Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Ponedeljek,
11. 9. 2023,
1.40

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

Natisni članek

Carlos Alcaraz Ben Shelton finale tenis Grand Slam Danil Medvedjev Novak Đoković ATP OP ZDA

Ponedeljek, 11. 9. 2023, 1.40

7 mesecev, 3 tedne

OP ZDA, finale (ATP)

Dovolj so bili trije nizi, Đoković osvojil 24. grand slam

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83
Novak Đoković | Veselje Novaka Đokovića, potem ko je še četrtič zmagal na OP ZDA. Skupno je osvojil že 24. lovoriko za grand slam. | Foto Guliverimage

Veselje Novaka Đokovića, potem ko je še četrtič zmagal na OP ZDA. Skupno je osvojil že 24. lovoriko za grand slam.

Foto: Guliverimage

Novak Đoković je zmagovalec letošnjega teniškega OP ZDA, potem ko je v finalu po treh nizih premagal Danila Medvedjeva (6:3, 7:6 (5), 6:3). Srbski zvezdnik je osvojil že 24. zmago na turnirjih za grand slam. Dvoboj se je končal po treh urah in 17 minutah.

Prva mu je v objem padla hčerka Tara, s katero imata posebno vez. Priznal je, da mu je ona pomagala v najtežjih trenutkih dvoboja. | Foto: Guliverimage Prva mu je v objem padla hčerka Tara, s katero imata posebno vez. Priznal je, da mu je ona pomagala v najtežjih trenutkih dvoboja. Foto: Guliverimage

Pravzaprav je bila to relativno gladka zmaga. Najbolj napeto je bilo v drugem nizu, ko sta igralca igrala podaljšano igro. Nole je spet pokazal, zakaj je igralec za največje dvoboje. Ko je bilo najbolj potrebno, je pokazal najboljši tenis. Takoj po zadnji točki mu je v objem padla hčerka Tara, ki je ga je tudi tokrat spremljala na tribunah osrednjega igrišča.

Novak Đoković | Foto: Reuters Foto: Reuters

Đoković živi otroške sanje

"Ne vem, kje naj začnem. Veliko mi pomeni. Lahko povem, da živim otroške sanje. Tekmujem v športu, ki je moji družini dal vse. V devetdesetih letih smo bili v težkem položaju, bila je vojna … Moji starši smo me podpirali. To je zelo drag šport in ni vsem dostopen. Nihče v moji družini se ni ukvarjal s tenisom … Imel sem veliko podporo," so bile uvodne besede Đokovića, ki je na OP ZDA slavil po letu 2018.

S 24. zmago na turnirjih za grand slam piše zgodovino v moškem tenisu, kar mu danes veliko pomeni. Nikoli si ni mislil, da mu bo uspelo nekaj takšnega. "Imel sem otroške sanje, da zmagam na turnirju v Wimbledonu. Ko sem dosegel ta cilj, so se pojavljali novi cilji. Nisem si mogel misliti, da bom stal tukaj z vami in se pogovarjal o 24 zmagah na turnirjih za grand slam. V zadnjih nekaj letih sem dojel, da lahko pišem zgodovino."

Novak Đoković je prvi niz dobil po 48 minutah. | Foto: Reuters Novak Đoković je prvi niz dobil po 48 minutah. Foto: Reuters Že v drugi igri prvega niza mu je uspel brejk in tega ni zapravil

Dvoboj je začel Novak Đoković, ki je tudi dobil uvodno igro dvoboja in povedel z 1:0. Že v naslednji igri je Đoković brez izgubljene točke Medvedjevu odvzel servis in povedel z 2:0, v naslednji igri pa je imel že vodstvo s 3:0. Medvedjev se je na rezultatsko tabelo prvič vpisal v četrti igri prvega niza, ko je zaostanek znižal na 1:3. V peti igri je imel Nole še največ dela, da je dobil igro na svoj servis, saj mu je Medvedjev zapretil z nekaj izjemnimi potezami, a je Đoković  vendarle povedel s 4:1.

V osmi igri, ko je Nole vodil s 5:2, je od svoje ekipe dobil nasvet, naj naredi še dodaten korak, medtem ko jim je Novak nakazal, da jih ne sliši, saj je znano, da je občinstvo na tem turnirju zelo glasno. Đoković je znal ohranit svojo prednost in prvi niz zasluženo dobil s 6:3. Igralca sta za prvi niz potrebovala 48 minut. 

