Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
5. 2. 2020,
12.42

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

17

Natisni članek

Margaret Court

Sreda, 5. 2. 2020, 12.42

4 leta, 2 meseca

Legenda tenisa utišana zaradi homofobije

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,51

17

Margaret Court | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Margaret Court je ena najboljših teniških igralk vseh časov, ki je že večkrat izrazila svoje negativno mnenje istospolnemu partnerstvu. Margaret je letos praznovala 50. obletnico sezone, ko je leta 1970 osvojila vse štiri turnirje za grand slam. Po OP Avstralije je slavljenka dejala, da je bila letos diskriminirana zaradi svojih pogledov glede istospolnih zvez.

Organizatorji avstralskega turnirja so bili šokirani nad njenimi izjavami, saj so se potrudili, da so ji ugodili, prepoznali njen mejnik in da to nima nobene zveze z njenim stališčem do homoseksualnosti.

"Otroci iz istospolnih zvez so rezultat nacističnega načrta o pranju možganov." | Foto: Gulliver/Getty Images "Otroci iz istospolnih zvez so rezultat nacističnega načrta o pranju možganov." Foto: Gulliver/Getty Images

"Homoseksualnost je gnusna spolna praksa"

Že leta 2011 je Courtova dejala, da je homoseksualnost "gnusna spolna praksa" in v cerkvi v Perthu poučuje, da je zakonska zveza med moškim in žensko in da otrok potrebuje mamo in očeta. Leta 2017 je izjavila, da se ne bo več vkrcala na letala družbe Qantas, ker ta podpira istospolne poroke, in da tenisu vladajo lezbijke oz. da so otroci iz istospolnih zvez rezultat nacističnega načrta o pranju možganov.

Margaret Court | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Meni, da so jo utišali nalašč

Margaret Court so poklonili repliko pokala OP Avstralije, na velikem zaslonu pa so predvajali film o njeni bogati karieri. Courtovo je predvsem zmotilo, da ji niso dali možnosti govora in so jo po njenem mnenju na ta način utišali.

"Ker sem pridigar, so mislili, da bom pridigala o evangeliju, ampak tega ne bi nikoli storila. So trenutki, ko lahko spregovoriš o tem, in so trenutki, ko ne. Teniška zveza Avstralije je s prstom pokazala name, diskriminirali so vse, kar sem naredila, in to je zelo žalostno.

Margaret Court je leta 1970 kot prva teniška igralka v eri odprtih prvenstev in druga v zgodovini zmagala v posamični konkurenci na vseh štirih turnirjih za grand slam v koledarskem delu. Še danes ima na turnirjih velike četverice največ zmag. V svoji športni karieri jih je dosegla 24.

Rod Laver Arena | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images "Zelo razočarani smo, ko slišimo njene pritožbe"

Kmalu za tem se je avstralska zveza odzvala na obtožbe Courtove, ki ima še vedno največ zmag na turnirjih za grand slam (24). Menijo, da so naredili vse, da bi se Margaret Court in njena širša družina na prizorišču počutila kar se da prijetno.

V svojem zapisu za javnost so potrdili, da je bila prireditev podobna 50. obletnici Roda Laverja, ko je zmagal svoj drugi turnir za grand slam, in da je imela Margaret govor na kosilu teniških legend.

"Teniška zveza je povabila Margaret in Barry Court ter 16 članov njene družine za dva tedna v Melbourne. Ta je pokrila stroške letov, nastanitve, zajtrk, dostope do vseh klubov, kar je vključevalo več kot 100 vstopnic. Margaret se je pred prihodom v Melbourne strinjala z vsemi dogovori. Zelo razočarani smo, ko slišimo njene pritožbe. V času turnirja se namreč ni pritoževala," so zapisali.

Martina Navratilova se je leta 2014 poročila s svojo partnerico Julio Lemigovo. | Foto: Guliverimage/Getty Images Martina Navratilova se je leta 2014 poročila s svojo partnerico Julio Lemigovo. Foto: Guliverimage/Getty Images John McEnroe in Martina Navratilova dan po tem poskrbela za incident

Do manjšega incidenta je prišlo dan po podelitvi. Nekdanja vrhunska teniška igralca John McEnroe in Martina Navratilova, ta je pred leti priznala, da je istospolno usmerjena, sta zahtevala, da se eno izmed igrišč v Melbournu ne imenuje več po Margaret Court. Predlagala sta, da njeno ime nadomesti Evonne Goolagong. To je nekdanja avstralska igralka, ki ima 11 zmag na turnirjih za grand slam. Potezo obeh Američanov so obsodili tudi organizatorji.

"Karkoli bi si mislila o osebi, nikoli ne bi rekla: 'Hej, njeno ime morate odstraniti s stavbe, arene ali teniškega centra.' Nikoli ne bi storila tega. Mislim, da je bilo to zelo narobe."

John McEnroe je Margaret Court po njenih spornih komentarjih o homoseksualnosti označil kot "nočno moro" OP Avstralije in kot "noro teto", kar je danes 77-letno Courtovo presenetilo.

"Zmeraj sem mislila, da se z Johnom dobro razumeva in vedno sem ga spoštovala. Res sem bila presenečena, da se je tako izpostavil. Žal mi je, da tako govori."

Že leta 1990 je Courtova rekla, da je Navratilova zelo dobra igralka, ampak je zelo žalostno, da so otroci izpostavljeni homoseksualnosti. | Foto: Guliverimage/Getty Images Že leta 1990 je Courtova rekla, da je Navratilova zelo dobra igralka, ampak je zelo žalostno, da so otroci izpostavljeni homoseksualnosti. Foto: Guliverimage/Getty Images

Želela se je srečati z Navratilovo

Margaret je pred časom razkrila, da se je želela osebno srečati z Navratilovo, vendar do srečanja ni prišlo. Že leta 1990 je Courtova rekla, da je Navratilova zelo dobra igralka, ampak je zelo žalostno, da so otroci izpostavljeni homoseksualnosti, so zapisali na avstralski spletni strani theage.

Ne spreglejte