Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 7. 2016,
10.18

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

ragbi 7 Rio 2016 Olimpijske igre Rio de Janeiro Olimpijske igre 2020 almanah olimpijskih športov

Sreda, 20. 7. 2016, 10.18

6 let, 7 mesecev

Almanah olimpijskih športov – ragbi 7 (9)

Na OI so ga že igrali, a v takšni obliki še nikoli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
ragbi OI | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Na bližajočih se olimpijskih igrah bodo na delu tudi igralci ragbija, a ne tistega, ki so ga na OI igrali že pred več kot sto leti, pač pa igralci ragbija 7, ki prinaša več hitrosti.

Že davnega leta 1900, ko je olimpijske igre gostil Pariz, so gledalci lahko spremljali robustne mladeniče, ki so se bojevali za odličja v ragbiju. Začetki starodavne igre segajo že v antično Grčijo, ko so se s podobno ovalno žogo med igro episkurosa bojevali za zadetke.

Ragbi, pri katerem je glavni namen doseganje zadetkov s polaganjem žoge v polje zadetka in z brcanjem žoge skozi vratnice nasprotnikovega gola nad prečko, se je na olimpijskih igrah znašel štirikrat (1900, 1908, 1920 in 1924). Po več kot 90 letih je nazaj, a v drugačni obliki, kot je znan najširši množici.

Leta 2009 sprejet v olimpijsko družino

Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja je namreč 13. avgusta leta 2009 potrdil, da se ragbi vrača na tekmovanje petih krogov v Riu de Janeiru (zagotovo pa bo v športni shemi tudi na OI 2020 v Tokiu). 24 reprezentanc (12 ženskih, 12 moških) se bo v Braziliji preizkusilo v ragbiju sedem (angleško rugby sevens).

 

V svet sta ga poslala mesarja

Igro sta leta 1883 vpeljala mesarja iz škotskega mesteca Melrose, ki sta na veliko ragbi igrišče postavila dve ekipi s po sedmimi igralci in nekoliko priredila pravila. Ragbi 7 se je razširil po Evropi in tudi zunaj nje, priljubljen je predvsem v Afriki, Aziji, Ameriki in na Južnem Pacifiku.

Z le sedmimi in le sedem minut

Podobno kot pri ragbiju, kjer je v igri 15 igralcev, je tudi pri ragbi 7 glavni cilj čim večji točkovni izkupiček. Tekma poteka na sto metrov dolgem in 70 metrov širokem igrišču, na katerem igrajo "navadni" ragbi, kar pomeni več prostora za igralce, hkrati pa sta potrebni izjemna fizična pripravljenost in vzdržljivost tekmovalcev.

Ekipi pri ragbiju 7 sta sestavljeni iz sedmih igralcev, igrajo dvakrat po sedem minut. | Foto: Reuters Ekipi pri ragbiju 7 sta sestavljeni iz sedmih igralcev, igrajo dvakrat po sedem minut. Foto: Reuters

Namesto dveh polčasov po 40 minut igrajo le dva polčasa po sedem minut, kar je za olimpijske igre izjemno priročno. Običajna ragbijska tekmovanja bi namreč zahtevala precej časa, medtem ko bo ragbi 7 končan v zgolj treh dneh.

Prvi dan bo 12 reprezentanc, razdeljenih v tri skupine, odigralo celoten skupinski del. Najboljša dva iz vsake skupine in najboljši tretji izbrani vrsti bosta napredovali v četrtfinale, ki bo na sporedu drugi dan, zadnji dan pa bodo odigrali še polfinale in tekmi za odličja.  

Nabor športov v Riu:

atletika, badminton, boks, dviganje uteži, gimnastika, golf, hokej na travi, jadranje, judo, kajak-kanu (slalom, šprint), kolesarstvo (bmx, gorsko, velodrom, cestno), konjeništvo, košarka, lokostrelstvo, moderni peteroboj, namizni tenis, nogomet, odbojka/odbojka na mivki, plavanje, ritmična gimnastika, rokoborba, rokomet, ragbi 7, sabljanje, sinhrono plavanje, skoki v vodo, streljanje, taekwondo, tenis, triatlon, vaterpolo, veslanje.

Ne spreglejte