V drugem nizu je občinstvo norelo

V drugem nizu je servis začel Danil Medvedjev, ki je dobil uvodno igro. Nole je v drugem nizu izenačil na 1:1. V tretji igri je Rus spet dobil servis in povedel z 2:1. Šesta igra je šla Srbu zelo gladko, saj jo je dobil brez izgubljene točke in izenačil na 3:3.

V sedmi igri je Nole pridobil prvo žogico za odvzem servisa, a mu je ni uspelo izkoristiti. V tej igri sta igralca imela maratonsko izmenjavo, po kateri je Đoković obležal na tleh. Vseeno je naslednjo točko dobil in izenačil na 40:40. Rus je po vseh težavah le dobil sedmo igro in povedel s 4:3.

 

Novak Đoković se je po daljši izmenjavi od utrujenosti zgrudil na tla. | Foto: Guliverimage Novak Đoković se je po daljši izmenjavi od utrujenosti zgrudil na tla. Foto: Guliverimage

Točka, ob kateri je občinstvo na osrednjem igrišču ponorelo.

Danil Medvedjev je bil po drugem nizu v bolečinah. | Foto: Guliverimage Danil Medvedjev je bil po drugem nizu v bolečinah. Foto: Guliverimage Novak je bil v podaljšani igri bolj zbran

V osmi igri je Đoković pokazal znake šibkosti. Medvedjev si je ustvaril prvo žogico za brejk. Beograjčan se je z izjemno skrajšano žogico rešil iz težav in izenačil na 40:40. Pozneje je igro tudi dobil in postavil rezultat na 4:4. V enajsti igri drugega niza je občinstvo ponorelo. Glavna akterja sta prikazala izjemno točko, ki se je končala v prid Đokovića. Vseeno pa je igro dobil Rus in povedel s 6:5. V dvanajsti igri je 25-letni Medvedjev pridobil drugo žogico za brejk, a mu je ni uspelo izkoristiti.

Po velikih težavah je Đoković le dobil igro, izenačil na 6:6 in s tem izsilil podaljšano igro. Ko so gledalci mislili, da so že videli vse, sta v podaljšani igri spet pokazala atomsko točko. Ta je gledalce znova dvignila na noge. Na koncu je več zbranosti pokazal Nole in povedel z 2:0 v nizih.

V tretjem nizu je Srb vseeno bil nekoliko nervozen. | Foto: Guliverimage V tretjem nizu je Srb vseeno bil nekoliko nervozen. Foto: Guliverimage

V tretjem nizu je šlo bolj gladko, a smo videli preobrate

Prvo igro tretjega niza je začel Đoković, ki bo v ponedeljek postal prvi igralec sveta, in jo tudi dobil. V tretji igri je prve znake nervoze pokazal Danil Medvedjev, ki se je spustil v glasno debato s svojim trenerjem. V tretji igri si je Srb ustvaril dve žogici za odvzem servisa. Izkoristil je že prvo in povedel s 3:1.

Kazalo je, da ima 36-letni Beograjčan vse pod nadzorom, a smo v peti igri videli preobrat. Sledil je padec v Đokovićevi igri, kar je posledično pomenilo izgubo igre na njegov servis in izid 3:2. Takoj za tem je Đoković nekaj vpil proti svoji ekipi, bil je nervozen. A Đoković ne bi bil Đoković, če ne bi v naslednji igri spet udaril nazaj. Medvedjevu je spet vzel servis in povedal s 4:2. Sedmo igro je eden najboljših igralcev vseh časov dobil brez večjih težav in imel v rokah vodstvo s 5:2. Tretji niz in zmagovalca OP ZDA je na koncu odločila deveta igra. Đoković je odločilni niz dobil s 6:3 in se zasluženo veselil 24. zmage na turnirjih za grand slam.

OP ZDA, ATP, finale:

Novak Đoković (Srb, 1) : Danil Medvedjev (Rus, 3)  6:3, 7:6 (5), 6:3

Preberite še:

Arina Sabalenka Coco Gauff
Sportal Ameriška najstnica spisala pravljico, tekle so solze sreče
Ne spreglejte