Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Četrtek,
26. 11. 2015,
13.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Davisov pokal Andy Murray David Goffin

Četrtek, 26. 11. 2015, 13.09

8 let

Britanci in Belgijci so zmrzovali na treningu

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V petek se v Gentu začenja finale Davisovega pokala. Čeprav v Bruslju še vedno vlada obsedeno stanje, bodo prestižno ekipno tekmovanje v tenisu izpeljali.

Marsikdo se je spraševal, ali bo v Gentu, ki je od Bruslja oddaljen okrog 50 kilometrov, sploh na sporedu finale Davisovega pokala. V Bruslju zaradi možnosti terorističnega napada še vedno vlada najvišja stopnja ogroženosti, zato bo v času turnirja poostrena varnost. "Še pred nekaj dnevi smo bili v skrbeh. Ko smo prišli sem, se nastanili v hotelu in videli, kako je za vse skupaj poskrbljeno, se počutimo veliko udobneje. Tukaj v Gentu je vse videti v najlepšem redu. Zelo tiho je in mislim, da gre za zelo prijetno mesto. Upam, da bo lahko prišlo čim več naših navijačev in da nas bodo lahko podpirali," je povedal prvi mož britanske reprezentance Andy Murray.

Vse prej kot običajni pogoji za trening

V zadnjih dneh je bilo v Gentu precej hladno. V dvorani Flanders Expo je bilo v torek vsega tri stopinje Celzija. To se je videlo že na tiskovni konferenci, potem ko so bili glavni akterji v debelih bundah, nekateri med njimi pa so imeli tudi kape. "Zares je hladno. Upam, da konec tedna ne bo takšnih razmer," je v torek na novinarski konferenci razlagal drugi igralec sveta.

Za Veliko Britanijo bi bila ta zmaga zgodovinskega pomena, saj bi tako Otočani prvič po letu 1936 osvojili Davisov pokal. "Zmaga na največjem ekipnem tekmovanju bi bila velika zmaga za vse v naši ekipi. In bila bi zaslužena. Veliko igralcem je vzelo veliko veliko časa in dela, prav tako so veliko dela vložili trenerji, fizioterapevti … Vse skupaj nam je vzelo pet let," je še povedal Škot, ki bi lahko postal četrti igralec v svetovni skupini, ki bi v eni sezoni v Davisovem pokalu zmagal na enajstih dvobojih. To je do zdaj uspelo Johnu McEnroeju (1983, 12 zmag, 0 porazov), Michaelu Stichu (1993, 11 zmag , 1 poraz) in Ivanu Ljubičiću (1995, 11 zmag , 1 poraz).

Za Veliko Britanijo bodo igrali Andy Murray, Kyle Edmund, Jamie Murray in Dominc Inglot.

Za Belgijci stoji vsa država

Tudi za belgijsko ekipo bo ta dvoboj zgodovinskega pomena. Za Belgijce bo to po neverjetnih 111 letih prvi finale. "Za nas je to zares velik dogodek, ne samo v tenisu, ampak na splošno v športu. Ekipa je dobra in mislim, da se vsi v Belgiji zavedamo tega. Potrudili se bomo, da naredimo še en korak naprej. Mislim, da za nami stoji vsa država, poskušali bomo lovoriko obdržati doma," je povedal kapetan belgijske ekipe Johan van Herck.

Najmočnejše orožje v belgijski ekipi je David Goffin, trenutno 16. igralec na svetu. Z Andyjem Murrayjem sta se nazadnje pomerila na turnirju serije masters v Parizu, kjer je po dveh nizih gladko zmagal Britanec (6:1, 6:0). "Takrat ni bil moj dan, nisem igral najbolje. Andy je igral res agresivno in odigral je neverjeten dvoboj. Pogoji tukaj so povsem drugačni in mislim, da bo tokrat povsem drugače. Gre namreč za drugo podlago," je povedal Belgijec.

Poleg Davida Goffina so v belgijski ekipi še Steve Darcis, Ruben Bemelmans, Kimmer Coppejans.

Dvoboj bo potekal na peščeni podlagi, v petek se bo začel ob 13.30, v soboto ob 15. uri ter v nedeljo ob 13.00.

Ne spreglejte