Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 9. 2012,
15.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

OP ZDA Novak Đoković Andy Murray

Ponedeljek, 10. 9. 2012, 15.04

8 let

Đoković: Ni izrazitega favorita

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob 22.00 uri bo na sporedu zadnje dejanje na odprtem teniškem prvenstvu ZDA. Finale med Novakom Đokovićem in Andyjem Murrayjem je zagotovilo za spektakel.

V finalu se bosta udarila dva 25-letnika, vrstnika in naslednika Rogerja Federerja ter Rafaela Nadala. Đoković in Murray sta bila nekaj let v senci Švicarja in Španca, zdaj pa vse bolj stopata v ospredje moškega tenisa. "Noletu" je preboj na vrh že uspel. V minuli sezoni je dobil tri grand slame in postal prvi igralec sveta. Škot na prvenec na turnirju velike četverice še čaka. To je njegova peta uvrstitev v finale, doslej je na zadnji stopnički vselej pokleknil.

"Dobiti grand slam je zadnja stvar, ki si jo zares želim. Pomeni mi ogromno. Ni lahko izgubiti še en finale, upam, da bo tokrat drugačna zgodba," je priznal Andy Murray, ki je na začetku letošnjega leta začel sodelovati z nekdanjim češkim asom Ivanom Lendlom. Tudi Lendl je izgubil prva štiri finala na turnirjih velike četverice, a je nato neugoden trend zaustavil. Čeh je kariero končal kot zmagovalec osmih grand slamov.

Pri Murrayju, ki je pred štirimi leti v finalu OP ZDA, njegovem prvem od zdaj že petih na turnirjih za grand slam, gladko izgubil proti Federerju, se že vidijo spremembe, za katere je verjetno zaslužen tudi Lendl. V igri je manj nihanj in malodušja, Murray v pomembnih točkah ne poklekne več, če pa že, se hitro pobere. Nagrada je že prišla na olimpijskih igrah, kjer je zmagal, potem ko je ugnal tako Federerja kot Đokovića. "Vse velike tekme na grand slamih in olimpijskih igrah na dolgi rok pomagajo," je dejal Škot, za katerega je marsikdo podvomil, da bo sploh kdaj stopil iz sence svojih treh konkurentov.

A na tem turnirju je Murray zelo prepričljiv, spodrsljaji v igri so redki. Enako velja tudi za Đokovića, ki je do finala oddal le en niz, pa še tega spornih vetrovnih pogojih Davidu Ferrerju. Srb resnejše preizkušnje za zdaj še ni imel, še največ preglavic mu je povzročal Juan Martin del Potro. Zdi se, da igra spet na podobni ravni kot lani, ko je bil skoraj nepremagljiv. V medsebojnih dvobojih z Murrayjem vodi z 8:6, dobil je tudi obe partiji na grand slamih.

"Večino najinih dvobojev je bilo tesnih, navadno so zmagovalca odločile malenkosti. Dobro se poznava, dolgo časa sva že v vrhu moškega tenisa. Murray je dobil zadnji obračun, a na drugačni podlagi, ki zahteva drugačno taktiko," je dejal branilec naslova Novak Đoković, ki bo v finalu OP ZDA nastopil četrtič. "Ni izrazitega favorita. Zelo bo motiviran, saj si želi naslova, enako velja tudi zame," je dodal petkratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

Kdo bo zmagal? Favorit je Đoković, ki se je v odločilnih dvobojih največjih turnirjev na svetu že izkazal. Murray se je le na olimpijskih igrah, a to ni grand slam. Bi se lahko Srbu poznalo, da od olimpijskih iger nastopa že na četrtem velikem turnirju? Vselej je prišel do konca, vmes je imel vsega skupaj le teden dni počitka. Morda to ni zanemarljiv podatek.

Ne spreglejte