Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
19. 10. 2012,
6.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Samir Handanović slovenska nogometna reprezentanca

Petek, 19. 10. 2012, 6.05

8 let

S. Handanović: Verjamem v nas, a če pogorimo, se bom poslovil

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
''Če ne bomo uspešni, se utegnejo v reprezentanci zgoditi velike spremembe,'' je pred tekmama s Ciprom in Albanijo povedal Samir Handanović.

Kot vse kaže, je mislil še kako resno. Zelo presenetljivo, a med tiste, ki utegnejo biti del korenitih sprememb, je očitno razvrstil tudi sebe. Kapetan Slovenije, vratar milanskega Interja in trenutno brez dvoma najbolj cenjeni slovenski nogometaš se utegne že čez nekaj mesecev posloviti od izbrane vrste. Čeprav je star šele 28 let in je resen kandidat za rekord Zlatka Zahoviča po številu nastopov v izbrani vrsti (80). ''Sami smo si krivi, da smo v položaju, v kakršnem smo. Če na naslednjih tekmah ne bo zasuka, se bomo morali sprijazniti s posledicami. Še vedno pa verjamem, da bo prišlo do preobrata,'' sporoča reprezentant, ki je trenutno pri 59 nastopih. Je praktično edini, ki ni na udaru kritikov po seriji porazov, kar je zanj slaba uteha. ''To mi ne pomeni nič. Tudi mene neuspehi bolijo. Zelo bolijo,'' še pravi Ljubljančan.

Nova tekma, nov poraz. Kako veliko je razočaranje? Po porazih, kakršen je ta, se vedno počutiš praznega. Takšni neuspehi ti vzamejo veliko energije. Vsem nam je težko. Tako pač je, s tem se moramo sprijazniti. Vsi že dolgo časa igramo nogomet, v športu so razočaranja prisotna. Izgovorov ni in jih ne sme biti. Ne glede na to, kaj govorimo, je igrišče na koncu vedno tisto, ki da odgovore. Ki pokaže, kakšno je realno stanje. Zavedamo se, v kakšnem položaju smo. Sreča je, da se zdaj vračamo v klube, čakajo nas nove tekme. Poskušali bomo čim prej pozabiti na vse skupaj. Takšno je življenje. Moramo naprej.

Kakšna je vaša, kapetanska vloga v kriznih časih? Med tekmo se ne da narediti veliko. Med polčasom še kaj, sicer pa se na potek igre ne da prav veliko vplivati. Kaj drugega kot to, da spodbujam soigralce, ne morem narediti. Žal nimam čarobne palčke, s katero bi pomahal, pa bi se vse spremenilo. V Tirani smo poskušali spremeniti potek dogodkov na igrišču. Zavedali smo se, v kakšnem položaju smo, a nam ni uspelo. Nismo bili dovolj konkretni. Res je, da bi se tekma lahko razpletla tudi drugače, toda treba je biti pošten. Nismo imeli priložnosti, da bi lahko govorili o nezasluženem porazu. Ne moremo se izgovarjati. Se je pa dalo zmagati. Če so zmagali oni, bi zagotovo lahko tudi mi.

Kaj spremeniti? Kako naprej? V glavah moramo storiti premik. Manjka nam tiste prave napetosti. Pred tekmami, po tekmah. Vse jemljemo preveč zlahka. Nekateri smo že dolgo časa skupaj, preživeli smo marsikaj. Vemo, kako je, ko izgubljaš. Takšne stvari smo že dali čez. Težiti moramo k temu, da popravimo stvari, ki so slabe. Verjamemo v preobrat, a o tem lahko govorimo po dolgem in počez, pa nam ne bo pomagalo. Preobrat bo treba narediti najprej v glavah, potem tudi na igrišču. Začeti moramo igrati nogomet. Realno je, da smo v skupini, v kateri je vsak tekmec premagljiv. Mi pa proti Norveški, Švici in niti proti Albaniji nismo igrali dobro. Nismo imeli priložnosti, da bi lahko govorili o nezasluženih porazih. Trenutno smo slabi in nimamo igre. Moramo biti pošteni in to priznati. Nismo takšni, kot bi morali biti. Ni neke energije, ki je bila včasih okrog te reprezentance. Izgubila se je. Treba jo je najti, jo dobiti nazaj.

Kako se je izgubila? S številnimi menjavami, pa tudi porazi. Preveč se je menjalo, preveč se je izgubljalo. Zdaj se je treba pošteno odločiti glede nekaterih stvari. Ali se da priložnost nekaterim novim, mlajšim igralcem ali pa poskušati do preobrata priti s starejšimi, ki so že nekaj časa zraven. Bomo videli, kako se bodo v strokovnem vodstvu odločili. Kakorkoli se bodo, bomo igralci stali za njihovimi odločitvami.

