Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 3. 2015,
10.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ljubljanski maraton Gojko Zalokar

Sreda, 18. 3. 2015, 10.05

6 let, 7 mesecev

Zakaj boste za udeležbo na Ljubljanskem maratonu letos morali plačati več?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za jubilejni 20. Ljubljanski maraton boste letos odšteli približno pet evrov več kot lani. Glavni razlog za zvišanje je finančno pokritje prireditve, trdi prvi mož Timinga Ljubljana Gojko Zalokar.

Prijave na 20. Ljubljanski maraton so se začele že v ponedeljek, 16. marca, ko se je izkazalo, da se je štartnina na največji rekreativni prireditvi v Sloveniji zvišala.

Tako bo v prvem predprijavnem roku, ki traja do 18. avgusta, za udeležbo na teku treba odšteti 35 evrov (lani 30), za prijavo v obdobju med 19. avgustom in 15. septembrom pa 40 (lani 35) evrov. Če se boste prijavili v okviru organiziranih skupin, to lahko storite do 18. avgusta, prijavnina pa v tem primeru znaša 30 evrov (lani 27).

Bistvena razlika je tudi v višini prijavnine na zadnji prijavni rok (od 15. do 30. septembra), ko bo zanjo treba odšteti 40 evrov, kar je sicer bistveno manj kot lani, ko so pozabljivci morali plačati kar 70 evrov, a bodo tisti, ki se bodo prijavili v zadnjem prijavnem roku, dobili le štartno številko in čip. To je sicer na maratonih drugod po svetu, kjer je za vse dodatke treba plačati posebej, običaj.

Ker vsako zvišanje cen pričakovano zbudi negativne odzive javnosti, smo pri Gojku Zalokarju, direktorju Timinga Ljubljane, ki je izvajalec Ljubljanskega maratona, preverili, kakšni so razlogi za takšno potezo.

Kot glavni razlog za zvišanje prijavnine Zalokar navaja finančno pokritje prireditve. "Ljubljanski maraton je prerasel vse meje, z njim pa so narasli tudi stroški, ki so za tako raven nujno potrebni. Poleg tekmovanja je še veliko dejavnosti in programov, ki prav tako nekaj stanejo, ne prinašajo pa dodatnega denarja za realizacijo," pojasnjuje direktor Timinga Ljubljana.

Poudaril je, da so bile dozdajšnje prijavnine enake že več kot pet let in niso več zadostovale za pokritje vseh stroškov organizacije maratona. "Sistem pokrivanja stroškov se je od začetka delil na tri dele, del, ki ga prinašajo prijavnine (v vseh prihodkih je delež od 26 do 29 odstotkov), del, ki je na plečih Mestne občine Ljubljana, in sponzorski delež. A razmerja znotraj tega so se porušila in že dolgo ni več tako," pravi. O konkretnih številkah ni želel govoriti.

Kako se izogniti rdečim številkam?

Samo sobotni del maratona, ki vključuje otroške in šolske teke, kjer je udeležba brezplačna, ter dobrodelni Fun tek s simbolično štartnino petih evrov, organizatorja stane skoraj 80 tisoč evrov, ki ga, kot pravi Zalokar pokrivajo brez sponzorstev in donacij države, ta pa ima do prireditve mačehovski odnos. Strošek elaborata popolne zapore cest in prireditvenega prostora znaša 50 tisoč evrov, potem so tu še stroški varovanja, zapore cest, policija, zdravstvo, najem infrastrukture.

Zadnja leta je razliko med prihodki in odhodki kril Timing Ljubljana. "Razlika med obema se povečuje in se približuje negativnemu saldu, ki smo ga zadnja leta pokrivali z brezplačnim najemom opreme in prostovoljnim delom."

Prireditev je pomembna tudi iz promocijskega in gospodarskega stališča, tudi to nekaj stane in tudi ta del se financira iz proračuna maratona, pravi.

Analiza prijavnin: Ljubljanski za več kot pol cenejši

Organizatorji maratona so opravili tudi analizo prijavnin na primerljivih maratonih v Evropi in ugotovili, da so prijavnine tam skoraj še enkrat višje kot pri ljubljanskem, pri čemer udeleženci pri večini primerljivih maratonov razen štartne številke ne dobijo ničesar.

Spremljevalni dogodki okrog jubilejnega 20. Ljubljanskega maratona se bodo začeli 22. oktobra, vrhunec z glavnim maratonom pa bo v nedeljo, 25. oktobra 2015.

Ne spreglejte