Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
16. 7. 2023,
19.53

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Carlos Alcaraz Novak Đoković Wimbledon

Nedelja, 16. 7. 2023, 19.53

9 mesecev, 2 tedna

Wimbledon (ATP), finale

Senzacija v Wimbledonu, Đoković se je po porazu zlomil

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Carlos Alcaraz | Carlos Alcaraz je prvič zmagal turnir v Wimbledonu. | Foto Reuters

Carlos Alcaraz je prvič zmagal turnir v Wimbledonu.

Foto: Reuters

Presenetljiv zmagovalec letošnjega Wimbledona je šele 20-letni Carlos Alcaraz, potem ko je v velikem finalu po petih nizih premagal favoriziranega Novaka Đokovića. Dvoboj se je končal z izidom 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4.

Malokdo je pred današnjim finalom verjel, da bo Carlos Alcaraz lahko presenetil Novaka Đokovića, ki je štirikrat zapored zmagal turnir na sveti travi. Pravzaprav je Đoković po več kot desetih letih izgubil na osrednjem igrišču Wimbledona.

Španec je danes pokazal, iz kakšnega testa je. V odločilnih trenutkih se ni ustrašil, ampak igral svoj najboljši tenis. Tako je bilo tudi v zadnji točki petega niza. Dvoboj je trajal skoraj pet ur, natančneje 4 ure in 46 minut. Za Alcaraza je bila to druga zmaga na turnirjih za grand slam. Lani je dobil OP ZDA, danes pa je dobil še Wimbledon.

Tudi če bi izgubil, bi bil ponosen "Tudi če bi izgubil, bi bil ponosen na svoj uspeh." | Foto: Reuters "Tudi če bi izgubil, bi bil ponosen na svoj uspeh." Foto: Reuters

"Uresničile so se mi sanje," je uvodoma povedal novopečeni zmagovalec Wimbledona, ki je obdržal tudi prvo mesto na svetovni lestvici. "Kot sem že pred tem povedal. Seveda, super je zmagati. Tudi če bi izgubil, bi bil ponosen na svoj uspeh. Torej pisati zgodovino na tem čudovitem turnirju in igrati finale proti legendi našega športa."

"Uresničile so se mi sanje, da lahko igram na tej ravni. Neverjetno je, da 20-letnik tako hitro pride do tega. Res sem ponosen nase in na svojo ekipo. In tudi na vse delo, da lahko na koncu dvignemo takšno lovoriko," je po veliki zmagi povedal Alcaraz, ki je z dvajsetimi leti in 72 dnevi postal tretji najmlajši zmagovalec Wimbledona.

Novak Đoković ni mogel zadržati solz. | Foto: Reuters Novak Đoković ni mogel zadržati solz. Foto: Reuters Đoković se je ob pogledu na sina zlomil

"Ni ravno dober dan zame, ampak je dober za Carlosa," je uvodoma povedal 23-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam in nekaj besed namenil svojemu nasprotniku. "Mislil sem, da bom s tabo imel težave na pesku in betonu, ampak ne na travi. To leto se je tudi to spremenilo. Neverjetno je, kako si se prilagodil na to podlago. Neverjetno, kaj si naredil. Vse čestitke tebi in tvoji ekipi."

Pozneje se je obrnil k svoji loži in se čustveno zlomil. "Vesel sem, da je moj sin še vedno tu in da se še vedno smeje. Hvala za podporo. Rad te imam," mu je sporočil Nole.

Novak Đoković je v prvem nizu oddal le eno igro. | Foto: Guliverimage Novak Đoković je v prvem nizu oddal le eno igro. Foto: Guliverimage

Đoković v prvem nizu povozil Alcaraza

V prvi igri dvoboja je serviral Novak Đoković, ki je potreboval kar nekaj časa, da je dobil igro na svoj servis. Alcaraz je imel v tej igri celo žogico za brejk, a je Nole vendarle dobil igro in povedel z 1:0. V drugi igri, ko je serviral Alcaraz, je ta pokazal nekaj nervoze. To se je poznalo tudi pri rezultatu. Đoković mu je vzel servis in povedel z 2:0. V naslednji igri je Nole potrdil brejk in vodil že s 3:0, nekaj trenutkov pozneje je imel že v rokah vodstvo 5:0.

Španec se je prvič na rezultatsko tabelo vpisal šele v šesti igri, ko je dobil niz na svoj servis in zaostanek znižal na 1:5. Sedma igra je bila za Đokovića le še formalnost, prvi niz je dobil po vsega 35 minutah. Gledalci in navijači skorajda niso mogli verjeti, kako močno je v tem nizu dominiral Đoković.

