Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 1. 2020,
10.57

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

18

Natisni članek

EP v rokometu 2020 Ljubomir Vranješ Blaž Blagotinšek Jure Dolenec Borut Mačkovšek

Sobota, 25. 1. 2020, 10.57

4 leta, 3 mesece

Po porazu s Španijo v polfinalu EP

Slovenci poklapani kot že dolgo ne, a časa za žalovanje ni več

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,37

18

Slovenija Španija | Jure Dolenec je bil s sedmimi zadetki prvi strelec tekme s Španijo, a je njegov nastop proti Norveški vprašljiv. | Foto Reuters

Jure Dolenec je bil s sedmimi zadetki prvi strelec tekme s Španijo, a je njegov nastop proti Norveški vprašljiv.

Foto: Reuters

Slovenska rokometna reprezentanca je v svojem drugem polfinalu na evropskih prvenstvih doživela prvi poraz. Slovenski rokometaši so morali v Stockholmu pred 16.500 gledalci priznati premoč Španiji (32:34), ki je bila večino tekme boljši nasprotnik. A varovanci Ljubomirja Vranješa nimajo časa za objokovanje zapravljene priložnosti, saj jih že danes ob 18.30 čaka obračun za bronasto odličje proti Norveški. "Tak je šport, čaka nas nova tekma, naredili bomo vse, da osvojimo kolajno," je odločen Blaž Blagotinšek. Pod velikim vprašajem je nastop Jureta Dolenca.

Slovenija Španija
Sportal Slovenci po porazu s Španijo v boj za bron

Slovenski rokometaši so v polfinalu evropskega prvenstva izgubili z branilko naslova. Slovenska četa se je na začetku prvega polčasa dobro upirala favoriziranim in prekaljenim Špancem, nato pa je sledil mrk, ki so ga Španci znali več kot dobro izkoristiti, vodili so tudi s šestimi zadetki prednosti. A Slovenci se niso predali, v izdihljajih tekme so se približali le na gol zaostanka, vendar je za kaj več zmanjkalo nekaj časa in tudi športne sreče.

Nastop Dolenca pod vprašajem

Jure Dolenec, v odsotnosti poškodovanega Vida Kavtičnika tudi kapetan slovenske reprezentance, že od drugega dela v Malmöju čuti močne bolečine v preponi, na petkovi polfinalni tekmi v Tele2 Areni proti Španiji, ki so jo slovenski rokometaši izgubili z 32:34, pa je Škofjeločan, sicer član španskega velikana iz Barcelone, prejel še močan udarec v koleno.

Dolenec je zavoljo močnih bolečin že po petkovi večerni tekmi s Španci izrazil dvom glede svojega nastopa v malem finalu in dejal, da bo moral reprezentančni fizioterapevt Žan Rant Roos narediti čudež, da ga usposobi za igro.

Španci so rešetali slovensko mrežo. | Foto: Reuters Španci so rešetali slovensko mrežo. Foto: Reuters

"Težko je sploh karkoli reči. Španci so bili v prvem polčasu veliko boljši nasprotnik, v obrambi smo delali ogromne napake, a smo se v drugem polčasu nekako pobrali. Na koncu smo imeli priložnosti za preobrat, a smo jih sami zapravili. Borili smo se do zadnjega trenutka in to je glavno. Fantje se niso nikoli predali. Zdaj nam je težko, a zelo hitro nas čaka nov težek boj," je bil po tekmi vidno razočaran selektor Ljubomir Vranješ.

Slovenski igralci bodo morali tako v najkrajšem možnem času preprosto pozabiti poraz proti Špancem. "Kako dvigniti fante, me sprašujete? Pa saj igramo za medaljo. To mora biti zadosten motiv. Govoril bom z igralci. Slovenske mentalitete še ne poznam dobro. Resnično upam, da bodo v ponos dresu, ki ga nosijo. Gremo na sto odstotkov. Zdravniška služba bo morala narediti veliko čudežev. Nismo mrtvi, smo pa blizu. Jutri je nov dan, nova priložnost," optimizma ne skriva Šved.

