Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2019,
20.25

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Michael Kuhn nagrada

Ponedeljek, 21. 1. 2019, 20.25

5 let, 2 meseca

podelitev nagrad Mednarodnega združenja športnih novinarjev, lozana

Avstrijcu nagrado za življenjsko delo, Ganec nagrado prevzel s krinko na obrazu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
AIPS | V Lozani so podelili nagrade športnim novinarjem. | Foto Getty Images

V Lozani so podelili nagrade športnim novinarjem.

Foto: Getty Images

Avstrijec Michael Kuhn je dobil mednarodno nagrado za življenjsko delo v športnem novinarstvu, na prvi podelitvi novih nagrad Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS) v prestolnici Mednarodnega olimpijskega komiteja (Moka) v Lozani pa je Anas Aremeyaw Anas iz Gane dobil posebno nagrado za raziskovalno novinarstvo.

Najbolj je odmevala podelitev posebne nagrade za raziskovalno novinarstvo, ki sicer ni bila v razpisu in jo je dobil Anas, ki je posnel oddajo o korupciji v nogometu v njegovi rojstni Gani. Pri nečednostih je ujel tudi zdaj že nekdanjega predsednika nogometne zveze te afriške države Kwesija Nyantakyija, ki mu je lani Mednarodna nogometna zveza Fifa dala dosmrtno prepoved dela v nogometu.

Anas je med drugim posnel, ko je prejel 65.000 evrov, in zaradi groženj s smrtjo je nagrado prejel s krinko na obrazu. Pred štirimi dnevi so namreč v Gani ubili njegovega športno-novinarskega kolega Ahmeda Divelo Husseina Sualeja, ki je pod krinko odkril množično korupcijo v Gani.

"Ubit je bil zaradi svojega dela v Gani, zločin, ki ga najostreje obsoja tudi Mok. Njegov ustanovitelj je bil Pierre de Coubertin, ki je bil tudi novinar in je pisal članke za takrat največje časnike na svetu," je na podelitvi povedal predsednika Moka Thomas Bach in pokazal kopijo de Coubertinove novinarske članske izkaznice.

Slovenca med deset

V razpisu za nagrade je skupaj prišlo kar 1273 prispevkov iz 119 držav sveta, v eni od osmih posebnih zvrsti pa sta se za 8000, 3000 in 2000 evrov, kolikor pripade prvih trem iz vsake kategorije, potegovala tudi dva slovenska novinarja ter fotograf.

V kategoriji za najboljše zvočne oddaje sta se med prvo deseterico uvrstila Franci Pavšer iz Radia Slovenija za radijski portret o Luki Dončiću Na poti med zvezde in Slavko Jerič iz MMC RTV Slovenije za polurni radijski feljton o Goranu Dragiću. Tretji Slovenec Saša Pahič Szabo s fotografijo z lanskega evropskega rokometnega prvenstva ni prišel v ožji izbor.

Osem kategorij

Nagrade so podelili skupaj v osmih kategorijah, za športno fotografijo, za fotografski kolaž, za najboljšo kolumno, za najboljši tekst s fotografijami, za video dokumentarec, za video atletski portret, za zvočni prispevek in novinarski blog.

Ožji izbor na deset prispevkov v kategorijah z razvrstitvijo je najprej opravil štiriindvajsetčlanski izvršni odbor (IO) AIPS, ki je bil nato podlaga za odločanje dvanajstčlanske mednarodne žirije, v kateri so bili športni novinarji največjih svetovnih tiskovnih agencij in televizijskih mrež. Postopek je potekal dobra dva meseca. Po trije najboljši iz vsake kategorije so bili nato povabljeni na slovesnost v Lozani.

Prireditev je vodil aktualni svetovni rekorder v troskoku Jonathan Edwards, nekdanji olimpijski, svetovni in evropski prvak. Dvainpetdesetletni Britanec je bil skoraj desetletje in pol komentator na televiziji BBC, sedaj pa dela na Eurosportu.

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Prvi trojni dvojček Luke Dončića v ligi NBA, a poraz Dallasa #video

 

Ne spreglejte