Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
8. 12. 2015,
13.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tina Maze Peter Prevc Peter Prevc Andrea Giani

Torek, 8. 12. 2015, 13.54

6 let, 7 mesecev

Večer, ko je srebro postalo zlato

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Športnik in športnica leta sta v izboru Društva športnih novinarjev Slovenije še tretje leto zapored postala Peter Prevc in Tina Maze, za ekipo leta pa je bila prvič izbrana odbojkarska reprezentanca.

Če bi na iztekajoče se športno leto 2015 gledali izključno skozi prizmo tradicionalnega izbora športnih novinarjev (DŠNS), bi zlahka sklenili: v Sloveniji nič novega. Že tretje leto zapored sta kipca za športnika in športnico leta na slovesni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani prejela smučarski skakalec Peter Prevc in alpska smučarka Tina Maze. Med nagrajenci pa se je tokrat junakoma prejšnje zime pridružila še odbojkarska reprezentanca Slovenije. Ta je prvič v zgodovini postala ekipa leta.

Ob tem je zanimivo, da so bili izbranci vsi po vrsti v svojih osrednjih tekmovanjih leta srebrni. Prevc in Mazejeva sta se resda vse do zadnjega skoka oziroma veleslalomskega zavoja borila za veliki kristalni globus, a se morala na koncu zadovoljiti z drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala, odbojkarji pa so Slovenijo obnoreli s srebrom na evropskem prvenstvu.

Andrea mu (še) ni pomagal

Mazejeva in odbojkarska reprezentanca imata ob srebru še en skupni imenovalec. Obema je do športnega preporoda pomagal Italijan Andrea, v Tininem primeru Massi, v odbojkarskem Giani.

Brez tovrstne pomoči pa je uspelo Petru Prevcu, ki je preteklo sezono zaznamoval s tremi posamičnimi zmagami na tekmah svetovnega pokala in skupno kar 14 uvrstitvami na stopničke, končnim drugim mestom v skupnem seštevku in rekordnim poletom - 250 metrov.

Pri tem velja dodati, da je Prevc sezono končal z enakim številom točk kot končni zmagovalec Severin Freund, a zaradi manjšega števila zmag potegnil krajši konec. S tem je nehote dobil tudi dodaten motiv za sezono 2015/16, v katero je krenil zelo odločno. Prav zaradi tega ne bo nikakršno presenečenje, če se bo v bližnji prihodnosti vrnil po kipec za najboljšega športnika v državi.

Tina zaokrožila sanjsko desetletje

Če bo torej Prevc eden od kandidatov za športnika leta 2016, pa se po nagrado čez 12 mesecev zanesljivo ne bo vrnila Tina Maze. Po novi vrhunski sezoni je namreč smuči (začasno) postavila v kot, zato je bila na tokratni prireditvi tudi bolj sproščena kot pa v letih, ko je slavnostni dogodek prekinjal njeno tekmovalno sezono.

Trenutke na odru je tokrat ob glasnem aplavzu izkoristila za vnovičen spominski skok v sezono 2014/15. Spominjala se je bo po izjemno učinkoviti spremljevalni ekipi na čelu z Andreo Massijem, treh kolajnah s svetovnega prvenstva v Beaver Creeku in ostrem boju z Anno Fenninger v svetovnem pokalu.

Črnjanka je obenem s tokratno nagrado zaokrožila desetletje, ki ga je zaznamovala njena smučarska izjemnost. Prvič je bila namreč za najboljšo športnico leta izbrana leta 2005, nato pa še v letih 2010, 2011, 2013, 2014 in 2015.

Odbojkarska pravljica

S podobno prepričljivostjo kot Tina Maze v konkurenci za športnico leta pa so se do priznanja za najboljšo ekipo v državi zavihteli odbojkarji. Njihova pravljica je pomemben zasuk doživela prav v času, ko sta se Prevc in Mazejeva pripravljala na zadnje tekme v sezoni. Sredi marca je namreč vodstvo Odbojkarske zveze Slovenije selektorsko taktirko prepustilo Andrei Gianniju.

Legendarni mož italijanske odbojke je znal nadgraditi delo trenerskega predhodnika Luke Slabeta ter dokončno prebuditi slovensko reprezentanco. Ta je pod njegovo taktirko osvojila evropsko ligo, svoje zvezdniške trenutke pa doživljala na oktobrskem evropskem prvenstvu v Bolgariji.

Iz Sofije so se Giani in njegovi varovalci vrnili s srebrnimi kolajnami, po rokometaših postali šele druga članska izbrana vrsta z odličjem z velikega tekmovanja, obenem pa – podobno kot Prevc in Mazejeva – dvignila letvico pred izborom za športnike leta v olimpijskem letu 2016.

Ne spreglejte