Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 8. 2017,
17.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

3

Natisni članek

Grenlandija Miha Podgornik Ivica Kostelić

Ponedeljek, 14. 8. 2017, 17.41

6 let, 6 mesecev

Dokumentarni film: Proti horizontu

Proti horizontu: radosti in travme Kostelićeve in Podgornikove Grenlandije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

3

Miha Podgornik | Foto Ivica Kostelić/Facebook

Foto: Ivica Kostelić/Facebook

Slabega pol leta po tem, ko sta se hrvaški smučar Ivica Kostelić in slovenski biatlonski trener Miha Podgornik vrnila z odprave na Grenlandijo, je luč sveta uzrl dokumentarni film Proti horizontu. Gledalcu ponuja vpogled v vsakdan dveh pustolovcev, ki sta za odpravo izbrala termin, ki ga je zaznamovalo izredno slabo vreme. Travme z odprave so še vedno žive, priznava Kostelić.

Portreta, ki sta v začetku marca pretresla javnost. | Foto: Instagram/Getty Images Portreta, ki sta v začetku marca pretresla javnost. Foto: Instagram/Getty Images

Portret, ki sta ga Ivica Kostelić, hrvaška smučarska legenda, in njegov prijatelj Miha Podgornik, slovenski biatlonski trener, objavila v začetku marca, je bil zgovoren in pretresljiv. Ozebline na obrazu, za nameček pa še ozebline na prstih, so predstavljale davek, ki ga od odprave na Grenlandijo, s katero sta nadgradila lansko prečenje Islandije, domovine Kostelićeve žene Erin, nista pričakovala.

Tako kot nista pričakovala tako obupnega vremena (30 stopinj Celzija pod lediščem, veter s hitrostjo 120 km/h), ki jima je pošteno zmešalo štrene. Zalog hrane sta namreč imela samo za določeno število dni, zato si nista mogla privoščiti, da bi v varnem zavetju šotora vztrajal tako dolgo, da se veter poleže, ampak sta morala na prostem vztrajati kljub nemogočim pogojem.

S Podgornikom in Kostelićem smo se pogovarjali pol leta po odpravi, ko sta že zbrala misli na prehojeno pot.

Miha Podgornik Ivica Kostelić | Foto: Miha Podgornik Foto: Miha Podgornik

Travmatična izkušnja

"Spominjam se obojega, dobrega in slabega, vsakega dne posebej. Še vedno mislim, da je bila ta odprava precej travmatična izkušnja in zdaj, ko se ozrem nazaj, sem najbolj srečen zaradi tega, ker se je Mihovo zdravstveno stanje (hude ozebline na rokah, op. a.) dokaj izboljšalo. Nismo vedeli, kakšna bo reakcija tkiva, in to je bilo pri vsem skupaj najhuje," je v slovenskem jeziku razlagal Hrvat, ki o svojih ozeblinah na nogah skorajda ne želi izgubljati besed, saj se naj ne bi mogle primerjati z Mihovimi.

Kostelić priznava, da se je v težkih dneh na Grenlandiji vsako uro spraševal, kaj mu je tega treba. | Foto: Ivica Kostelić/Facebook Kostelić priznava, da se je v težkih dneh na Grenlandiji vsako uro spraševal, kaj mu je tega treba. Foto: Ivica Kostelić/Facebook

Samoizpraševanje: kaj mu je tega treba

Priznal je, da se je na Grenlandiji vsako uro vsakega dne spraševal, kaj mu je tega treba, a se hkrati zaveda, da bi se vsem tem težavam izognila, če bi bilo vreme takšno, kot sta ga pričakovala.

"Nihče ni pričakoval, da bodo vremenski pogoji pet ali šest dni zapored tako slabi. Ampak tako pač je, to je ekstremna geografska širina, morda bi se na to lahko bolje pripravila, vsekakor pa tega nisva pričakovala," je pripovedoval smučar, ki o svojem trenutnem smučarskem statusu nerad razpravlja.

Prva skupna ekspedicija ju je vodila na Islandijo.  | Foto: Prva skupna ekspedicija ju je vodila na Islandijo.

Slovensko-hrvaška naveza

Raje govori o Podgorniku, v katerem je našel sorodno pustolovsko dušo. "Odlično se ujameva in za seboj imava že kar nekaj skupnih kilometrov z lanskega prečenja Islandije. Dobro funkcionirava že od vsega začetka, to pa je na takšnih ekspedicijah ključnega pomena, saj razen partnerja na odpravi, v bližini ne srečaš žive duše. Poleg tega je Miha res prijazen človek in zelo motiviran," je pohvalil slovenskega sopotnika.

