Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
29. 7. 2016,
15.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

1

Natisni članek

Rio 2016 Olimpijske igre Rio de Janeiro Pot v Rio

Petek, 29. 7. 2016, 15.26

6 let, 6 mesecev

Martin Pavčnik bo iz Ria poročal o olimpijskem dogajanju

Odhaja na svoje šeste olimpijske igre. Preberite, kaj napoveduje Sloveniji. #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

1

"Napovedujem dve zlati in eno srebrno medaljo. Iskati jih je treba med kajakaši, kanuisti, judoisti, mogoče jadralci, slovenska javnost pa bi bila še najbolj vesela kakšnega rokometnega presenečenja," pred odhodom v Rio, od koder bo poročal, pravi urednik športa na Siol.net Martin Pavčnik.


V času olimpijskih iger boste lahko vsak dan spremljali najaktualnejše zgodbe in reportaže našega posebnega poročevalca iz Ria de Janeira Martina Pavčnika. Pred odhodom v deželo sambe smo se z njim pogovarjali o njegovih pričakovanjih pred največjim svetovnim športnim dogodkom.



Kako si se pripravljal na dolgo pot in na poročanje o nastopih v Riu?
Bolj kot na pot v Brazilijo, kjer bom preživel 21 dni, sem se pripravljal na delo, ki me tam čaka. Spremljal bom namreč tudi športe, o katerih sicer ne pišem pogosto. Na olimpijskih igrah je pač veliko večji nabor disciplin, zato se je treba bolje pripraviti.

Ti bo uspelo v živo spremljati vse slovenske nastope?
Nastopi Slovencev seveda naše bralce najbolj zanimajo, predvsem nastopi tistih, ki so kandidati za medalje. Je pa za tiste medije, ki bodo imeli na igrah samo enega ali dva novinarja, največja težava logistika. Vsa tekmovanja namreč potekajo v 16 dneh in v tem času se pogosto nastopi športnikov časovno prekrivajo, zato se je treba odločiti, na kateri dogodek boš šel. Včasih je potem tudi od sreče odvisno, ali si izbral bolj zanimivega.

Kako bo po tvojem mnenju na igre vplivala afera z dopingom v vrstah ruskih atletov?
To je gotovo slaba reklama za šport, predvsem glede na to, da se Mednarodni olimpijski komite ni opredelil do ključnega problema, da je bil doping sistematičen, državno voden in reguliran. Namesto tega so vroč kostanj predali panožnim zvezam, ki so se lotile posameznih športnikov. To pravzaprav meče slabo luč na celoten šport. Vprašanje dopinga bo tako med igrami še bolj pod drobnogledom.

Misliš, da ljudje še zaupajo športnikom?
Športnikom da, športu pa vedno manj. V preteklosti smo imeli primere športov, ko so okostnjaki padali iz omar. Marsikdo je tako skeptičen med gledanjem kolesarstva, enako velja za atletiko že od izvajanja vzhodnonemškega modela dopinga. Tehnologija odkrivanja dopinga je sicer vedno bolj napredna, a so ponavadi goljufi vedno korak pred tistimi, ki jih lovijo.

Ti morda pred odhodom na pot kaj skrbi povzročajo virus zika in teroristične grožnje?
Ne, nekega strahu zaradi tega ni. Pri ziki je majhna možnost, poleg tega pri zdravih moških ne pušča hujših posledic. Osebno se tega ne bojim. Terorizem je globalno vprašanje, glede katerega je stalno prisoten strah, a prepričan sem, da če kje, bo za varnost poskrbljeno na olimpijskih igrah. Vložek je namreč preprosto prevelik, čeprav so seveda olimpijske igre lahko mikavna tarča za teroriste.

Katere igre so to zate? 
Štiri sem spremljal kot novinar, ene pa kot obiskovalec.

Preberite še:
- Rio med peklom in rajem
- Vse slovenske olimpijske kolajne na enem mestu
- Kako dobro poznate šport in olimpijske igre?

Katere so ti najbolj ostale v spominu?
Čeprav se sliši kot floskula, so vsake nekaj posebnega. Zame osebno so bile igre v Pekingu prve po službeni dolžnosti, dojel sem jih kot zelo mogočen dogodek. V Vancouvru so bile zanimive zaradi zgodb Petre Majdič in Tine Maze. V Londonu je bilo vrhunsko vzdušje, odlična organizacija in povezava med mestom ter kultnimi prizorišči, kot so Wimbeldon, Eaton Dorney, Webley ... Tudi uvodna in sklepna slovesnost v Londonu sta bili nekaj posebnega. Soči pa je bil zaradi organizacije, lepega vremena, odličnih prizorišč in sanjskih slovenskih nastopov neki vrhunec.

Bodo igre v Riu dosegle raven iger v preteklih letih?
Letvica je zelo visoko postavljena, za nameček pa Brazilci igre gostijo v nezavidljivi gospodarski kondiciji in sredi politične krize. Po drugi strani tehnološki napredek v štiriletnem obdobju vedno dela v korist organizatorjev. Napredne tehnologije namreč omogočajo, da igre pripravijo bolj atraktivno in jih z vse večjo stopnjo digitalizacije še bolj približajo gledalcem. Kot sem dejal že v enem predhodnih odgovorov, pa so vsake igre zgodba zase. Vsak gostitelj da igram svoj pečat. Rio bo tu prav gotovo stavil na predstavo o Braziliji kot deželi lepih plaž, palm, sambe, sonca …

Si upaš napovedati število medalj, ki jih bo Slovenija osvojila?
Tri.

Tri zlate?
Dve zlati, ena srebrna. Iskati jih je treba med kajakaši, kanuisti, judoisti, mogoče jadralci. Slovenska javnost bi bila še najbolj vesela, če bi doživela kakšno rokometno presenečenje. Rokometaši so že večkrat pokazali, da lahko sicer razočarajo proti na papirju premagljivim nasprotnikom, a da lahko po drugi strani presenetijo tiste, ki kandidirajo za zlato medaljo.

 

Olimpijske igre v Riu de Janeiru

Rio 2016 | Foto: Reuters Foto: Reuters Trajanje: 5. avgust-21. avgust 2016

Sodelujoče države: 207 

Število športov: 28 (306 prireditev)

Število športnikov: 10.293

Število slovenskih športnikov: 59​
 

 

Koliko kolajn bo na OI v Riu osvojila Slovenija?

  • 0
    17,33 %
    117 glasov
  • 1
    11,26 %
    76 glasov
  • 2
    16,15 %
    109 glasov
  • 3
    24,89 %
    168 glasov
  • 4
    12,30 %
    83 glasov
  • 5
    6,67 %
    45 glasov
  • 6
    3,41 %
    23 glasov
  • 7
    1,19 %
    8 glasov
  • 8
    0,74 %
    5 glasov
  • 9 ali več
    6,07 %
    41 glasov
Oddanih 675 glasov
Ne spreglejte