Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 3. 2012,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miran Tepeš

Petek, 16. 3. 2012, 9.24

8 let

Tepeš še vedno zaljubljen v oceanske valove

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdaj skakalni as, danes pa pomočnik direktorja za skoke pri mednarodni smučarski zvezi (FIS) Miran Tepeš je izdal že drugo knjigo o jadranju okoli sveta.

Tokrat je jadral od zahoda proti vzhodu. Zjutraj je zaradi smeri jadranja vedno pred sabo ugledal vzhajajoče Sonce, zato tudi knjiga nosi ime Proti Soncu. Potovanje se je začelo v Jadranskem morju in še vedno traja. Tepeš zaradi službe, pozimi je kot pomemben funkcionar pri FIS bolj ali manj zaseden, jadra po etapah. Z vmesnimi prekinitvami in prihodi domov je za zdaj prejadral Jadransko, Sredozemsko in Rdeče morje, severni del Indijskega ocena in Tihi ocean mimo mnogih otokov. Lani je prijadral do Čila, kamor bo spet odpotoval v torek, dva dni po koncu planiškega finala svetovnega pokala v smučarskih skokih, kjer spet skrbi, da bodo tekmovanje čim bolj varno in s čim manj zapleti spravili pod streho. Spomladi namerava jadrati okoli zloglasnega rta Horn, potem pa po Atlantiku najprej ob argentinski in brazilski obali, nato pa proti vzhodu do Kanarskih otokov. Poleti bo naredil pavzo, jeseni pa sklenil potovanje in preko Sredozemskega morja s svojo jadrnico Skokico priplul v domovino.

Med otoki je bolj zanimivo

"V knjigi opisujem prvi del jadranja okoli sveta od Slovenije do Polinezije. Opisujem, kaj se nam je dogajalo na poti kako sem spremljal pot sam in kako so jo drugi. Veliko sem doživel tako med samim jadranjem kot ob postankih na otokih," je knjigo na kratko predstavil Tepeš, ki na oddaljenih koncih sveta ni bil ves čas sam. Na njegovi jadrnici Skokici se mu redno pridružijo tako člani njegove družine kot mnogi prijatelji. "Ugotovili so, da je bolj zanimivo jadranje med otoki, zato imam takrat večkrat družbo, na odprtem morju pa sem več časa sam," se je nasmejal dobitnik srebrne olimpijske medalje, ki si jo je skupaj s svojimi kolegi, Primožem Ulago, Matjažem Zupanom in Matjažem Debelakom priskakal v Calgaryju leta 1988.

Ko se pred tabo prikaže Amerika

Tepeš, ki je po končani karieri končal študij geografije, je začel jadrati že v gimnazijskih letih. Ko je nekaj časa doma, ugotovi, da pogreša oddaljene otoke in oceanske valove. Ne glede na to pa po dolgih tednih samote včasih že komaj čaka, da zagleda celino. "Med jadranjem imam veliko ciljev. Še posebej, ko si teden ali dva na morju, si zelo vesel, ko se na obzorju pred tabo pokaže otok. Jeseni, ko sva s prijateljem skoraj štiri tedne plula od Polinezije do Čila preko Tihega oceana, sva bila izjemno navdušena, ko se je pred nama prikazala Amerika," dejal vsestranski Tepeš.

Ne spreglejte