Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
24. 12. 2007,
21.17

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 12. 2007, 21.17

8 let, 1 mesec

Milivoje Novakovič: Enkrat bo že prišel naš čas

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Njegova nogometna pot gre strmo navzgor. In to že vrsto let. Kot nadarjen mladinec ni dočakal priložnosti v dresu Olimpije, zato se je podal v Avstrijo in se zavihtel v druščino najboljših.

Nato je pri Litexu okusil čare najboljšega strelca bolgarskega prvenstva, podoben podvig pa se mu, če gre soditi dan po jutru, v tej sezoni obeta tudi v drugi nemški ligi. Na novoletnem srečanju Nogometne zveze Slovenije (NZS) je napadalca Kölna doletela čast, da je kot prvi od slovenskih reprezentantov prejel v dar novi dres, ki ga bo lahko oblekel na gostovanjih v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2010. Osemindvajsetletni Ljubljančan je med božičnimi prazniki z veseljem spregovoril tudi za Sportal ...

V letu 2007 ste se sprehodili od nogometnega pekla do nebes, saj ste še nedolgo nazaj živeli v nemilosti trenerja Christopha Dauma, zdaj pa ste z naskokom najboljši klubski strelec ... V tekmovalni sezoni 2006/07 sem imel kar nekaj težav. Nisem igral, nato pa je bilo v spomladanskem delu povsem drugače, tako da sem na koncu sezone zbral osem zadetkov. Dobro sem igral vse od začetka koledarskega leta 2007, ko pa sem vmes opravil še kakovostne priprave, sem vse skupaj ponovil v tej sezoni. Kar presenečen sem nad 14 doseženimi zadetki, saj sem računal na to, da bom sezono končal s 15 goli. Presrečen sem, zdaj lahko le še upam, da bom ponovil vse skupaj v spomladanskem delu.

Minuli ponedeljek ste sklenili jesenski del sezone v drugi nemški ligi z domačo zmago proti Kaiserslauternu. To je bila najslajša zmaga doslej, saj smo ostali na želenem tretjem mestu in dokazali občinstvu, česa smo zmožni. Na zadnjih štirih, petih tekmah smo igrali vrhunsko, kar se tudi pričakuje od nas. Upam, da bomo igrali v podobnem slogu tudi naslednje tekme. To je bil namreč šele prvi polčas. V nadaljevanju bo še težje, če pa bomo tako delali, se tako dobro razumeli in imeli navzlic številnim tujcem tako dober kolektiv, kot ga imamo zdaj, bomo zagotovo napredovali v prvo ligo.

Gledajo v klubu, odkar ste se znašli na prvem mestu najboljših strelcev v drugi nemški ligi, kaj drugače na vas? Seveda. Zdaj me drugača gleda in obravnava vsa Nemčija. Bolj sem prepoznaven, drugače me ocenjujejo kot človeka. Na začetku niso videli teh vrlin, ki jih odražam pri svojem delu in v življenju, zdaj pa so ostali brez besed (smeh). Upam da bom ostal takšen tudi v prihodnosti, seveda pa se bom še naprej boril za naziv prvega strelca. To je moj velik cilj. V Kölnu so mi zaradi številnih zadetkov nadeli nov nadimek, zdaj sem ''Nova-gol''. Zelo lepo, ampak ... Lepo je, ko dosegaš gole, bo pa zagotovo prišel tudi čas, ko ne bom zadeval. Takrat bo malce drugače, se bomo pa zaradi tega še bolj trudili (smeh). Vem, da bodo takrat, če na nekaj zaporednih tekmah ne bom zadel v polno, vsi v klubu stali za menoj. Tudi navijači, zato se zaradi tega ne obremenjujem.

Če ne dosegate zadetkov, pa radi pomagate soigralcem tudi s podajami, kar je nazadnje prišlo do izraza prav na tekmi s Kaiserslauternom, ko ste zaostanek z 0:1 spremenili v končno zmago. Zdaj moramo bolj kot na kaj drugega gledati na rezultate. Najbolj so pomembne točke, ki nas peljejo v želeno bundesligo. Nisem tip igralca, ki ne bi hotel podati žoge zaradi tega, ker bi se želel v določeni priložnosti sam vpisati med strelce. To sem dokazal na precej tekmah in tako bo ostalo tudi v prihodnje.

