Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
12. 12. 2007,
15.15

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 15.15

8 let, 3 mesece

Matjaž Smodiš: Veliko mi pomeni, da lahko pariram Nowitzkemu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija še naprej navdušuje na evropskem košarkarskem prvenstvu v Španiji.

Nazadnje so naši junaki ponižali Nemce (77:47), odlično pa je to tekmo odigral Matjaž Smodiš, ki je imel prav posebno željo nastopati neposredno proti zvezdniku svetovne košarke Dirku Nowitzkemu. Na koncu je celo zasenčil člana Dallasa, saj je dvoboj končal z 22 točkami (6/8 met iz igre ter 7/9 prosti meti, ob tem pa je v statistiko dodal še 5 skokov). Nemški junak je bil proti Sloveniji manj natančen, saj je 16 točk dosegel iz 18 poizkusov - ob tem pa je imel met vsega 39-odstoten.

Proti Nemčiji ste doživeli zgodovinsko zmago. Slovenija na evropskih prvenstvih nikdar ni premagala katerega od tekmecev za velikih trideset točk … Potrošiti smo morali dovolj emocij pri sami pripravi na tekmo z Nemčijo. Po eni strani smo bili veseli, da se je Nemčija predala v začetku drugega polčasa in je bilo potem lažje igrati. Poudaril bi garanje v obrambi, saj smo z agresivnostjo povsem povozili Nemce.

Začeli ste tekmo neposredno proti zvezdniku Dirku Nowitzkemu. Grizli ste v obrambi, v napadu odigrali preudarno in dokazali, da po kakovosti sodite v sam evropski vrh … Proti najboljšemu košarkarju na svetu hočeš igrati kar se da najbolje. To je bil zame velik motiv. Želel sem dobiti vpogled, kje sploh stojim. Dal sem vse od sebe, se boril za vsako žogo. Mislim, da mi je vsaj nekoliko uspelo zaustaviti Nowitzkega. Veliko mi pomeni, da mu lahko pariram. Zavedam pa se, da bi imel verjetno tudi jaz več težav, če bi bil dvoboj bolj izenačen in bi šlo več žog nanj. On je še vedno najboljši na svetu, sem pa zadovoljen s svojo igro.

Vaš naslednji tekmec je tako kot slovenska reprezentanca še neporažen. Litva je prikazala odlične predstave, zato se obeta v sredo pravi spektakel. Kaj ima denimo nasprotnik, kar Slovenija nima? Litva je najboljša ekipa v naši skupini in kandidat za medaljo. Mislim, da bo prišla do medalje, saj ima zelo dovršeno moštvo. V primerjavi z nami ima nekoliko več kakovostnih igralcev. To bo za nas izjemno težka tekma. Zavedamo se, da ne bo lahko parirati tekmecu vseh štirideset minut.

Kje vidite ključ do zmage proti izbrancem Ramunasa Butautasa? Definitivno bomo morali odigrati obrambo v slogu prejšnjih tekem. Priložnost vidim v tem, da bi skupaj prišli v končnico, v kateri bi nato ena žoga odločala zmagovalca.

Glede na to, da bo končna razvrstitev skupine E znana že dan pred vašo tekmo, bi marsikdo pomislil, da bi lahko tako vi kot Litva kalkulirali glede tekmeca v četrtfinalu. Do sedaj nismo kalkulirali in tudi v bodoče ne bomo. Prav na vsaki tekmi gremo na zmago, zato bomo tudi v sredo skušali narediti vse, da bi se ponovno veselili. Vendar se obenem zavedamo kakovosti litovske ekipe. Ne bo nam lahko.

Slovenijo ste navdušili predvsem s složnostjo na parketu … Košarkarji igramo drug za drugega, še posebej v obrambi. Če se kateremu kaj zalomi, mu pomaga drug in tako poteka veriga naprej. Ko denimo izgubljamo, se podpiramo s pozitivnimi besedami in si ne mečemo psovk v obraz ali kaj podobnega. Dihamo drug z drugim in to je zelo pomembno v ekipnem športu.

Tuji mediji vas po vseh teh odličnih predstavah vidijo celo v ožjem krogu favoritov za medalje … To je lep kompliment. Realno gledano so denimo v igri za ta mesta še vedno Grčija, Francija, Italija. Slednja ima iz naše skupine še možnost za napredovanje, če bo v sredo premagala Nemčijo. Poleg tega je še druga skupina, kjer so ponovno kakovostne reprezentance. Zato ne bi dajal nas v krog ožjih favoritov za medaljo. Edina stvar, ki jo lahko zatrdim, je, da se bomo borili in iztisnili iz sebe zadnji atom moči. Treba je iti korak za korakom. Najprej nas čaka v sredo Litva, nato pa priprave na četrtfinale. Pri mladi reprezentanci smo lahko videli, da je odločala le ena tekma in en poraz. Če bomo izgubili četrtfinalni obračun, potem bo to neuspeh, pa čeprav smo do sedaj dobili vse tekme. Tega se zavedamo, zato še enkrat poudarjam, da je treba iti postopoma in ne prehitevati dogodkov.

Ne spreglejte