Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 6. 2010,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 6. 2010, 14.27

8 let

Zgodovinski trenutek z Jeršičem na čelu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kölnski zaključni turnir rokometne lige prvakov ni bil zgodovinski zgolj zaradi dogodka, marveč tudi zaradi skupnega koraka med EHF in evropskimi klubi, pri čemer je pomembno vlogo odigrala Slovenija.

Evropska rokometna zveza je namreč s t.i. Forum Club Handball (FCH) podpisala dogovor (Memorandum of Understanding), s katerim bodo klubi končno dobili večjo vlogo v krovni evropski organizaciji. Ne bodo več zgolj člani, pač pa pomembni členi odločanja. Potem ko je bil pred leti ustanovljen Group Club Handball (GCH), ki združuje 18 najboljših evropskih klubov, je na pobudo slednjega nastal FCH, v katerem so odslej povezani vsi državni prvaki Evrope, sodelujoči v ligi prvakov, pokalu pokalnih zmagovalcev (18), pokalu EHF (18) in pokalu Challenge (8). "Dolgo časa so bili klubi izločeni iz ključnega delovanja EHF, praktično niso imeli nobenih pravic pri trženju, televizijskih pravicah in podobno. Po ustanovitvi GCH smo sicer naredili velik korak naprej, z dogodki v Kölnu pa se je zgodil zgodovinski premik, pravi nekdanji slovenski reprezentant in generalni sekretar RZS Tomaž Jeršič, ki je od vsega začetka eden ključnih mož v pogajanjih z EHF. Kölnu so ga soglasno izvoli za predsednika novega združenja FCH, kot podpredsednika pa mu bosta pomagala predstavnik Ciudad Reala in Hamburga. Vsekakor velik dosežek za malo Slovenijo.

EHF končno ima posluh

Po vzoru nogometne Uefe, ki je sprejela pobudo najmočnejših klubov (G-14), je nastala pobuda tudi v rokometu. Ustanovljen bo svet rokometnih profesionalcev (Professional Handball Board), ki bo združeval evropsko zvezo, klube in igralce. "EHF o tem ni želela slišati dokler nismo ustanovili FCH, ki združuje vse klube, ne le najboljše," še pravi Jeršič. Zaradi mačehovskega odnosa EHF do klubov so najboljši klubi lani zoper krovne organizacije v Evropi vložili tožbo, ki pa so jo po dogodkih v Kölnu umaknili. Kot kaže se začenja nova era v rokometnem svetu.

"Pred tremi leti nismo imeli nikakršnega vpogleda v posle EHF-a, nismo vedeli praktično nič, čeprav smo klubi tisti, ki ustvarjamo televizijske prenose in privabljamo oglaševalce," poudarja in dodaja: "Do sprememb pa je vendarle prišlo. Sam sem prvi človek, ki sem imel vpogled v finančne podatke EHF. Po evropskem prvenstvu v Avstriji se je prvič tudi zgodilo, da je EHF med vse klube, ki so na prvenstvu imeli svoje igralce razdelila 400.000 evrov." To so prvi koraki, a načrti so večji. Med te sodijo tudi odškodnine za igralce, ki se poškodujejo na prvenstvih, pa zmanjšanje števila velikih tekmovanj s pet na tri v olimpijskem ciklusu, večja denarna pogača za klube …

Združenje tudi za igralce

Ustanovitev FHC bo povzročil tudi nastanek organizacije igralcev, saj bodo poslej imeli svoje predstavnike v skupnem telesu EHF – PHB-ju (članov bo 10 – po dva iz najboljših evropskih klubov, iz evropskih lig, dva igralca, dva predstavnika nacionalnih zvez in dva člana izvršnega odbora EHF).

Kaj kmalu se zna zgoditi, da bo morala posluh imeti tudi Svetovna rokometna zveza na čelu s Hasanom Mustafo. "Z IHF smo v tem letu že imeli nekaj sestankov, kar pomeni veliko, saj pred tem tam sploh niso želeli slišati za klube," razkriva Tomaž Jeršič, ki ne more skriti zadovoljstva nad dogodki ob robu rokometnega praznika v kölnski Lanxess Areni. Za klubi in EHF je namreč prvi, zgodovinski, "final four" elitne lige prvakov. Prihodnje leto naj bi bil znova v Kölnu.

Ne spreglejte