Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
14. 8. 2016,
2.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Rio 2016 tenis

Nedelja, 14. 8. 2016, 2.06

6 let, 7 mesecev

Olimpijske igre, tenis, finale (ženske)

Krvnica Hercogove presenetljiva olimpijska zmagovalka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Puig tenis | Foto Reuters

Foto: Reuters

Monica Puig iz Portorika je v finalu na olimpijskem teniškem turnirju v Riu de Janeiru presenetljivo po dveh urah in devetih minutah premagala drugo igralko sveta Nemko Angelique Kerber in postala prva Portoričanka v zgodovini z najžlahtnejšo kolajno z OI.

Čehinja Petra Kvitova je osvojila bron. V boju poraženih polfinalistk je premagala Američanko Madison Keys s 7:5, 2:6, 6:2.

Puigova, ki je šele 34. na svetovni lestvici, je s srčno igro, veliko borbenostjo in zelo natančnimi udarci izkoristila četrto zaključno žogico v tretjem nizu ter dosegla največji uspeh kariere in največjega v Portorika na OI. Igrala je šele v tretjem finalnem dvoboju na turnirjih najvišje ravni, OI ali WTA, ter je v tretjem medsebojnem dvoboju s Kerberjevo dobila prvo srečanje. Veliko bolj uveljavljena nemška tekmica je bila ob koncu v povsem podrejenem položaju in je v tretjem nizu zaostajala že z 0:5.

Kerberjeva je v šesti igri najprej rešila prvo zaključno žogico za zmago tekmice, nato pa je imela v naslednji kar šest priložnosti za odvzem servisa na znižanje na 2:5, vendar ji preobrata ni uspelo pripraviti. Dvaindvajsetletna Puigova, ki živi na Floridi, je postala prva Portoričanka, ki je osvojila olimpijsko medaljo; predstavniki tega karibskega otroka so jih do zdaj osvojili osem (dve srebrni in šest bronastih), od tega šest v boksu, po eno pa v rokoborbi in atletiki.

Puigova je v prvem krogu izločila edino slovensko tenisačico na teh OI Polono Hercog. | Foto: Reuters Puigova je v prvem krogu izločila edino slovensko tenisačico na teh OI Polono Hercog. Foto: Reuters

Osemindvajsetletna Kerberjeva je skušala kot prva Nemka po Steffi Graf leta 1988 osvojiti zlato, že po 37 minutah pa je izgubila uvodni niz. Po drugem ji je uspelo skupni izid izenačiti na 1:1, zmagovalki odprtega prvenstva Avstralije pa tudi v tem delu ni uspelo igrati svoje igre, ki jo je pripeljala na drugo mesto svetovnega tenisa.

Čehinjama bron med ženskimi pari

Čehinji Lucie Šafarova in Barbora Strycova sta osvojili bronasto odličje med ženskimi dvojicami. V tekmi za tretje mesto sta premagali rojakinji Andreo Hlavackovo in Lucie Hradecko s 7:5 in 6:1.

Finalni obračun med Rusinjama Jekaterino Makarovo in Jeleno Vesnino s Švicarkama Timeo Bacsinszky in Martino Hingis bo na sporedu v nedeljo popoldne po slovenskem času.

Puigova je uvodoma na OI ugnala Hercogovo s 6:3 in 6:2, potem z istim izidom 14. nosilko Anastasijo Pavljučenkovo iz Rusije, nato pa je v naslednjih dveh partijah zmagala s 6:1 in 6:1. Proti tretji nosilki Španki Garbini Muguruzi je izgubila le dve igri, v četrtfinalu pa prav toliko tudi proti Nemki Lauri Siegmund. V zadnjih dveh obračunih je na poti do zlata potrebovala tri nize, naprej proti Kvitovi (6:4, 1:6, 6:3).

Dvakratna wimbledonska prvakinja Kvitova je s Keysovo, ki jo je na poti do finala ustavila Kerberjeva, v boju za bron dobila uvodni niz. Toda v drugem je osvojila le dve igri. V odločilnem nizu je bil izid povsem obrnjen in po slavju z 6:2 je po dveh urah in 12 minutah bron pripadel Čehinji.

Finale, posamezno:
Za zlato:

Monica Puig (PRi) : Angelique Kerber (Nem/2) 6:4, 4:6, 6:1;

Za bron:
Petra Kvitova (Češ, 11) : Madison Keys (ZDA, 7) 7:5, 2:6, 6:2;
Finale dvojic, za bron:
Lucie Safarova/Barbora Strycova (Češ) - Andrea Hlavackova/Lucie Hradecka (CZE-6) 7:5, 6:1;

Za zlato:
17.00 (14. 8.): Jekaterina Makarova/Jelena Vesnina (Rus/7) - Timea Bacsinszky/Martina Hingis (Švi/5)
Ne spreglejte