Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 4. 2012,
11.02

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
otroci

Natisni članek

Četrtek, 12. 4. 2012, 11.02

8 let, 3 mesece

Zakaj otroka vključiti v šport?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Z vključitvijo otroka v športno dejavnost se otrok uči orientacije, krepi spomin in altruizem ter pospešuje čustveni in socialni razvoj.

Danes prekomerna skrb staršev pred poškodbami otrok Vključevanje otroka v organizirano športno dejavnost lahko poteka z vključevanjem otrok v športni vrtec ali v nadstandardne oblike vrtca, kjer ponujajo dodatne urice športnih dejavnosti. Prav tako lahko otroka v športno dejavnost vključimo preko krožkov, ki jih ponujajo vrtci, športni klubi ali društva. Takšna odločitev staršev ima lahko za otroka koristi na številnih področjih. Kot pravi dr. Kajtna, "je najbolj očitna prednost spodbujanje gibalnega razvoja otroka, s katerim v prvih letih življenja ocenjujemo tudi miselni oziroma kognitivni razvoj". Raziskave namreč kažejo, da se otroci v povprečju gibljejo manj, kot so se včasih. Delovni čas staršev se daljša, zaradi številnih obveznosti se z otroki ukvarjajo manj, kot so se nekoč, otroci se tudi vedno manj igrajo sami zunaj, saj so vedno pogosteje pod nadzorom. Varnost je po mnenju dr. Tanje Kajtna "postala eno glavnih vodil vzgoje otrok in s skrbjo za varnost se tako starši kot tudi vzgojitelji ukvarjajo predvsem s tem, da se otrok ne bi na kakršenkoli način poškodoval". Tako velikokrat slišimo stavke kot so "ne teci prehitro, da ne boš padel", "počasi", "ne, to je nevarno" …. A starši s prekomerno skrbjo za otrokovo varnost lahko nehote zavirajo njegov gibalni razvoj, saj se otrok prav z manjšimi padci in spodrsljaji nauči nadzorovati svoje telo, spoznavati svoje omejitve, orientacije v prostoru.

Učenje orientacije, krepitev spomina, čustvenega in socialnega razvoja "Z vključevanjem v organizirano športno dejavnost lahko otroku omogočimo spoznavanje svojega telesa, učenje orientacije v prostoru, spoznavanje razsežnosti svojih zmožnosti. V takšni dejavnosti mu bodo namreč izvajalci vadbe omogočili varno kotaljenje, padanje in ostale osnovne oblike gibanja na varen način," o pozitivnih plateh vključevanja otrok v športno dejavnost razmišlja dr. Kajtna. Prav tako bo otrok ob tem spoznaval samega sebe in svet okoli sebe iz različnih vidikov in perspektiv. Ob tem bo moral tudi razmišljati in se bo zato razvijal tudi na kognitivnem vidiku, skozi vaje in zapomnitev navodil pa se bo krepil tudi njegov spomin.

Psihologinja dr. Tanja Kajtna opozarja tudi na pomembnost čustvenega in socialnega razvoja otroka. "Številni otroci niso vključeni v vrtec, njihovo socialno življenje je vezano predvsem na starše, skrbnike in morebitne sorojence, z vključitvijo v organizirano športno vadbo pa socialno življenje otrok obogatimo," meni dr. Kajtna. Pravo sodelovanje v igri pri otrocih le redko zasledimo pred tretjim letom starosti. Prej morda opazujejo vrstnike ali pa se igrajo vzporedno, kar pomeni, da se igrajo iste igre, a vsak zase. Ko pride do sodelovanja med otroki, lahko tudi v organizirano športno dejavnost začnemo uvajati več aktivnosti, ki vključujejo tudi sodelovanje, in takrat lahko ta vadba postane resnično pestra. Otrok se bo takrat začel učiti in bogatiti svoje znanje o življenju v skupini, o sodelovanju, deljenju, upoštevanju drugih, s športno vadbo bo tako lahko okrepil altruizem, prijateljstvo. Zaradi številnih novih izkušenj se krepi tudi čustveni razvoj otroka. "S športom se otrok lahko uči soočanja z ovirami in njihovega premagovanja, zavedati se lahko začne, da sta zmaga in poraz, uspeh ali neuspeh le dve plati iste medalje, lahko pa s športno vadbo razvije tudi strategije spoprijemanja s stresom," zaključuje dr. Tanja Kajtna.

Ne spreglejte