Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 4. 2016,
14.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Petek, 8. 4. 2016, 14.56

6 let, 7 mesecev

V Slovenijo prihaja prvi olimpionik, ki je postal predsednik

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Čez natančno teden dni bo v Ljubljani gostoval predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja in nekdanji olimpijski prvak v sabljanju Thomas Bach.

Potem ko je 12. novembra leta 1998 ob praznovanju stoletnice rojstva legendarnega telovadca Leona Štuklja  Novo mesto obiskal tedanji prvi mož mednarodne olimpijske družine Juan Antonio Samaranch, se bo prihodnji teden v Sloveniji vnovič mudil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja. Natančno 113 dni pred začetkom olimpijskih iger v Riu bo namreč v Ljubljano pripotoval nemški športi funkcionar Thomas Bach, deveti predsednik MOK in prvi, ki je ta položaj zasedel kot nekdanji olimpijski prvak.

Prihodnji petek bo v Ljubljani navzoč ob odprtju olimpijskega izobraževalnega središča in muzeja v upravni stavbi BTC, spremljal bo uradno predstavitev slovenske olimpijske kolekcije za Rio 2016, v športnem parku Kodeljevo bo pozdravil začetek rekreativne akcije Ujemi olimpijsko normo in prisostvoval pa bo tudi dobrodelnemu večeru za športnike iz šibkih socialnih okolij.

V okviru svojega obiska se bo sestal s predsednikom Vlade RS Mirom Cerarjem ter predsednikom Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdanom Gabrovcem, s predsednikom države Borutom Pahorjem in resorno športni ministrico Majo Makovec Brenčič pa bo odtekel ogrevalni krog ob začetku omenjene rekreativne akcije.

Nove volitve za predsednika Thomasa Bacha čakajo že prihodnje leto. | Foto: Nove volitve za predsednika Thomasa Bacha čakajo že prihodnje leto.

Kdo je Thomas Bach?

Bach, ki bo 29. decembra dopolnil 63 let, je bil za predsednika krovne športne organizacije izvoljen 10. septembra leta 2013. Takrat je na zasedanju MOK v Buenos Airesu  v dveh krogih premagal  pet protikandidatov, med katerimi sta bila tudi nekdanji ukrajinski šampion v skoku ob palici Sergej Bubka in najostrejši tekmec, portoriški poslovnež Richard Carrion.

Doktor pravnih znanosti iz Würzburga, od koder je doma tudi košarkarski zvezdnik Dirk Nowitzki, je kot odmev na izvolitev odstopil z mesta predsednika nemškega olimpijskega komiteja. Temu je predsedoval vse od leta 2006, že pred tem  pa se je vključil tudi v delovanje Mednarodnega olimpijskega komiteja. Tam je deloval v številnih komisijah in izvršilnem odboru, dobro desetletje pa je bil tudi podpredsednik.

Kljub pestri športno-funkcionarski kartoteki pa je Bach kot svojo primarno raven delovanja ohranja pravniške in poslovne vode. Že leta 1983 je ustanovil svojo odvetniško pisarno. Služboval je tudi pri slovitem proizvajalcu športne opreme Adidasu, deloval je kot član uprave švicarske izpostave Siemensa, najgloblje korenine pa je pognal pri skupini Weining, največjemu svetovnemu proizvajalcu sistemov za predelavo lesa. Danes je tam predsednik nadzornega sveta.

Prostovoljec, ki letno "porabi" 225 tisoč evrov

Po izvolitvi za prvega moža mednarodnega komiteja se je Bach sestal s številnimi svetovnimi voditelji in generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki Moonom. Že v prvem letu štiriletnega mandata pa je s sodelavci pripravil nove olimpijske smernice, združene v strateški dokument "olimpijska agenda 2020". Ta izpostavlja trajnost, kredibilnost in poudarek na mladih.

Za Bacha bodo vrhunec leta olimpijske igre v Riu (5.–21. 8.) | Foto: Za Bacha bodo vrhunec leta olimpijske igre v Riu (5.–21. 8.)

Ob tem se novi predsednik ni mogel izogniti niti črnim madežem, ki so zaznamovali globalni šport v zadnjih desetletjih. Zato se je večkrat javno zavzel za ukrepe, ki bodo šport očistili dopinga in podkupovanj. 

V duhu obljubljene transparentnosti je MOK objavil tudi poročilo o stroških delovanja vrhov organizacije. Vloga predsednika je sicer prostovoljna, a letni stroški opravljanja njegovega položaja so vseeno ocenjeni na 225 tisoč evrov.

Olimpijski prvak leta 1976

Tako kot njegov belgijski predhodnik na čelu MOK Jacque Rogge, sicer nekdanji jadralec, je tudi Thomas Bach olimpijski utrip sprva spoznaval kot aktivni športnik. Še več, na olimpijskih igrah leta 1976, ki jih je gostil Montreal, se je kot član nemške sabljaške vrste veselil celo naslova olimpijskega prvaka na ekipni tekmi. Dvakrat je bil tudi svetovni prvak, skupno pa ima z velikih tekmovanj deset odličij.

Prav na vrhuncu svoje sabljaške kariere se je začel spogledovati tudi s športno-funkcionarskimi vodami. Na več ravneh je bil predstavnik športnikov v delovnih telesih športnih organizacij, leta 1981 pa eden od pobudnikov za ustanovitev komisije športnikov pod okriljem Mednarodnega olimpijskega komiteja.


Predhodniki Thomasa Bacha/nekdanji predsedniki MOK:

Jacques Rogge

2001–2013

Juan Antonio Samaranch

1980–2001

Lord Killanin

1972–1980

Avery Brundage

1952–1972

Sigfrid Edström

1946–1952

Henri de Baillet-Latour

1925–1942

Pierre de Coubertin

1896–1925

Demetrius Vikelas

1894–1896

Ne spreglejte