Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Sobota,
22. 3. 2014,
22.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

PSG Pariz liga prvakov liga prvakov

Sobota, 22. 3. 2014, 22.14

8 let

Senzacija: Gorenje spravilo na kolena desetkrat bogatejši Pariz

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rokometaši Gorenja so na prvi tekmi osmine finala lige prvakov pripravili prvovrstno presenečenje in ugnali zvezdniški Paris St. Germain s 30:28 (16:13).

Velenjčani so se drugič zapored uvrstili med 16 ekip lige prvakov. V osmini finala so za nasprotnika dobili nesramno bogati Pariz, ekipo, ki ima za svojo sestavo in delovanje na voljo 13 milijonov evrov, kar je približno desetkratnik sredstev slovenskih prvakov. Posledično v francoski prestolnici igrajo rokometaši, ki so skupaj zbrali prek petdeset kolajn z velikih tekmovanj.

Velenjčani so se francoskim prvakom sijajno upirali, večino tekme vodili, tudi za pet golov 15 minut pred koncem srečanja, prednost pa so uspeli obraniti in senzacionalno ukaniti Francoze s 30:28. Povratna tekma bo v nedeljo.

Benjamin Burić v vratih, Niko Medved in Mario Šoštarič na krilih, v zunanji vrsti Staš Skube, Marko Dujmovič in Jernej Papež ter Kristian Bećiri na črti. To je bila prva sedmerka velenjskega trenerja Ivana Vajdla. V obrambi je Papeža menjal univerzalni Janez Gams. Velenjčani so na začetku postavili obrambo 5-1, v kateri je bil za najdejavnejše preganjanje Daniela Narcissa in ostalih pariških zunanjih igralcev odgovoren Medved, eden najboljših velenjskih obrambnih igralcev. Občasno je omenjeno različico zamenjala 6-0, ki se je izkazala za plodnejšo.

Publika dvignila Velenjčane

Nekaj vidne treme, ki so jo porajali številni asi najvišje ravni, je v prvih minutah Velenjčanom nekoliko zvezalo roke. A pohvalno polna Rdeča dvorana, ki je v svoja nedrja sprejela okrog dva tisoč gledalcev, je te občutke kmalu pomagala pregnati. Gostje so bili prve četrt ure v rahlem vodstvu. Velenjčani so že pred tekmo vedeli, da bo skozi sredino izjemno težko, če že ne nemogoče prebijati ''gorati'' pariški osrednji blok z Narcissom in Markom Kopljarjem.

Nekaj velenjskih strelov je tako končalo v gozdu francoskih rok, Papeža, ki ne spada ravno med glavne strelce od daleč, pa je na desnem zunanjem kmalu zamenjal Rok Golčar. Kljub rahli pobudi je francoski prvak v prvem polčasu le dvakrat povedel za dva gola. Višje ne. Opaznega je bilo tudi nekaj podcenjevanja, predvsem pri gostujočih protinapadih, ki jih je nekajkrat bravurozno obranil izvrstni Benjamin Burić, ki je v prvem polčasu zbral sedem obramb. Njegov pariški kolega Patrice Annonay šest.

Od 15. minute naprej se dejansko ni vedelo, kdo je ekipa z najdebelejšo denarnico na svetu in kdo v tem pogledu v primerjavi z njo palček. Gorenje je bilo igrivo, učinkvito, dobro se je branilo, zadevalo tudi z igralcem manj. Navdušujoče je kar primeren izraz, s katerim bi lahko opisali velenjsko igro v tistem obdobju in vzdušje na tribunah.

Staša ne znajo ustaviti niti najeminentnejši

Sijajni Skube je uprizoril nekaj vragolij v svojem slogu, Šoštarič je z desnega krila zadeval tako ''zicerje'' kot super težke strele, med drugim tudi ''cepelin''. Prav z njegovim golom je Gorenje postavilo izid prvega polčasa, 16:13. S tolikšno prednostjo pa so Velenjčani v prvi polovici tekme vodili še dvakrat. Če strnemo: Gorenje je preseglo pričakovanja in samo sebe.

Dogajanje v uvodu drugega polčasa je izid še nadgradilo. Po Medvedovem protinapadu je prednost prvič na tekmi narasla na štiri gole (18:14). Internacionalna rokometna smetana tipa Mikkel Hansen je občasno delovala brezidejno, a v francoski prid je šel kriterij sedemmetrovk – 6:2 za Pariz v tem elementu do 38. minute. Velenjčanom so lastne poteze in navijaška spodbuda vbrizgali dodatno mero samozavesti. Po dveh zaporednih Medvedovih golih – do takrat ob štirih zadetkih ni zgrešil strela – so v 43. minuti znova prišli na štiri gole prednosti.

Gorenje skočilo že na plus pet

Igra v širino je bila pravi recept, razigran pa je bil tudi levi zunanji Dujmovič, ki je četrt ure pred koncem tekme zabil šesti gol za pet golov prednosti. 25:20. V naslednjih štirih minutah sta sledila pariški delni izid 4:0 in vmes Gamsova izključitev. Prednost se je bliskovito stopila le na zadetek.

Zmanjkovati je začelo moči in domišljije v napadu. Moštvo je s svojim šestim golom začasno rahlo odrešil Šoštarič, a svoj šov je začel prej v napadu ne preveč vpadljivi Narcisse. Vračanje v obrambo po pariškem desnem krilu je bilo slabo, zato se je še v lanski sezoni osam Fahrudin Melić nekajkrat sam znašel v protinapadu. Na 27 je ravno on izenačil v 54. minuti, nato sta zaporedna gola zabila Skube in Šoštarič.

Pet minut pred koncem, ko je Gorenje vodilo z 29:27, je vsala vsa Rdeča dvorana. Nato je bil izključen Šoštarič, z igralcem več je zadel M'tima. V zadnji dve minuti so Velenjčani vstopili z golom prednosti, Skube pa je zadel sedemmetrovko za 30:28. Benjamin Burić je nato s svojo 10. obrambo ustavil strel Narcissa in 40 sekund pred koncem je Vajdl zahteval minuto odmora, izid pa se ni več spremenil.

Ne spreglejte