Ni ravno goljufija, je pa zanimivost. Leta 1977 je Vilas igral zastrašujoče in nanizal 46 zmag, dokler ni naletel na Nastaseja. Zgodba pa naj bi šla takole – Nastase je v Parizu izgubil proti igralcu, ki je uporabljal tako imenovani "špageti" lopar, ki omogoča zelo močno rotacijo, in prisegel, da ne bo nikoli več igral proti komu s takšnim "orodjem". Nato se je naslednji teden pojavil na turnirju z enakim loparjem in v finalu razbil Vilasa, ki se je po dveh nizih predal in javkal, da je zaradi načina igranja utprel poškodbo komolca. Lopar je ATP pozneje prepovedal.

Ne spreglejte