Začel se je zimski prestopni rok. Je zaradi vaših odmevnih predstav v dresu Kölna priromalo na vaš naslov veliko ponudb? Kar nekaj, da (smeh), a v klubu o morebitnem prestopu sploh nočejo slišati. Do leta 2008 bom ostal v Kölnu, v poštev ne pride tudi nobena odškodnina. Ni važno, koliko milijonov bi bilo v igri (smeh), mislim, da bom kar ostal. Če bomo dosegli želen cilj s prebojem v bundesligo, bom ostal tudi naprej v Kölnu, saj je to klub s perspektivo, eden največjih v Nemčiji. V njegovem dresu se odlično počutim, navijači me imajo radi, mesto je prečudovito ...

Torej ste postali pravi ''kozel'' ... Lahko rečemo, da sem (smeh). V pozitivnem nogometnem pomenu, seveda.

Ste prinesli kakšnega ''kozla'', ki predstavlja klubsko maskoto Kölna, s seboj tudi v domovino? Sem. Nemški božiček (smeh) je prinesel za sorodstvo, predvsem za sestrine otroke, kar nekaj ''kozličkov''. Upam da jih bodo veseli.

V sredo, 19. decembra, ste prejeli v dar nov zelen dres slovenske reprezentance, ki ga boste nosili na gostovanjih v bližajočih se kvalifikacijah. Kako bi ga ocenili na prvi pogled? Novi dresi so ožji in s tem veliko boljši od prejšnjih, ki so bili preširoki in nasploh preveliki. In to prav za vsakega od nas. Verjamem, da bomo z novimi dosegli večje uspehe, je pa tudi res, da dresi za razliko od nas ne igrajo (smeh). Dresi ne morejo biti vzrok za slabe rezultate, bo pa zdaj zaradi novih vsaj za nekaj odstotkov zagotovo bolje.

Spoznali ste imena tekmecev v kvalifikacijski skupini za SP 2010. Do kod lahko seže Slovenija? Tekmeci so resda močni, a imamo vseeno dobro reprezentanco tudi mi. Kolektivno, v kateri ni zvezdnikov in v kateri želijo vsi fantje delati. Upam, da je to prava pot. Enkrat bo že prišel naš čas. Morda že čez pol leta, ko se bodo začele kvalifikacije (smeh). Po porazu z Bolgari smo reprezentanti opravili še zaključni sestanek na Brdu pri Kranju, kjer smo se v najlepšem redu poslovili. Komaj čakamo na nove izzive.

V minulih dneh ni veliko manjkalo, da bi na mestu selektorja predal Matjaž Kek odgovorno nalogo Srečku Katancu ... Zavedam se, da hočejo navijači rezultate, ki so vsekakor najbolj pomembni. Kdo bo selektor, nas igralce ne zanima. Naša naloga je, da igramo za klube, da smo vpoklicani in nastopamo v državnem dresu. Zato dogodkov glede morebitne zamenjave selektorja, ki je bila v zadnjih dneh zelo aktualna, ne bi komentiral. To ni naše delo. Mi smo le igralci, ki zastopajo državo.

Kot najboljši strelec druge nemške lige na zadnjih dveh tekmah reprezentance niste dočakali priložnosti za nastop od prve minute. Zelo sem bil razočaran. Pred tekmo z Bolgarijo sem cel teden treniral v prvi ekipi, nato pa nisem igral. To me je »presekalo«, če lahko temu tako rečem. Takšna je pač bila odločitev selektorja. Upal sem, da bom prišel v igro v polčasu, na to sem se tudi že pripravil, a je nato vse »razveljavil« rdeči karton Jokiča. Če ga ne bi bilo, bi lahko morda tudi zmagali, kdo ve ... To je pač sestavni del nogometa. Takrat sem si rekel, gremo naprej, glavo gor ... Potrebno se je dokazovati na vsaki novi tekmi, četudi le v klubu. Bo že prišel čas zame.

Kje boste preživeli novoletne praznike? Prosti smo do 5. januarja, ko se začnejo priprave v Kölnu, do takrat pa bom ves čas v Ljubljani. Skušal se bom dobro regenerirati. Veliko bom plaval, hodil na terapije za hrbet in noge, opravil nekaj masaž in se dobro »odklopil« od nogometa. Praznike in novo leto bom preživel v krogu družine.

Boste v Ljubljani bolj pazili pri pitju kuhanega vina kot pa pred dvema tednoma v Nemčiji, kjer vam jo je med vožnjo z jeklenim konjičkom pošteno zagodel alkotest? Tukaj lahko po kuhanem vinu še peljem, v Nemčiji pa ne (smeh). Imam namen, da spijem kakega, a bom nato nadaljeval pot raje s taksijem (smeh).

Ne spreglejte