Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 2. 2009,
8.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 2. 2009, 8.58

8 let

Rokometni "el classico"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekaj takega kot je v nogometu obračun Barcelone in Reala Madrida je postal tudi rokometni dvoboj Francije in Hrvaške, ki se bosta v Zagrebu spopadli za nov naslov svetovnega prvaka.

Hrvati se lahko pohvalijo z eno osvojeno lovoriko najboljšega na svetu. Veselili so se leta 2003 na Portugalskem. Francozi pa imajo v svojih vitrinah dva pokala - prvič so ga osvojili leta 1995 na Islandiji, drugič pa leta 2001 na domačem prvenstvu. Nedeljski finalni obračun (17.30) v zagrebški Areni pred več kot 15.000 razgretimi navijači bo že 15 obračun teh dveh reprezentanc na največjih tekmovanjih (evropskih, svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah) od leta 1994. Statistika govori v prid Francozov, ki so slavili zmago v sedmih obračunih, šest pa so jih izgubili, medtem ko sta se rivala le enkrat razšla z neodločenim izidom. V spominu pa ostaja njun prvi obračun: polfinale mediteranskih iger leta 1993, ko so Francozi izgubili z 19:23.

Karabatić: Pokazali bomo, kdo je šef

Čeprav sta se Francija in Hrvaška na tem prvenstvu že pomerili v zadnjem krogu glavnega dela tekmovanja, ki ni odločal o ničemer več, kjer je zmagal Hrvaška (22:19), bo finale povsem druga tekma. "Na finalni tekmi bo šlo za odkrit boj. Tako kot pri Hrvatih, je tudi pri nas najmočnejša obramba. Še več, igral bo tudi Didier," je v pogovoru za svojo spletno stran dan pred tekmo dejal francoski reprezentant Nikola Karabatić in dodal: "Dokazali pa smo tudi, da lahko zabijemo veliko golov na granintno obrambo, kar se je pokazalo proti Danski. S Hrvaško bo velika borba. Od vsega začetka bomo morali igrati agresivno. Pokazali bomo, kdo je 'šef' na igrišču."

Vsi bodo "šli na glavo". Veliko povedo besede kapetana hrvaške izbrane vrste Petra Metličić "Finala se ne igrajo, pač pa zmagujejo. Želimo si tega zlata, zato bomo dali vse od sebe, da ga osvojimo." Po njegovem mnenju sta nedeljska rivala povsem enakovredna: "Zadnja tekma s Francozi je bila nekaj povsem drugega. Mi smo edina ekipa, ki se lahko kosa z njihovo igro na moč. Igrajo strpno, kolektivno. Je ekipa, ki ima glavo in rep. A tudi mi smo isti."

Kdo je boljši?

Zadnjič so se "kockasti" in "galski petelini" v finalu pomerili na svetovnem prvenstvu na Islandiji, ko so se Francozi pod vodstvom Daniela Constantinija povzpeli na vrh. Danes gre za povsem drugi moštvi, a obe se ponašata z vrhunskimi igralci.

Osemindvajset moških, ki bo na zapisniku tekme, lahko odloči obračun. Vsak izmed njih izraža določene kvalitete. Kdo je boljši? Dinart ali Vori? Karabatić, Balić ali Duvnjak? Metličić ali Fernandez? Abalo ali Čupić? Narcisse ali Lacković? Omeyer ali Alilović? Odločale bodo malenkosti, v to smo lahko prepričani. Med sabo se spoštujejo in poznajo nevarnosti ter pasti. "Pogledal sem tekmo iz skupine. Največ težav nam je povzročal Vori. Upam, da je tudi on že nekoliko utrujen," je o nasprotniku še dejal Karabatić, ki je doslej na prvenstvu zabil 43 golov.

Lacković: Prebrisanost je naš recept

Član nemškega Hamburga in "kockastih" Blaženko Lacković je priznal, da so bili Francozi proti Dancem bolj prepričljivi, kot njegova ekipa proti Poljakom: "V polfinalu so pokazali 'top rokomet', odigrali so mojstrsko. Takšne Francije že dolgo nisem videl – čvrsta obramba ter zanesljiv in pameten napad. Mi bomo morali biti zelo prebrisani z njimi. V finalu ne bodo zmagale le mišice, morali bomo vključiti tudi glave. Bolj kot na drugih tekmah. Prebrisanost je naš recept proti Franciji."

Vsa država bo danes ob 17.30 uprta v Zagreb, na igrišče Arene. V dvorani je prostora "le" za 15.000 ljudi, a ti bodo za svoje "paklene", "kockaste" oziroma "kavboje" navijali najbolj glasno doslej. Lahko Francozi preprečijo še en uspeh t.i. zlate hrvaške generacije, ki se počasi poslavlja? Sposobni so. Tudi v deželi sira in vina je rokomet visoko cenjen in eden najbolj uspešnih kolektivnih športov. Ni čudno, da je francoska nacionalna televizija od skupine Canal + plačala za pravice predvajanja finalne tekme. Za 350.000 evrov. Za slabi dve uri užitkov državljanov na vseh koncih Francije.

Ne spreglejte