Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 12. 2015,
13.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Žan Košir Mitja Petkovšek Jan Kozamernik Peter Kauzer Tomaž Razingar Bogdan Gabrovec

Ponedeljek, 28. 12. 2015, 13.55

8 let

"Nori" predsednik trdi, da bo Slovenija v Riu osvojila šest medalj (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prihodnje leto ponuja veliko športnih dogodkov, največjega med njimi, poletne olimpijske igre, pa bo gostil Rio de Janeiro. Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je optimist. Napoveduje bogato bero odličij.

Leto 2015 je slovenskemu športu, zlasti tekmovalcem in srčnim navijačem, podarilo ogromno lepih in nepozabnih trenutkov, ob katerih so tekle tudi solze sreče. Leto, ki sta ga z uspehi najbolj zaznamovala Tina Maze in Peter Prevc, se nepreklicno izteka. Kaj kmalu se bo na koledarju obrnil nov list, na katerem bo zapisana številka 2016.

Veliko bo ponudila tudi glavna športna poslastica leta – poletne olimpijske igre v Riu de Janeiru. Slovenske barve bo zastopala pisana druščina športnikov in športnic, med njimi pa žal ne bo odbojkarjev, čeprav so letos postali evropski podprvaki.

"Malce je grenkega priokusa. Žal nam ni uspelo, je pa leto 2020 zelo blizu, tako da ciljamo nanj. Vse misli so usmerjene tja," je mladi slovenski odbojkarski dragulj Jan Kozamernik opozoril, da slovenska izbrana vrsta cilja na nastop na olimpijskih igrah v Tokiu (2020). V prihodnjem letu želi dokazati, da je tako dobra, da zasluženo spada med svetovno elito.

Prevc se trudi biti vsak dan boljši

V njej je že dolgo časa smučarski skakalec Prevc, ki je v teh dneh dejaven na 64. novoletni turneji.

"Leto 2016 mi prinaša 366 dni in 12 mesecev. Vsak dan se bom trudil biti boljši. Izziv predstavlja vsako tekmovanje. Vseeno mi je, ali je svetovno prvenstvo, olimpijske igre, novoletna turneja ali državno prvenstvo. Na vsaki tekmi se je treba maksimalno potruditi," poudarja slovenski športnik leta in poudarja, da bo prestopno leto 2016 polno vrhunskih dogodkov, na katere se bo treba dobro pripraviti. Prvi ga čaka že 1. januarja na znanem skakalnem novoletnemu prazniku v Garmisch Partenkirchnu …

V prejšnji sezoni je osvojil vse, kar se je v deskanju na snegu osvojiti dalo, v tej pa je nekoliko drugače. Žan Košir je potožil, da bo leto 2016 drugačno od prejšnjih, saj zaradi zdravstvenih težav vsaj v začetku sezone ne bo nastopal na tekmah svetovnega pokala.

"Upam, da bom sploh nastopil na kaki tekmi," je izpovedal željo Tržičan, ki je trdno odločen, da kljub zdravstvenim težavam v športu, kjer je ponosni lastnik velikega globusa, še ni rekel zadnje.

Upa, da je to norost v pozitivni smeri

Letos se je poslovilo veliko slovenskih športnih junakov, ki so na olimpijskih igrah osvajali odličja. Menjava generacij pa ne skrbi predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca, ki napoveduje bogato bero slovenskih odličij.

"Napovedal sem, da bo Slovenija v Riu osvojila šest medalj. Nekateri pravijo, da sem malce nor, a sem tega že navajen iz preteklosti. Če bo to norost v pozitivni smeri, bo kar v redu. V določenih športih imamo realne možnosti," je vodilni funkcionar OKS prepričan, da slovenski športniki in športnice v brazilskem velemestu ne bodo razočarali.

"Nikoli nisem razumel tistih, ki so mislili, da je odhod na olimpijske igre vse, kar lahko športnik doseže. Mene so veselile samo zaradi tega, ker sem si želel in bil sposoben osvojiti medaljo. Drugače bi bilo bolje, če bi ostal doma z družinico," je svoj pogled na fenomen nastopov na olimpijskih igrah ponudil sveže upokojeni telovadec Mitja Petkovšek in se tudi vprašal, kako je lahko Slovenija kljub svoji majhnosti v vrhunskem športu tako uspešna.

"Razlogov za to še nismo našli," je vrgel kost zgodovinarjem, filozofom in sociologom, da bi mu na priložnostnem predavanju predstavili razloge, od kod Slovencem takšna moč, da na največjih tekmovanjih mešajo štrene svetovnim športnim velesilam.

Ne spreglejte