Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
9. 1. 2016,
18.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Slovenija Hrvaška evropsko prvenstvo Poljska Vroclav Veselin Vujović Željko Babić

Sobota, 9. 1. 2016, 18.36

6 let, 7 mesecev

Tekma, kot je še ni bilo: Hrvaška iz Kopra zamrznjena na minus 15

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na zadnji pripravljalni tekmi pred evropskim prvenstvom je v Kopru je rokometna reprezentanca prikazala daleč najboljšo igro in visoko premagala Hrvate. Bilo je kar 32:17 (14:12).

Slovenija je v Kopru proti Hrvaški odigrala četrto in obenem zadnjo ogrevalno tekmo pred evropskim prvenstvom, ki se v petek začne na Poljskem, natančneje v Vroclavu. V polni koprski dvorani Bonifika so Slovenci proti sosedom slavili najvišje v zgodovini, s kar 32:17 (14:12).

Slovenija je izvrstno igrala predvsem v drugem polčasu, ko je dobila le pet golov in izpeljala številne protinapade. Gašper Marguč je dosegel sedem golov, Dragan Gajić pa šest. Gorazd Škof in Matevž Skok sta obranila 14 strelov. Pri Hrvaški je Manuel Štrlek zadel štirikrat. Pred tem so Slovenci dvakrat remizirali z Makedonci in tesno, za zadetek, izgubili s Hrvati.

Hrvate napadli tudi globoko

Veliko menjav in rotacij je bil smerni motiv vseh treh dozdajšnjih pripravljalnih tekem. Selektor Veselin Vujović, ki se tudi tokrat ni izneveril tradiciji, mora v naslednjih dneh prečrtati pet imen, kar ne bo prav lahka naloga.

Tokrat je začel s postavo Gorazd Škof, Luka Žvižej, Borut Mačkovšek, Dean Bombač, Vid Kavtičnik in Dragan Gajić. V obrambi je Mačkovška v nekoliko globlji postavitvi, kot smo je bili ob začetkih vajeni do zdaj, menjal Miha Žvižej.

Pred odmorom do plus tri

Pobega daleč, kar zadeva prednost ene in druge ekipe, v prvem polčasu ni bilo. Hrvatom se je vsekakor poznala odsotnost Domagoja Duvnjaka, Slovenci so v želji po omejitvi učinka visokih sosedov posegli tudi po obrambi 3-2-1, ki se je na trenutke obnesla zelo dobro. Hrbet pa ji je kril odlični Škof.

Po zaporednih protinapadih, ki sta jih zaključila Gašper Marguč in Darko Cingesar, je semafor pokazal najvišjih 13:10. Igralec manj v slovenski vrsti, izključen je bil Kavtičnik, je pripomogla k hrvaškemu znižanju zaostanka, a se je nato z zadetkom z igralcem manj izkazal Jure Dolenec in postavil izid polčasa.

Polčas za v okvir

Brez sence dvoma je bil drugi polčas daleč najboljši v vsem pripravljalnem obdobju. Čvrsta obramba, dobra tranzicija s sedmimi protinapadi, hitra žoga na postavljeno hrvaško obrambo. V napadu sta bila hkrati na igrišču Bombač in Miha Zarabec, v zunanji vrsti jima je družbo delal univerzalni David Miklavčič, ki že vse priprave igra na izjemno visokih obratih in je eden najbolj konstantnih članov ekipe.

Festival ''konter''

Marguč je realiziral protinapad za 22:15 v 45. minuti in delni izid 8:3. Do tedaj so Hrvati izgubili pet žog, njihov selektor Željko Babić pa je vzel minuto odmora. A ta ni ustavila slovenskega juriša. Marguč je dodal še tri gole iz protinapadov, enega je zabil Blagotinšek in Slovenija je pobegnila na 24:15.

Tudi to še ni bilo vse. Na igrišču je bila le ena ekipa. Slovenci so se povsem sprostili, dosegali gole iz cepelinov, z zavrtinčenimi žogami … Hrvati, ki so dan prej z Duvnjakom v Ivanić Gradu slavili za gol, so po odmoru izgubili kar 12 žog in dosegli le pet golov. Končna prednost je tudi najvišja, 32. gol je zabil Marguč iz cepelina. 32:17. Dvaintrideset proti sedemnajst.

Evforiji vstop prepovedan

A, kot so po srečanju skoraj v en glas poudarjali njegovi akterji: ni prostora za evforijo. Razlika med tekmecema realno seveda ni takšna. So pa Slovenci sebi in drugim dokazali, da so lahko odlični v obrambi in protinapadih. Teh je bilo proti Hrvatom – čez prst – več kot prej na treh tekmah. Do konca priprav Slovencem ostaja le še nekaj dni. V Vroclav reprezentanca odpotuje v četrtek.

Ne spreglejte