Je k slabim rezultatom prispevala tudi odsotnost Roberta Korena in Milivoja Novakovića? Mediji se morate glede njiju počasi odločiti, kaj in kako. Pred časom ste ju pljuvali, zdaj ju pogrešate. Enkrat sta dobra, drugič slaba. Jasno je, da sta kakovostna nogometaša, a odločila sta se pač tako, kot sta se. To je nekaj normalnega, nekaj pričakovanega. Ko sta odšla, se je odprl prostor za druge. Zamenjav ni lahko najti čez noč, a zdaj je minilo že nekaj časa in počasi se mora vedeti, kdo lahko in kdo ne. Ne bi pa rekel, da je njuna odsotnost odločilna. Ključno je, da ni več tiste prave kemije. Nekateri igralci dajejo tisto, kar so dajali včasih, nekateri žal ne več.

So torej potrebne kadrovske spremembe? To so stvari, o katerih igralci ne smemo razmišljati. Misliti moramo le na igrišče, o drugih zadevah naj odločajo drugi. Se pa bo treba pošteno pogovoriti. Nekatere odločitve bo treba sprejeti. Novembra nas čaka prijateljska tekma z Makedonijo, potem imamo tekmo z Islandijo. Kvalifikacij še ni konec. Ne bomo se predali, dokler definitivno ne bo konec. Poskušali bomo še popraviti, kar se bo dalo. Če ne bo šlo, potem … Potem pa določene spremembe zagotovo bodo.

Slovenska javnost je zelo kritična. Upravičeno? Kritike so upravičene. Seveda so. Tako za nas kot za selektorja. Če izgubiš tri od štirih tekem, potem opravičil ni. Kritike smo si zaslužili, pa tudi pretirane niso. Ni pa kriv samo selektor. Mediji poskušate prikazati, kot da je za vse skupaj kriv le on. Tudi igralci moramo prevzeti odgovornost, tudi mi smo krivi za poraze. Tudi naša krivda je, da smo na dnu kvalifikacijske skupine.

Slaviša Stojanović je bil negativno sprejet, še preden je začel delati. Je to vplivalo na rezultate? Na igralce ni moglo vplivati, je pa vplivalo nanj. Zagotovo mu ni bilo lahko. Že takrat ni bilo, zdaj mu je še manj. Mediji ste vplivali, da je bilo tako. Preveč ste ga črnili in ga še. Kot da bi pozabili, da gre za trenerja, ki je imel v Sloveniji velike uspehe. Sam še vedno pravim, da je dober trener in je pravi za selektorsko mesto. Jaz mu stojim ob strani. Dokler bo selektor, bom del te reprezentance.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin selektorju tudi po novem neuspehu stoji ob strani. Predsednik je zelo korekten. Prav je, da reprezentanci stoji ob strani tudi zdaj, ko rezultatov ni. Ko nam je težko. Najlažje je stati ob strani, ko je vse dobro. Takrat te vsi trepljajo po ramah. Zdaj, ko je težko, je seveda povsem drugače. Zelo pomembno je, da nam še vedno zaupa. Dokazal je, da nam. Nudi nam podporo. Je pa jasno, da smo najbolj pomembni mi, igralci. Ne bojte se. Imamo svoj ponos. Še kako dobro vemo, v kakšnem položaju smo. Če rezultatov ne bo, bomo priložnost dali novim fantom. Tudi jaz osebno.

Namigujete, da se boste v primeru neuspeha poslovili od reprezentance? Da. Ne razmišljam o neuspehu, verjamem, da bomo začeli zmagovati, a moj odgovor na to vprašanje je pritrdilen.

Odgovor je presenetljiv. Pri 28 letih ste na vrhuncu kariere. Na vrhunski ravni boste bržčas branili še nekaj let … Izbran sem bil za kapetana, čutim odgovornost. Ponavljam, ne razmišljam o tej možnosti, a če bomo na naslednjih tekmah nadaljevali z neuspehi, se bom poslovil. Če dokončno pogorimo, naj se začne graditi na novih temeljih. Imamo dobre vratarje v ozadju, za prihodnost reprezentance med vratnicama se ne bojim. Ko se menja generacija, naj se zamenja temeljito. Naj se tisti, ki bodo prišli, začutijo med sabo. Sam nočem ovirati nikogar.

Ne spreglejte