Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 6. 2023,
22.06

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

Natisni članek

tenis Carlos Alcaraz Roland Garros Grand Slam Novak Đoković OP Francije

Nedelja, 4. 6. 2023, 22.06

10 mesecev, 3 tedne

OP Francije (ATP), 8. dan

Alcaraz posnemal Đokovića, Srb postavil nov rekord OP Francije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68
Novak Đoković | Novak Đoković lovi tretji naslov najboljšega na Roland Garrosu. | Foto Reuters

Novak Đoković lovi tretji naslov najboljšega na Roland Garrosu.

Foto: Reuters

Srbski teniški igralec Novak Đoković se je gladko uvrstil v četrtfinale odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu. V osmini finala je v treh nizih nadigral Perujca Juana Pabla Varillasa, izid je bil 6:3, 6:2 in 6:2. Srb je med osem najboljših pariškega turnirja napredoval že 17. v karieri, kar je nov rekord. Štirinajstkratnemu prvaku OP Francije Rafaelu Nadalu, ki ga letos ni v Parizu, je to uspelo "le" 16-krat. Izkazala sta se tudi prvi igralec na svetu, mladi Španec Carlos Alcaraz, ki je podobno kot Đoković svojemu tekmecu prepustil le sedem iger, ter petpostavljeni Grk Stefanos Cicipas, ki je ugnal največje presenečenje turnirja, Avstrijca Sebastiana Ofnerja.

Elina Svitolina
Sportal Pravljica Ukrajinke v Parizu. Izločila Rusinjo, s katero se ni rokovala, slednja ji je dvignila palec.

Že sam rezultat kaže, da Novak Đoković, nekdanja številka ena svetovnega tenisa, ni imel nikakršnih težav. Razlika med tekmecema je bila ogromna. Zmagovalec 22 turnirjev za grand slam se ni niti enkrat znašel v takih težavah, ki bi lahko pomenile izgubo niza, tako je lahko privarčeval tudi nekaj moči za četrtfinalni obračun. Juan Pablo Varillas iz Peruja, ki je v vseh uvodnih treh krogih igral pet nizov, je v slabih dveh urah osvojil le sedem iger.

Juan Pablo Varillas je izkusil moč srbskega zvezdnika. | Foto: Reuters Juan Pablo Varillas je izkusil moč srbskega zvezdnika. Foto: Reuters

"Varrilas je specialist za igro na pesku, tako da sem vedel, da bom moral garati in si zaslužiti vsako točko. Odigral sem dober dvoboj, veseli me, da sem pravi čas prišel v pravo formo. Sem motiviran in trudil se bom, da bom še naprej zmagoval. Bo pa že naslednji dvoboj težji," je po tekmi dejal tretji nosilec, ki se je že sedemnajstič uvrstil v četrtfinale pariškega turnirja, kar je nov rekord, in petinpetdesetič v četrtfinale turnirja za grand slam, v tem je z 58 četrtfinali še vedno rekorder Roger Federer.

"Ponosen sem na te številke, a žal to pomeni, da nisem več mlad," se svojih let zaveda Srb.

Nole letos na pariškem pesku še ni oddal niza. V četrtfinalu se bo pomeril z 11. igralcem sveta, Rusom Karenom Hačanovom, ki je v nedeljo s 3:1 ugnal Italijana Lorenza Sonega. Rus je potreboval nekaj časa, da je ujel ritem, prvi niz je izgubil z 1:6, nato drugega dobil s 6:4, bržkone pa je bil odločilen tretji, ki ga je dobil po izenačeni podaljšani igri. Po njej je Italijan povsem popustil.

Carlos Alcaraz je v osmini finala brez težav izločil Italijana Lorenza Musettija. | Foto: Reuters Carlos Alcaraz je v osmini finala brez težav izločil Italijana Lorenza Musettija. Foto: Reuters

Strokovnjaki so za Carlosa Alcaraza pričakovali, da bo imel proti Lorenzu Musettiju težje delo. Tudi začetek je to napovedoval, a nato je Španec prestavil v prestavo višje. Prav v nobenem teniškem elementu ni zatajil, pokazal je paleto raznovrstnih udarcev, za kar je bil nagrajen z zanesljivo zmago.

"Zelo sem zadovoljen, v vseh pogledih. Tudi ko je Musetti, proti kateremu je vedno težko igrati, pokazal nekaj fenomenalnih udarcev, me ni vrglo s tira, ostal sem miren in se osredotočil na svojo igro. Ta pa je bila na zelo visoki ravni," je dejal vedno nasmejani mladenič, ki se bo v četrtfinalu meril z Grkom Stefanosom Cicipasom. Peti nosilec je premagal presenečenje turnirja, Avstrijca  Sebastiana Ofnerja. Grk, ki je pred dvema letoma v pariškem finalu proti Đokoviću zapravil vodstvo 2:0, še nima zmage na turnirjih za grand slam.

Stefanos Cicipasje v treh nizih odpravil avstrijskega predstavnika. | Foto: Reuters Stefanos Cicipasje v treh nizih odpravil avstrijskega predstavnika. Foto: Reuters

Ljubitelji tenisa pa se že veselijo morebitnega polfinalnega obračuna med Alcarazom in Đokovićem, oba morata zato preskočiti le še eno oviro, a glede na formo obeh, bi se to moralo zgoditi.

OP Francije, ATP:

Osmina finala:

Karen Kačanov (RUS, 11) - Lorenzo Sonego (ITA) 1:6, 6:4, 7:6 (7), 6:1
Novak Đoković (SRB, 3) - Juan Pablo Varillas (PER) 6:3, 6:2, 6:2
Carlos Alcaraz (ŠPA, 1) - Lorenzo Musetti (ITA, 17) 6:3, 6:2, 6:2
Stefanos Tsitsipas (GRČ, 5) - Sebastian Ofner (AVT) 7:5, 6:3, 6:0

Roland Garros Casper Ruud
Sportal Vzhajajoča danska zvezda z lahkoto, izpadel deveti nosilec
Iga Swiatek
Sportal Iga Swiatek še naprej blesti, dvoboj najstnic Američanki

 

Ne spreglejte