Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Torek,
10. 12. 2013,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 10. 12. 2013, 10.24

8 let

Odgovor na obtožbe o domnevnem podkupovanju

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ena najboljših rokometnih sodnikov na svetu Nenad Krstič in Peter Ljubič sta predstavila svoj pogled na izjave nemškega trenerja Herberta Müllerja o domnevnem podkupovanju.

Povzetek zapleta: po novembrski tekmi lige prvakov med romunsko ekipo Baia Mare in nemškim Thüringerjem, ki so jo Romunke dobile z 20:19, je nemški trener Herbert Müller proti slovenskima sodnikoma Nenadu Krstiču in Petru Ljubiču sprožil hude obtožbe. Za Thüringer Allgemeine je namreč izjavil, da mu je lokalni župan dejal, kako bi morale Romunke zmagati za deset golov, glede na to, koliko je plačal sodnikoma. Evropska rokometna zveza je sprožila postopek proti trenerju, ena najboljših sodnikov na svetu pa sta se odločila za tožbo proti Müllerju in pojasnila tudi posledice.

Krstič in Ljubič sta izjemno razočarana predvsem zaradi odziva vodje sodniške organizacije Andreja Juratovca, ko se jima njun nadrejeni ni oglasil že mesec dni, čeprav evropska rokometna zveza proti njima ni sprožila nikakršnega postopka. Nasprotno, sprožila ga je proti Müllerju zaradi blatenja brez dokazov. "Naš šef se je očitno že vnaprej odločil, da sva midva kriva. Ni odziva, ni poklical, nismo se pogovorili, še tekmo, za katero sva bila delegirana, nama je vzel. Nisva bila vabljena niti na sestanek oziroma na usposabljanje sodnikov. EHF proti nama ni nikoli sprožila nobenega postopka. Dragan Načevski, vodja sodnikov pri EHF, si je tekmo ogledal in ni ugotovil večjih odstopanj v nobeno korist. Juratovec pa je naredil kontrolo, ki naj bi vsebovala veliko več napak v škodo nemške ekipe," razočarano ugotavlja Ljubič. S Krstičem sta bila pozneje določena za sojenje na tekmah mlajših kategorij, v prvi slovenski ligi pa sta odsodila le štiri tekme, kar je, milo rečeno, nenavadno.

Brez stricev iz ozadja

Sodnika, ki imata za sabo 33-letno kariero in sta v zadnjem času zapored skrbela za spoštovanje pravil tako v finalu olimpijskih iger kot svetovnega prvenstva, odločno zanikata, da bi kdajkoli vzela kakršnokoli podkupnino: ''Rad bi videl nekoga, ki je Petru ali Nenadu nekaj ponudil. Rad bi videl nekoga, ki bi imel ta pogum! Po poteku rezultatov v skupini A lige prvakinj je imela Baia Mare zelo majhne možnosti za napredovanje, zato je čudno, če bi v takem primeru kdo kaj ponujal. Kot tretje je čudno, da bi se neki župan hvalil s tem, kako je zakrivil kaznivo dejanje.''

Če ju Slovenija ne potrebuje, naj odgovorni le povejo, pravita. ''Začela sva pod slovensko zastavo. Rada bi tudi končala. Ampak če bova morala nadaljevati in kasneje začeti kariero kot delegata pod kakšno drugo, bo pač tako. Zadovoljna sva, ker nama ni pomagal noben stric iz ozadja. Verjemiti, če si iz neke Slovenije, ni lahko soditi finala olimpijskih iger in nato svetovnega prvenstva. Kontinuiteta, ki sva jo ohranila do Španije, naju še bolj veseli,'' poudarjata in ne skrivata, da z Juratovcem v zadnjem času niso bili na enaki valovni dolžini. Med drugim tudi, kar zadeva mešanje sodniški parov. Tega ne želita, ker sta skupaj že vso kariero in ker si na slovenskih prizoriščih želita nabirati kondicijo za evropske tekme.

Ni kaj, tiskovna konferenca najboljših sodnikov na svetu bo imela verjetno precej odmevov.

Ne spreglejte