Hrvaški smučarski veteran pravi, da se o novih načrtih še nista pogovarjala, se pa na Grenlandijo prav gotovo ne bosta vračala.

Foto: družina Kostelić tudi to poletje preživlja na Mljetu, kjer so si ustvarili počitniški in trenažni paradiž. Letos jih je obiskala tudi Tina Maze, najboljša slovenska smučarka vseh časov.

"Takoj po prihodu domov sva se oba osredotočila na zdravljenje poškodb, za vse drugo bo še čas. Bomo videli, kako bo Mihov prst reagiral na mraz. Morda se bova spet kam odpravila, bomo videli," je dejal Kostelić, ki vrata ekspedicijskih odprav očitno pušča priprta. "Sicer pa, saj veste, kako pravimo: vse je dobro, kar se dobro konča," sklene 37-letni Kostelić.

Dokumentarni film o prečenju Grenlandije na smučeh:  

53-minutni dokumentarni film Proti horizontu

Njuno odisejado z vsemi vzponi in padci si lahko ogledate v skoraj uro trajajočem dokumentarnem filmu Proti horizontu, ta je v celoti delo Mihe Podgornika, ki je posnel že material za dokumentarec o Islandiji. Tega so zmontirali na hrvaški televiziji.

Grenlandsko zgodbo je po tem, ko so dogovori padli v vodo, zmontiral sam. "Bolje samoprodukcija, kot da material pristane v smeteh," pravi Podgornik, trener v slovenski biatlonski reprezentanci, ki je vajen ekstremnih preizkušenj. Med drugim je že pretekel 246kilometrov dolg sloviti Špartalon v Grčiji in Jugle maraton (254 km) v Braziliji.

Krajšo različico za sponzorje je zmontiral že marca v bolnišnici, kjer je takoj po prihodu z Grenlandije zdravil ozebline, glavnino je dokončal pred dnevi, Kostelić jim je dodal še podnapise.

Ustavila sta se tudi na radarski postaji, ki so jo Američani postavili za nadzorovanje območja in ki je že 30 let zapuščena.   | Foto: Miha Podgornik Ustavila sta se tudi na radarski postaji, ki so jo Američani postavili za nadzorovanje območja in ki je že 30 let zapuščena. Foto: Miha Podgornik

Miha Podgornik Ivica Kostelić | Foto: Miha Podgornik Foto: Miha Podgornik

Miha Podgornik Ivica Kostelić | Foto: Miha Podgornik Foto: Miha Podgornik

Miha Podgornik Ivica Kostelić | Foto: Miha Podgornik Foto: Miha Podgornik

Spomini bledijo

Tako kot hrvaški sopotnik se tudi Podgornik spominja dobrega in slabega, a sčasoma spomini bledijo in niso več tako intenzivni kot pred meseci.  

Kot pozitivnih vrhuncev se spominja dnevnih rekordov, ko sta premagovala razdalje, ki sta si jih zadala – recimo, da bosta v enem dnevu prehodila 40 kilometrov in jima je to tudi uspelo –, in obisk radarske postaje, ene od petih, ki so jih Američani postavili za nadzorovanje območja Grenlandije. Postajo z vso opremo, še vedno je tam na primer miza za biljard, so zapustili pred 30 leti, zaradi nizkih temperatur pa je zelo dobro ohranjena

Negativne vrhunce njune ekspedicije pa so krojili katastrofalni vremenski pogoji z močnim vetrom. Ti so tudi povzročili ozebline, ki jih je Podgornik na rokah staknil po tem, ko je le za nekaj sekund snel rokavice, da bi popravil nastavitve na fotoaparatu, s katerim je posnel ves foto- in videomaterial z odprave.

Pretresljiva fotografija posledic ozeblin. Podgornikov prst je zdaj nekaj milimetrov krajši in zelo občutljiv na dotik in bolečino. | Foto: Miha Podgornik/Facebook Pretresljiva fotografija posledic ozeblin. Podgornikov prst je zdaj nekaj milimetrov krajši in zelo občutljiv na dotik in bolečino. Foto: Miha Podgornik/Facebook

Kakšno je zdaj njegovo zdravstveno stanje po večkratnih obiskih barokomor? "Prst, sredinec na levi roki, ki se mi je oluščil, je nekaj milimetrov krajši, kot je bil prej, a to niti ni težava. Večja težava je, da je izredno občutljiv na bolečino in da ne morem plezati, kot sem lahko nekoč," je realno sliko posledic predstavil Podgornik, sin legendarne vrtnarke in ultramaratonke Ruth Podgornik Reš, ki je konec leta 2012  umrla v plazu na poti s Krme na Kredarico.

Ne spreglejte