Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 9. 2008,
20.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 8. 9. 2008, 20.31

8 let

Kontroverzna kazen pokvarila morebitno "klasiko"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Trinajsta dirka letošnje sezone bi se lahko zaradi razburljivega obračuna med Räikkönenom in Hamiltonom v zgodovino F1 vpisala kot klasična preizkušnja, a so vse pokvarili funkcionarji Fie ....

..., ko so Angležu odvzeli zmago. Namesto po izjemnem dirkanju in številnih obračunih na spektakularni in nadvse zahtevni stezi se bomo dirke za veliko nagrado Belgije v Spa Francorchampsu spominjali po še eni nespametni odločitvi funkcionarjev Mednarodne avtomobilistične zveze. Čeprav sta Lewis Hamilton in prebujeni Kimi Räikkönen v nedeljo uprizorila enega najboljših dirkaških spopadov zadnjih let, očitno vplivnim možem Fie ni bil po volji za večino ljubiteljev formule ena nesporni zmagovalec omenjenega dvoboja. Lewis Hamilton je tokrat res pokazal vse, kar zna in se kljub ne ravno bleščeče odpeljanemu prvemu delu dirke, v katerem je zaradi napake v ovinku La Source izgubil vodstvo, proti koncu preizkušnje z Räikkönenom vseeno spustil v brezkompromisen boj za zmago. "Lewis je najboljši voznik v karavani. Je dozorel in svojih možnosti za naslov prvaka ne ogroža več z brezglavim tveganjem v boju za vsako točko," je pred dvema tednoma govoril šef McLarna Mercedesa Ron Dennis. Čeprav je temnopolti mladenič letos res pokazal več zrelosti, pa ga vseeno bolj ali manj zanimajo zgolj zmage, medtem ko njegove možnosti za naslov prvaka v tem trenutku še najbolj ogroža FIA. Kazenski pribitek 25 sekund, ki je Lewisa iz prve stopničke potisnil na tretjo, je le zadnji pro–ferrarijevski manever organizacije, ki bdi nad formulo ena. Po lanski sezoni, ko se je skorajda več dogajalo za različnimi zelenimi mizami in sodišči kot na dirkališčih, se trend očitno nadaljuje. Težko je doumeti politiko Fie in tudi njena včasih že kar neokusna podpora Ferrariju ni ravno njeno "naravno stanje", saj so bili v preteklosti čudnih odločitev in nezasluženih kazni deležni tudi "rdeči", zato pa vse skupaj smrdi po večnem sporu med predsednikom FIA Maxom Mosleyjem in šefom "srebrnih" Ronom Dennisom.

Dvojna merila, ki jih sodniki in nadzorniki uporabljajo, v zadnjem času pa zagotovo škodijo verodostojnosti Fie in ugledu formule ena. Za primer; oba dirkača McLarna sta bila zaradi napak (Kovalainenovo šolsko nepravilno prehitevanje Webbra) ali zgolj brezkompromisnosti (Hamiltonov sicer nekoliko nesramno domiseln, a nikakor nedovoljen manever proti Räikkönenu) kaznovana, medtem ko je bilo Kimijevo prehitevanje pod rumeno zastavo (o njegovi izbiri pri reševanju situacije z vrtečim se Rosbergom bi se sicer dalo na dolgo in široko razpravljati) ter neprestano uporabo asfaltiranih izletnih con, na katerih je oprijem boljši, saj so načrtovane za zaustavljanje bolidov (s širokim zajemanjem ovinka La Source je Finec nenazadnje dobil dovolj izhodne hitrosti, da je v prvem krogu prehitel moštvenega kolega Masso), očitno povsem pošteno. Da o diskutabilnih napakah ostalih voznikov ali pa o zgolj denarni kazni za Masso na dirki pred dvema tednoma v Valencii sploh ne govorimo. Kakor koli že, pravo dirkanje je dandanes očitno nezaželeno, funkcionarji pa se vpletajo v vsako podrobnost. Formulo ena, vrhunec dirkaškega športa, očitno želijo spremeniti v politično korekten, ekološko osveščen in v vseh pogledih "disneyjevski" družinski cirkus, v nekaj, kar je v nasprotju s smislom profesionalnega športa – tekmovalnostjo.

Trinajsta dirka že tako razburljive sezone je za nami, epilog pa bo dobila ... McLaren se je na Hamiltonovo kazen pritožil in le upamo lahko, da imajo možje v prizivnem sodišču Fie več smisla za pravico. Sicer pa v Belgiji ni manjkalo spektakla, vse skupaj pa je začinilo še vreme. Hamilton in Räikkönen sta bila nedvomno v ospredju pozornosti, medtem ko "zmagovalec" dirke, Brazilec Massa, ni pokazal prav veliko. Vozil je previdno in bil za to nagrajen, v skupnem seštevku pa tako le še za dve točki zaostaja za vodilnim Hamiltonom. Kimi je po drugi strani pokazal veliko, a bil za to "kaznovan", saj je zaradi nepopustljivosti končal v zaščitni ogradi in s tem najbrž že zakockal realne možnosti za ubranitev naslova prvaka. Nicku Heidfeldu se je izdatno obrestovala odločitev, da na dirkalnik le dva kroga do konca dirke natakne gume za mokro stezo, nadvse zadovoljni pa so lahko tudi pri Toru Rossu, saj sta do točk prišla tako Vettel kot Burdais. Dvakratni prvak Fernando Alonso je tokrat privozil blizu stopničk, Robert Kubica pa je zbral dovolj točk, da je v prvenstvu dirkačev prehitel Räikkönena na tretjem mestu. Mark Webber je Red Bullu privozil eno točko in če bo vse ostalo odvisno zgolj od Avstralca (Coulthard v svoji zadnji sezoni v F1 ostaja sila neprepričljiv), se lahko zgodi, da bo do konca sezone prvo moštvo moralo priznati premoč Toru Rossu.

Naslednja preizkušnja je že ta konec tedna v Monzi, upamo pa lahko, da bo do takrat že jasno, kdo je pravi, uradni zmagovalec Belgije.

Ne spreglejte