Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
12. 12. 2007,
12.17

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 12.17

8 let, 3 mesece

Jaka Lakovič: Zabil sem gol na Camp Nouu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Slovenski košarkarski reprezentant Jaka Lakovič že drugo sezono igra pri sloviti Barceloni in postaja vse pomembnejši mož španskega giganta.

Če se je v uvodni sezoni še nekoliko lovil in privajal na novo okolje, je v tej postal prvi mož ekipe, kar dokazuje tekmo za tekmo. V minulem tednu je blestel tako v španskem prvenstvu kot v elitni evroligi, zato ste ga bralci in bralke Sportala izbrali za športnika tedna.

Na začetku preteklega tekmovalnega obdobja ste se še nekoliko lovili, potem pa ste le dvigovali formo. Zdaj ste, vsaj sodeč po vašem učinku, celo postali prvi mož ekipe... Z igrami moram biti zadovoljen. Sezono sem začel veliko bolje kot minulo. Eno leto je naokoli, zato veliko bolje poznam način trenerjevega dela, z igralci pa smo bolje uigrani. Sicer smo dobili nekaj novih obrazov, ki pa so se dobro vklopili v ekipo. Morda preseneča le to, da igramo že zdaj tako dobro, saj smo mnogi zaradi reprezentančnih akcij prišli v klub zelo pozno.

Trener Barcelone je Duško Ivanović, ki vam očitno zaupa. Delali ste že z mnogimi trenerji, kakšen pa je njegov režim dela? Lahko bi rekel, da sem se navadil njegovega načina dela, on pa je mene prav tako spoznal v prvem letu, zato so moje igre boljše. Veliko več je zaupanja. Sicer je pa trener s "trdo" roko. Ne priznava zvezdnikov, pri njem smo vsi enakovredni. Nekaterim ni všeč njegov način dela, vendar vsa Evropa ve, kakšni so pri njemu treningi. Če želiš uspeti, se moraš privaditi na vsakega trenerja.

V zadnjem obdobju si izbirate bolj podnebju prijaznejše destinacije. V Grčiji Atene, zdaj Barcelona. Vam takšna klima ugaja? Res je, da sem v zadnjih šestih letih prebivalec dveh prelepih mest. Podnebje mi ugaja, vendar to ni razlog, da sem tu. Glavni razlog je košarkarske narave. Dejstvo je, da gre za velika kluba, ki imata vsako sezono visoke cilje. Vedno so v igri lovorike in to te pritegne.

Verjetno pa se pripadnost klubu bolj občuti v Grčiji, kjer so navijači fanatični … V Grčiji so navijači precej bolj čustveni. Bi pa rekel, da jih ima Barcelona po svetu veliko več kot Panathinaikos. Seveda je na prvem mestu med športi nogomet, takoj za njim pa košarka.

Če se v Grčiji Panathinaikos lahko še postavi ob bok nogometu, je to v Barceloni povsem nemogoče. Kako pa košarkarje "obravnavajo" mediji in navijači? Se ob vsem tem nogometnem pompu na ulicah čuti, da ljudje spoznavajo tudi košarkarje? V drugi sezoni igranja pri Barceloni opažam, da me ljudje vse bolj in bolj spoznavajo na ulici. Nekateri celo želijo navezati stik z mano. Večji status med prebivalci pa brez dvoma uživajo nogometaši. Nogomet je vendarle šport številka ena na svetu. Jasno, da so pritiski pri takem klubu veliki in pričakovanja prav tako. Z mediji zelo dobro sodelujemo. Nihče ne more do mene priti neposredno prek telefona. Najprej se mora novinar dogovoriti s tiskovnim predstavnikom za ustrezen termin, zato da imamo igralci v prostem času veliko več miru.

Ste morda že kdaj v neposredni bližini videli nogometaše Barcelone - denimo Ronaldinha in zdaj novega zvezdnika Henryja? Z nogometaši se vidimo le na skupnih večerjah in klubskih srečanjih. Smo pa košarkarji igrali nogomet na slovitem Camp Nouu, in to z visokimi predstavniki kluba - uprava, direktor. Nazadnje smo košarkarji zmagali po streljanju enajstmetrovk, sam pa sem celo zabil gol iz igre (smeh, op.p.).

Vrnimo se še malce h košarki. V tej sezoni je zaključni turnir najboljše četverice evrolige v Madridu. Verjetno si Barcelona želi priti do "osovraženega mesta"? Vsako leto so cilji Barcelone visoki, ne glede na to, v katerem tekmovanju nastopa. Dobro smo začeli sezono in to nam vliva dodatnega optimizma. Za Barcelono je zelo pomembno tudi špansko prvenstvo, obenem pa španski kraljevi pokal. Prav na vseh frontah želimo uspeti, zato je jasno, da po tihem računamo na uvrstitev na zaključni turnir najboljše četverice v evroligi.

Kader vliva takšen optimizem? Mislim, da imamo dovolj izpopolnjeno moštvo, da bomo prišli do Madrida. Narediti moramo korak dlje v primerjavi s prejšnjo sezono. Za en met smo namreč zgrešili zaključni turnir v evroligi. Če prideš na "final four", moraš biti nato v pravem trenutku v pravi formi, saj odloča pravzaprav le ena tekma.

Boste za konec še kaj povedali bralcem in bralkam Sportala, ki so vas izglasovali za športnika tedna? Zelo sem zadovoljen, da sem bil izbran za Sportalovega športnika tedna. To le potrjuje, da bralci in bralke spremljajo slovenske košarkarje v tujini in da je košarka med najbolj pomembnimi športi pri nas. Trudil se bom, da jih bom tudi v prihodnje navduševal …

Ne spreglejte