Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 12. 2007,
15.26

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 5. 12. 2007, 15.26

8 let, 1 mesec

P. Kozmus: Dela s preverjenim sistemom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Brežičan, ki bo septembra dopolnil 27 let, razmišlja o svojih tretjih olimpijskih igrah. Pred njegovimi prvimi v Sydneyu je doma pozabil orodje - kladivo.

Z novim je izpadel že v kvalifikacijah. V Atenah je bil že v finalu, spomladi 2008 pa bo moral potrditi normo za olimpijske igre v Pekingu. Kozmus, ki vadi pod drobnogledom trenerja Vladimirja Keva, včasih pa tudi v družbi metalca krogle Mirana Vodovnika, je v Solunu kladivo zalučal 80,38 metra. S to daljavo je na reprezentančnem tekmovanju prve evropske lige postavil tretji rezultat sezone. Za izbrano vrsto zelo rad tekmuje, vi pa ste ga, na njegovo veselje, izbrali za Sportalovega športnika tedna.

Ste načrtovali, pričakovali tako izjemen dosežek? Ne, sploh ne. V tem času, še posebej v Grčiji, sem bil tehnično zelo povprečen. Posrečil pa se mi je odličen met in kladivo je kar letelo in letelo ...

Je poškodba hrbta že preteklost? Preventivno še hodim na masažo in kiropraktiko, sicer pa je poškodba že sanirana. Sprva je pač bil potreben laserski operativni poseg.

Tudi pred tem vam poškodbe niso prizanašale? Ne, kar lepile so se name. Pred petimi leti sem že imel težave s hrbtom, pred štirimi leti me je mučila mišica na nogi. Večkrat potrkam na les.

Na reprezentančnih tekmovanjih se vselej izkažete. Skrbite tudi za dobro vzdušje? V reprezentanci je vzdušje že tako zelo dobro, morda pa ga včasih še izboljšam. Rad tekmujem za izbrano vrsto, saj smo vsaj ob takšnih priložnostih vsi atleti skupaj. Tovrstna tekmovanja, kot je bilo v Solunu, so ena najlepših v sezoni. Nastop v reprezentanci me še dodatno motivira, vzpodbudi. Potrebna je še kolektivna odgovornost. Z obstankom v prvi evropski ligi smo izpolnili cilj.

Med metalci ste bolj osamljeni, vaš trener je Vladimir Kevo. Kako trenirate, kako se primerjate z drugimi? Z Vladom sva tudi prijatelja. Včasih se nama v Brežicah pridruži Miro Vodovnik, čeprav suva kroglo. Najboljši treningi so tekme, mitingi, z metalci iz sosednjih držav, denimo z dobrimi Madžari, nimam skupnih treningom?

Kako poteka trening? Brez trenerja ne gre. Po vsakem metu sproti odpravljava tehnične napake. Če pride do težav, tudi z videoanalizami. Že deset let delava po enakem, ruskem sistemu, saj je svetovni rekorder Jurij Sedjih. Že pred dvajsetimi leti je v Stuttgartu zalučal kladivo 86,74 metra.

Kako pa se boste pripravljali pred vrhuncem sezone? Avgusta bo namreč v Göteborgu na sporedu evropsko prvenstvo … Še približno štiri tedne bom delal intenzivno na moči, nato pa bom zadnje tri tedne pred prvenstvom zmanjšal pogostost težkih treningov. Želim si, da bi trenutno dobro formo še malce izboljšal. Solunski met bo težko ponoviti. Sicer pa bo že na Švedskem v ospredje prišla meditacija oziroma koncentracija pred največjim letošnjim tekmovanjem.

Cilji, pa ne samo letošnji? Prva stopnička je uvrstitev v finale v Skandinaviji. Nato bi bil cilj še višji. Če pogledam do iger v Pekingu, bo potrebno čez približno leto in pol najprej potrditi olimpijsko normo.

Rezultati, ki štejejo največ? To sta peto mesto leta 2003 na svetovnem prvenstvu v Parizu in šesto mesto leta 2004 na olimpijskih igrah v Atenah.

Kaj še počne metalec kladiva Primož Kozmus? Ker sem atletski profesionalec, sem študij na Višji komercialni šoli v Brežicah moral potisnil na stran.

Ne spreglejte