Carlos Alcaraz je drugi niz dobil po podaljšani igri in tako prekinil dolg niz Novaka Đokovića. | Foto: Guliverimage Carlos Alcaraz je drugi niz dobil po podaljšani igri in tako prekinil dolg niz Novaka Đokovića. Foto: Guliverimage Alcaraz je drugi niz dobil po podaljšani igri in prekinil neverjeten niz Novaka Đokovića

Drugi niz je 20-letni Španec začel veliko bolje, potem ko je na hitro dobil uvodno igro drugega niza in povedel z 1:0. V naslednji je sledilo manjše presenečenje, saj je Alcarazu že takoj uspel brejk in povedel je z 2:0. A veselje mlajšega tekmeca ni trajalo prav dolgo. Đoković je v tretji igri nasprotniku vzel servis in zmanjšal zaostanek na 1:2, v naslednji igri pa je že izenačil na 2:2.

Novak Đoković se je v drugem nizu znašel na tleh, a se k sreči ni poškodoval. | Foto: Reuters Novak Đoković se je v drugem nizu znašel na tleh, a se k sreči ni poškodoval. Foto: Reuters V deveti igri pri izidu 4:4 se je Nole ozrl proti svoji ekipi in želel izvedeti, kam Alcaraz servira drugi servis. Imel je namreč težave. Prav tako se je v tej igri znašel na zadnjici, ko mu je zdrsnilo. K sreči se drugi igralec sveta ni poškodoval.

Na koncu je drugi niz odločila podaljšana igra, kjer se sicer Novak Đoković počuti najbolj domače. A tokrat je več zbranosti pokazal mladi Španec, ki je drugi niz dobil po uri in 35 minutah in izenačil na 1:1 v nizih.

Novak Đoković je do tega niza dobil kar 15 zaporednih podaljšanih iger, kar je bil po letu 1970 med moškimi najdaljši niz v eni sezoni. Pravzaprav je letos prvič izgubil podaljšano igro.

Carlos Alcaraz je tretji niz dobil s 6:1. | Foto: Reuters Carlos Alcaraz je tretji niz dobil s 6:1. Foto: Reuters Đoković v tretjem nizu povsem nebogljen, Alcaraz mu je vrnil

Tretji niz se je začel po željah Carlosa, saj je že v uvodni igri prišlo do brejka in povedel je z 1:0. V drugi igri je to Španec potrdil in imel vodstvo z 2:0. Nole je tretjo igro vendarle dobil in zaostanek znižal na 1:2. Sledila je maratonska peta igra, v kateri je serviral Novak Đoković. Alcaraz je izkoristil šele sedmo žogico za odvzem servisa in povedel s 4:1. Peta igra je trajala kar 26 minut. V tej igri pa je sodnik Novaka opozoril, da si jemlje preveč časa med točkami. Tudi naslednji dve igri je dobil Alcaraz in tretji niz dobil s 6:1. Ta je trajal natanko eno uro.

Novak Đoković | Foto: Reuters Foto: Reuters

Novak se je v četrtem nizu prebudil

V četrtem nizu se je Novak Đoković že v svoji uvodni servisni igri znašel v težavah, potem ko je Alcaraz povedel z 15:40. 36-letni teniški igralec se v tem trenutku še zdaleč ni predal. Uspelo mu je obrniti rezultat in izenačil je na 1:1. V četrti igri, na servis Đokoviča, smo na obeh straneh videli nekaj izjemnih potez. Igro je dobil Nole in izenačil na 2:2.

V peti igri si je Đokovič ustvaril žogico za odvzem servisa, ki je ni izkoristil. Prav tako tudi druge ne, mu pa je zato uspelo v tretje in povedel je s 3:2. Đoković te prednosti ni izpustil z rok, ravno nasprotno. Nasprotniku je še enkrat vzel servis in četrti niz dobil s 6:3 ter v nizih izenačil na 2:2.

Carlos Alcaraz v objemu svojega očeta. | Foto: Reuters Carlos Alcaraz v objemu svojega očeta. Foto: Reuters

Carlos se ni ustrašil

Prva igra petega niza je bila izjemna. Kot da igralca pred tem nista igrala že štiri nize. V prvi igri odločilnega niza je serviral Đoković in bil že blizu tega, da bi moral igro oddati. S svojimi bogatimi izkušnjami je igro vendarle dobil in povedel z 1:0. Tudi Đoković v drugi igri ni izkoristil svoje priložnosti za brejk, Alcaraz je izid izenačil na 1:1.

Prvi odvzem servisa smo videli v tretji igri. Uspelo je Špancu, ki je povedel z 2:1. Đoković je po izgubi servisa izgubil živce in ob mreži zlomil lopar. V naslednji igri je Alcaraz potrdil brejk in povedel s 3:1. Tega vodstva ni izpustil z rok in se na koncu zasluženo veselil zmage na najbolj prestižnem turnirju na turneji.

Na družbenih omrežjih se je že oglasil Rafael Nadal, ki je čestital mlajšemu kolegu.

Wimbledon, finale

Carlos Alcaraz (Špa, 1) : Novak Đoković (Srb, 2) 1:6, 7:6 (6), 6:1, 3:6, 6:4

Preberite še:

:
Novak Đoković
Sportal Đoković po suvereni zmagi do novega rekorda in poslastice v finalu
Wimbledon Novak Đoković
Sportal Takšnega Đokovića verjetno še niste videli #video
Ne spreglejte