Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2007,
17.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2007, 17.53

8 let

Emil Tahirovič: Proti vrhu z oboževanjem preprostih navad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tik pred novim letom bo dopolnil 26 let. Zaradi plavanja je Ljubljano zamenjal s Kranjem. Za lažje preživetje se udinja policiji ter podira rekorde.

Emil Tahirovič igra odbojko, badminton in sovraži pripravljalne treninge. V bazenih je že od šestega leta. Njegovo otroštvo ni bilo premožno in postlano z rožicami. Tahirovič je tekmoval že na olimpijskih igrah v Atenah. Trikrat je bil prekratek za finale. Prsno tehniko izboljšuje vsak dan. Za prijatelje Tahi, se je znal veseliti tudi zlata in brona na sredozemskih igrah v Almerii.

Plavanje - bazični šport - je eden najnapornejših. Koliko trenirate? Desetkrat, enajstkrat na teden, po dve uri. Toliko je vadbe v vodi. Ne gre brez treningov na suhem oziroma v telovadnici. Ti so dolgi po eno uro, pred ali po plavanju.

Kako je z monotonostjo, s štetjem ploščic v bazenu? Najbolj dolgočasne so bazične, kondicijske priprave. Potrebno je nabirati kilometre, izgubljati odvečne kilograme. Slab mesec pred največjimi tekmovanji je potrebno izpiliti tehniko. Potem, ko skočim v bazen, je plavanje nagrada.

Zelo ste napredovali, ko ste se z ljubljanske Kolezije preselili v kranjski Triglav. Vaš trener je Roni Pikec, vaš klubski in reprezentančni "konkurent" pa Matjaž Markič ... Zdrava konkurenca poskrbi za napredek, saj moram biti najboljši v svoji disciplini že v klubu. Nisem še v najboljših športnih letih. Z Markičem se dopolnjujeva, tekmujeva in izmenjujeva mnenja. Pod trenerjem Pikcem, ki mu nekateri mečejo polena pod noge, sem zelo napredoval. Predan je plavanju in z njegovo pomočjo sem izboljšal svojo tehniko.

Ali je, sodeč po dobrih rezultatih, na svetovnem prvenstvu v Montrealu, bazen hiter? To je, bolj kot ne, fraza. Ne razmišljam ali je bazen hiter ali počasen. Pred štartom je koncentracija stoodstotna, takrat si sam s seboj. V Kanado sem po dobrih pripravah prišel zelo samozavesten.

Kakšna je razlika med tekmovanji v kratkih in dolgih bazenih? Plavalci imamo tako na svetovnih kot evropskih prvenstvih rajši 50-metrske bazene, saj na olimpijskih igrah tekmujemo v velikih bazenih. Mnogokrat laiki razmišljajo, da so tekmovanja v 25-metrskih bazenih manj pomembna. Med nami so plavalci, ki znajo zelo dobro izkoristiti tehniko obrata. Pri njem je pomembna hitrost. Nekateri imajo dober skok, drugi, sploh "prsaši", znamo dobro izkoristiti plavanje pod vodo.

Kako izgledajo tiste zadnje priprave plavalca? Potrebno je preveriti pripravljenost. Treninga je konec, takrat časa ni več. Eden pomembnejših postopkov pred štartom je britje telesa. Nujna je dobra psihološka priprava. Razmišljam o hitrosti, ni se več možno obremenjevati s pravilnimi zavesljaji.

Zaposleni ste na policiji, sicer pa ste študent fakultete za organizacijske vede. Vam ostane kaj prostega časa? Do zaključka "faksa" imam še šest izpitov in diplomo. V njegovi bližini me resda že dolgo ni bilo. Ko sem prost, sem rad s starši. Računalnik je moj pripomoček za sprostitev. Zelo rad igram odbojko in badminton.

Česa ste se v karieri najbolj razveselili? Javnost se veseli uspehov, zmag, kolajn. Sam se najbolj veselim dosedanjega napredovanja. Do vrhunca kariere imam še veliko manevrskega prostora. O tem bi vam znal več povedati moj trener. Dvigniti moram prag bolečine, oziroma mejo zmogljivosti. Navdušen sem, da sem na 100 metrov v Montrealu z državnim rekordom dosegel 15. rezultat vseh časov (1:00,84).

Kaj vas je, najbolj razveselilo, če odmislite plavanje? Ne vem, nič posebnega. Rad živim navadno življenje. Veselijo me lepe, preproste stvari …

Ne spreglejte