Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
9. 12. 2015,
10.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tina Maze Peter Prevc Peter Prevc Jan Kozamernik športnik leta

Sreda, 9. 12. 2015, 10.17

6 let, 6 mesecev

Tina Maze: Ne vem, koliko časa bom zdržala pred televizijo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nič novega, bi lahko rekli. Še tretjič zapored sta športnika leta postala Tina Maze in Peter Prevc. Prevc že v sredo potuje na naslednjo tekmo, medtem ko Tina uživa v domačem miru.

V Cankarjevem domu so se z redkimi izjemami zbrali vsi najboljši slovenski športniki. Prireditev Športnik leta je v samostojni Sloveniji potekala že petindvajsetič, skupno pa je to bila že 48. prireditev. Od lani se ni veliko spremenilo, saj sta si laskavi naziv prislužila naša trenutno neaktivna alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc. Med ekipami so športni novinarji izbrali slovensko odbojkarsko reprezentanco.

Prva dama slovenskega smučanja Tina Maze, ki je smučke začasno postavila v kot, je ta naziv osvojila še tretje leto zapored, skupno pa je na veliki oder Cankarjevega doma po nagrado prišla že šestič. S tem se je Črnjanka na drugem mestu slovenske lestvice izenačila z atletinjo Natašo Urbančič. Na prvem mestu je s sedmimi nazivi Mateja Svet.

Ne bo pozabila boja z Anno Fenninger

Mazejeva si je v zadnji sezoni naziv športnice leta prislužila z rezultati na svetovnem prvenstvu v Vailu, potem ko se je domov vrnila s tremi medaljami. V smuku in superkombinaciji je osvojila zlato, v superveleslalomu pa si je privozila srebro in le za tri stotinke zaostala za prvim mestom. V skupnem seštevku svetovnega pokala si je po tesnem dvoboju priborila drugo mesto. In po čem si bo najbolj zapomnila lansko sezono? "Verjetno po trdem boju z Anno Fenninger, ki sva ga imeli skozi vso sezono. Vse skupaj se je malo zapletlo in do konca je bilo sezone res naporno," je uvodoma povedala Mazejeva, ki danes svoje dneve preživlja bolj počasi in v miru.

"Kaj skuham, naredim kakšen adventni venček in podobno (smeh, op. p.). Za te stvari pred tem nisem imela časa. Družim se z mamo in sestro, med drugim pa sem se lahko udeležila tudi prireditve športnik leta, potem ko mi v zadnjih dveh letih ni uspelo priti."

Ne ve, koliko časa bo zdržala pred televizijo

Smučarska sezona se je začela in Tina je zdaj v vlogi opazovalke. Korošica, ki je maja dopolnila 32 let, priznava, da se v tej vlogi ne počuti najbolje. "Ne vem, koliko časa bom zdržala pred televizijo in gledala dekleta. Nikoli nisem bila tip človeka, ki bi lahko samo opazoval. Me pa vsekakor navdušujejo vožnje, ki jih kažejo Lindsey Vonn, Marcel Hrischer in Aksel Lun Svindal." Bližajo se novoletni prazniki, kaj je Tina Maze zaželela Slovencem? "Sanjajte, ampak sanjajte realno."

V spominu mu bo ostal 250 metrov dolg polet

Tudi Peter Prevc se je že navadil velikega odra v Gallusovi dvorani, potem ko so ga tretje leto zapored razglasili za najboljšega športnika v državi. Smučarski skakalec iz Dolenje vasi je v lanski sezoni zmagal na treh tekmah svetovnega pokala, med drugim tudi v poletih v domači Planici. V skupnem seštevku svetovnega pokala si je po dramatični končnici priskakal drugo mesto in na zadnji tekmi svetovnega pokala v Planici le za las zgrešil prvo mesto. Peter se je s skokom, dolgim 250 metrov, vpisal v zgodovino smučarskih poletov.

"Težko povem, po čem si bom zapomnil leto 2015, ker sem sredi skakalne sezone in raje gledam naprej. Če se kljub temu ozrem nekoliko nazaj, mi bodo zagotovo ostali v spominu tisti rekord (Peter Prevec je bil prvi, ki je poletel 250 metrov) in dogodki po koncu tekme v Planici. Lahko rečem, da je bila sezona 2014/15 uspešna," je takoj po prireditvi povedal trenutno naš najboljši skakalec Peter Prevc, ki v sredo že potuje na naslednjo tekmo svetovnega pokala. Peter zelo dobro formo kaže tudi v letošnji sezoni. Na tekmah v Klingenthalu in Lillehammerju je zasedel drugo mesto. "Res je, da že tretje leto zapored vsako sezono začnem bolje. Bomo videli, kako se bo odvijala celotna sezona. Zdaj lahko samo upam, da bo šlo tako tudi naprej, trudil se bom, da bom na vsaki tekmi še boljši."

Jan Kozamernik: Lepo je slišati, da ljudje govorijo tebi

V ekipnih športih so nagrado pričakovano dobili slovenski odbojkarji. Slovenska reprezentanca je pod vodstvom italijanskega trenerja Andree Gianija oktobra na noge dvignila vso Slovenijo. Slovenski fantje so na evropskem prvenstvu v Sofiji, glavnem mestu Bolgarije, osvojili presenetljivo drugo mesto in poskrbeli za zgodovinski uspeh slovenske odbojke. Nagrado je v imenu celotne reprezentance prevzel Jan Kozamernik.

"Prevzeti takšno nagrado je nekaj enkratnega. To se ne dogaja vsak dan. Odbojka pri nas še nikoli ni bila tako prepoznavna. Vsako takšno nagrado, vsako izjavo v javnosti ter vsak kanček pozornosti je lepo izkoristiti. Lepo je slišati, da ljudje govorijo tebi. Zagotovo smo tega priznanja vsi veseli. Na žalost nismo mogli priti v večjem številu, ampak bom jaz izkoristil to za vse druge," je povedal mladi član odbojkarskega kluba ACH Volley.

Ne spreglejte