Glavni težavi igra v obrambi in izgubljene žoge

"Na takšen način se v finale ne da," je bil po tekmi izjemno razočaran slovenski kapetan Jure Dolenec. | Foto: Reuters "Na takšen način se v finale ne da," je bil po tekmi izjemno razočaran slovenski kapetan Jure Dolenec. Foto: Reuters V slovenskem taboru po koncu tekme ni bilo razloga za zadovoljstvo, a Španci so si zmago zaslužili. "Na koncu smo jih z obrambo 5-1 presenetili in se jim približali. Pokopal nas je prvi polčas, bil je naravnost katastrofalen, nismo se držali dogovorov in izgubili ogromno žog, pa še obramba je bila katastrofalna. Na takšen način se v finale ne da," je bil po tekmi izjemno razočaran slovenski kapetan Jure Dolenec, ki je bil s sedmimi zadetki prvi strelec srečanja v Stockholmu.

Slovenci so v igri storili občutno preveč napak, izgubili so kar 14 žog, močno pa je šepala tudi igra v obrambi. "Tekmo smo izgubili že v prvem polčasu, ko smo prejeli 20 golov, kar je odločno preveč. Prebijali so jo na vse načine. V drugem polčasu smo zaigrali bistveno drugače. Na koncu nam je zmanjkalo časa za preobrat, tudi sodnika sta malce delala po svoje. Zelo sem razočaran," je povedal Borut Mačkovšek.

"V obrambi nismo naredili tistega, kar smo se dogovorili. V ključnih trenutkih smo izgubili preveč žog, španska zmaga je zaslužena," je po tekmi priznal Blaž Blagotinšek. Časa za podrobno analizo proti tradicionalnim tekmecem na mednarodni sceni zdaj Slovenci nimajo, čim prej se bodo morali regenerirati za izjemno pomembno tekmo, ki jim poleg kolajne na letošnjem evropskem prvenstvu neposredno prinaša tudi nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Egiptu. "Tak je šport, čaka nas nova tekma, naredili bomo vse, da osvojimo kolajno," je odločen Blagotinšek.

Blaž Blagotinšek je dosegel pet golov. | Foto: Reuters Blaž Blagotinšek je dosegel pet golov. Foto: Reuters

V boj za bron

Slovence tako manj kot dan po težkem porazu čaka nova tekma. Slovenski rokometaši so se z Norvežani že pomerili v drugem delu tekmovanja. V Malmöju so v sredo resda slavili vikingi s 33:30, a ta tekma ni imela tekmovalnega naboja. Obe reprezentanci sta nastopili z igralci, ki v dotedanjem delu prvenstva niso igrali veliko. Tokrat bo zagotovo drugače, saj je v igri bronasto odličje.

Slovenijo čaka nov boj z Norveško. | Foto: Reuters Slovenijo čaka nov boj z Norveško. Foto: Reuters

Slovenska reprezentanca bo prvič na evropskih prvenstvih in tretjič na vseh velikih tekmovanjih lovila najnižjo stopničko. Dvakrat je za tretje mesto igrala na svetovnih prvenstvih, leta 2013 so bili od Slovencev boljši Hrvati, štiri leta kasneje pa se je Slovenija Hrvaški oddolžila za poraz. Zdaj slovensko izbrano vrsto čakajo Norvežani, ki so v polfinalu odigrali kar 80 minut, saj so tekmo s Hrvati izgubili po dveh podaljških. Norveška na evropskih prvenstvih odličja še nima, pred štirimi leti je bila na Poljskem četrta.

Kako na olimpijske igre?

Po porazu slovenske rokometne reprezentance v polfinalu evropskega prvenstva je že jasno, kje, kdaj in proti komu bo slovenska rokometna reprezentanca igrala kvalifikacije za uvrstitev na olimpijske igre. Tekmeci varovancev Vranješa bodo Nemci, Švedi in še ena reprezentanca z afriškega prvenstva; turnir bo od 17. do 19. aprila v Berlinu. V Tokio bosta odpotovali dve najboljši ekipi s tega turnirja.

Ne spreglejte