Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
10.21

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 21. 8. 2013, 10.21

8 let, 5 mesecev

Dvanajst mesecev pozneje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Tudi največjim teniškim asom je pogosto spodletelo pri branjenju naslovov na turnirjih za grand slam. Prevelika pričakovanja in okoliščine so bile pogosto pretežko breme. Uspelo je le peščici.

Odkar se je v tenisu začela odprta era, od leta 1968, ko je Artur Ashe osvojil svoj prvi grand slam, je to vključno z velikim Ashom uspelo 48 možem. Ko pa govorimo o tem, komu je čez dvanajst mesecev uspela ubranitev naslova, se seznam skrči na enajst imen – Jan Kodes, Björn Borg, John McEnroe, Johan Kriek, Stefan Edberg, Boris Becker, Jim Courier, Sergi Bruguera, Pat Rafter, Roger Federer in Rafael Nadal. Za večjo natančnost je treba dodati, da je Edberg osvojil odprto prvenstvo Avstralije decembra 1985, a je moral na svoj naslednji naslov počakati do januarja 1987, saj se je zgodila sprememba v koledarju. Poleg omenjenih igralcev se je še štirim branilcem uspelo uvrstiti v finale. Nekateri pač niso zmogli še enkrat preskočiti vseh preprek, ki jih na turnirjih velike četverice ne manjka. Novak Đoković je svoj prvi grand slam osvojil "tam spodaj" leta 2008, v naslednjem letu pa je četrtfinalni dvoboj predal zaradi izžetosti in izčrpanosti ob neznosnih temperaturah. Četrtfinale sploh ni slab, če omenimo, da je Američan Roscoe Tanner edini branilec naslova (Avstralija, 1977), ki je naslednjo sezono izpadel že v prvem krogu. Še nekaj šampionov se je moralo posloviti v zgodnjih fazah turnirjev, na primer Gustavo Kuerten in Juan Carlos Ferrero, zmagovalca Roland Garrosa, ki sta morala pospraviti loparje že v drugem krogu pariškega turnirja (1998, 2004).

Od naštete skupine je le McEnroeju in Rafterju uspela ubranitev lovorike na odprtem prvenstvu ZDA, sicer pa je statistika nekdanjih zmagovalcev naslednja: enajst obramb naslova, štirje finali, trije polfinali in štirinajst četrtfinalov. Škot Andy Murray ima torej pred New Yorkom nekaj razlogov za optimizem. Lansko zmagoslavje v Flushing Meadowsu in letošnja osvojitev Wimbledona sta vidno dobro dela njegovi samozavesti, zato se bo lažje spopadel z zgodovino, ki na odprtem prvenstvu ZDA branilcem naslova ni najbolj naklonjena.

Ne spreglejte