Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
31. 12. 2015,
13.14

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Četrtek, 31. 12. 2015, 13.14

6 let, 7 mesecev

V znamenju Eura in olimpijskih iger

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ob vstopu v koledarsko leto 2016 je kot na dlani, da športnim navdušencem ne bo dolgčas. Dovolj bo že, če izpostavimo, da je to znova olimpijsko leto.

Že zgolj železni repertoar športnih dogodkov z vsemi ligaškimi tekmovanji, svetovnimi pokali, teniškimi turnirji velike četverice, koledarji dirkaških tekmovanj, kolesarsko dirko Po Franciji, številnimi kvalifikacijskimi cikli … je pravšnje zagotovilo za pestro športno dogajanje. A športna obarvanost leta se vendarle večinoma meri predvsem po velikih tekmovanjih. Letos izstopata dve: poletne olimpijske igre (5. – 21. 8.), ki jih bo kot prvo južnoameriško mesto gostil Rio de Janeiro, in pa evropsko nogometno prvenstvo (10. 6. – 10. 7.). Euro 2016 bo, resda znova brez slovenske udeležbe, dva meseca pred največjim festivalom svetovnega športa gostila Francija.

Skok v leto 2016

A na športna vrhunca leta bo treba počakati do poletja. V prvih tednih bodo kraljevali predvsem zimski športi. Začelo se bo že danes. Dva od sinonimov za prvi dan v letu sta tradicionalni dunajski koncert in pa druga tekma novoletne turneje za smučarje skakalce. Letos ne bo prav nič drugače. Skakalnica v Garmisch-Partenkirchnu pričakuje najboljše skakalce, zaradi izjemne forme Petra Prevca pa je zanimanje slovenskega občinstva še toliko večje.

Slika bo po vsej verjetnosti podobna vse do četrtega marčevskega konca tedna. Takrat bodo skakalci gostovali v Planici. Sodoben nordijski center bo sicer že krepko pred tem gostil tekmo svetovnega pokala v smučarskih tekih (17. 1.). Na slovenski sneg pa bodo v okviru tekmovanj svetovnega pokala prišli tudi alpski smučarji (Kranjska Gora, 5. – 6. 3.), smučarke (30. – 31. 1.), skakalke (Ljubno, 13. – 14. 2.) in deskarji na snegu (Rogla, 23. – 24. 1.).

Rokometni ples na Poljskem

Zimo bosta zaznamovali tudi svetovni prvenstvi v poletih (Bad Miterendorf, 14. – 17. 1.) in biatlonu (Oslo, 3. – 13. 3.), vseeno pa se bo našlo tudi nekaj prostora za športe, ki niso vezani na zimske razmere.

Slovenski ljubitelji rokometa imajo v svojih koledarjih obkroženo drugo polovico januarja. Na Poljskem bo namreč takrat potekalo evropsko prvenstvo, na katerem bo izbrana vrsta selektorja Veselina Vujovića nastopala v zahtevni skupini s Španijo, Švedsko in Nemčijo.

Vrnitev v kvalifikacije

Poleg evropskega prvenstva pa rokometno reprezentanco čakajo tudi olimpijske kvalifikacije. Kapetan Uroš Zorman in druščina bi si namreč lahko še tretjič v zgodovini priigrali nastop na največjem tekmovanju.

Medtem ko odbojkarje po sanjskem letu 2015 čaka nastop v svetovni ligi, pa bo se namesto na veliko tekmovanje v kvalifikacije vračajo nogometaši in košarkarji. Ti se v kvalifikacije vračajo po več kot desetletju neposrednega uvrščanja na velika tekmovanja. Poleti jih čaka boj za EuroBasket 2017. Še za nekoliko bolj oddaljeno tekmovanje pa se bo potegovala nogometna reprezentanca. Po evropskem prvenstvu v Franciji se bodo namreč jeseni začele kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu v Rusiji.

Proti letu 2018 bodo pogledovali hokejisti. Potem ko si bodo aprila v Katowicah na svetovnem prvenstvu divizije I skušali utreti pot nazaj med elito, pa jih jeseni čaka kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah 2018 v Pjongčangu.

V senci olimpijskih iger

Čeprav bo glavnina športnih iz individualnih panog letos osredotočena predvsem na Rio, pa letni koledar vseeno ponuja kar nekaj prvenstev. Tako bodo kolesarji nastopili na svetovnem prvenstvu v Katarju (9. - 16. 10.), judoisti na evropskem prvenstvu v Kazanu (21. – 24. 4.), kajakaši in kanuisti se bodo za odličja evropskega prvenstva bojevali na Slovaškem (13. - 15. 5), evropsko prvenstvo čaka tudi atlete v Amsterdamu (6. – 10. 7.) …

Ne spreglejte