Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
27. 10. 2013,
18.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Žana Jereb Mitja Krevs Anton Kosmač

Nedelja, 27. 10. 2013, 18.04

8 let

Veter je Afričanoma odpihnil nekaj tisoč evrov (foto in video)

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na 18. Ljubljanskem maratonu nismo videli rekordov, kar je bila velika želja organizatorjev in tudi najboljših dveh med tekači in tekačicami, ki, povsem pričakovano, prihajata iz Afrike.

Okoli 20 tisoč evrov bi dobila zmagovalca maratona, če bi se ob prihodu v cilj na velikem semaforju izpisal rekorden čas. Kot prvi je pritekel zmagovalec v moški konkurenci Wami Mulugeta, a Etiopijcu ni uspelo. Zmagal je s časom 2;10:26. Rekordna znamka tako ostaja v lasti Daniela Tooja iz vrst velike tekaške rivalke Kenije, ki je pred dvema letoma tekel 2;08:25.

''Veter je bil premočan. Škoda, saj sem tekel zelo dobro, a več se ob takšnih razmerah ni dalo narediti. Narekovalci tempa so maraton začeli dobro, a približno na polovici trase so bili prepočasni. Zaradi vetra sem moral upočasniti tudi sam, zato je bilo kmalu jasno, da z rekordom ne bo nič. Na koncu teka sem tako lahko razmišljal le o zmagi, ki sem je zelo vesel. Škoda je le, ker sem zamudil lepo priložnost za rekord,'' je v ciljni areni pripovedoval 31-letni junak 18. Ljubljanskega maratona, katerega osebni rekord, ki ga je dosegel lani v Amsterdamu, je odličnih 2;07:11. Če bi tudi v Ljubljani tekel podobno hitro, kot je na Nizozemskem, rekord seveda ne bi bil vprašljiv. Z njim pa tudi nekoliko višja denarna nagrada od 12 tisoč evrov, kolikor jih bo v žep pospravil za nastop na ulicah slovenske prestolnice.

Odločitev je padla pri 30 kilometrih

Podobno velja tudi za zmagovalko v ženskem maratonu, Kenijko Caroline Chepkwony, ki je s časom 2;27:27 za rekordno rojakinjo Kilel Cheptonoi iz leta 2009 (2;25:24) zaostala za dobri dve minuti. Kljub temu je 28-letna tekačica krepko popravila osebni rekord in si zaradi bonusov za boljši rezultat prislužila tudi nekoliko višjo denarno nagrado od kolega, ki je zmagal med moškimi. Iz Ljubljane odhaja bogatejša za 15 tisoč evrov.

''Na 30 kilometrih sem se odločila povečati ritem in ušla tekmicam. To je bilo odločilno. Škoda, da ni bilo rekorda, ki ga je bilo v vetrovnih razmerah zelo težko napasti, sem pa vseeno nadvse vesela, da sem popravila osebni rekord. Vesela sem, da sem tekla v Ljubljani, kjer sem se počutila odlično. Upam, da se bom še kdaj vrnila,'' je bila vesela skromna afriška tekačica, ki je v preteklosti nastopala tudi na stezi.

Uvrstitev dobra, čas nekoliko manj

Slovencev in Slovenk pričakovano ni bilo med najboljšimi tremi, pri moških je bil najvišje Anton Kosmač, ki je s časom 2;24:57 končal na osmem mestu. ''Uvrstitev je dobra, čas nekoliko manj,'' je povedal izkušeni maratonec, ki je za osebnim rekordom zaostal za več kot osem minut. Tudi on je razlog za slabši rezultat našel v vetru.

''Veter je pokvaril maraton. Precej časa je močno pihal v prsi, ni nam bilo niti najmanj lahko. Če vetra ne bi bilo, bi bili pogoji praktično idealni, tako pa … Škoda, a dal sem vse od sebe. Do 25. kilometra sem še mislil, da bom tekel dve uri in 20 minut, potem pa doživel krizo in hitro ugotovil, da mi ne bo uspelo. Najhujše je bilo na ravnini po Dunajski cesti navzdol, ker je ves čas pihal močan veter,'' je še povedal 36-letni tekač.

Premagala je nekatere z boljšimi časi

Med Slovenkami je bila najboljša Žana Jereb, ki je s časom 2;42:09 pristala na sedmem mestu. Tudi ona je govorila podobno. ''Temperature so bile idealne za tek, veter žal še zdaleč ne. Močno nam je nagajal, zato smo vsi skupaj tekli veliko slabše kot lahko. Tudi zato sem z izidom zadovoljna. Premagala sem nekatere tekačice, ki so imele prijavljene boljše čase. Cilj sem izpolnila. Potrudila sem se in skušala doseči največ, kar se da. Ni bilo lahko,'' je povedala udeleženka olimpijskega maratona lani v Londonu, ki je za osebnim rekordom zaostala za dobri dve minuti.

Izpolnil je cilj

Še najbolj gostobeseden je bil zmagovalec v polmaratonu Mitja Krevs, ki je bil na tej razdalji najboljši tudi lani. Z okroglim časom 1;09:00 je suvereno premagal konkurenco. Po prihodu v cilj ni bil videti preveč utrujen. ''Izpolnil sem cilj, ki sem si ga zadal pred začetkom teka. Zmagal sem in izboljšal čas, ki sem ga ob zmagi dosegel lani. Ni bilo lahko, saj sem se na koncu precej mučil. Začel sem zelo hitro, potem pa plačal davek. Dosegel sem največ, kar sem lahko,'' je povedal 24-letni tekač, ki se lahko pohvali s številnimi zmagami z atletskih stez na slovenskih tleh.

''Razmere niso bile najboljše, saj je pihal močan veter, a v primerjavi z mrazom, ki smo ga bili v Ljubljani deležni lani, je bilo veliko bolje. Zagotovo pa je veter vplival na rezultat, saj so tudi časi preostalih tekačev slabši, kot bi bili verjetno sicer. Če bi me vprašali pred štartom, bi rekel, da čas, ki sem ga dosegel, prav gotovo ne bo dovolj za zmago,'' je še povedal slovenski reprezentant, ki bo do konca sezone nastopil na še enem polmaratonu, potem pa se začel pripravljati na dvoransko sezono na stezi. Pri ženskah je bila v polmaratonu najboljša Lidija Cerkovnik, ki je v cilj prišla s časom 1;22:35 in ušla vsem zasledovalkam, žal pa je bila v cilju prehitra tudi za poročevalce, ki smo se zbrali v prostoru, namenjenem za izjave. Junakinjo polmaratona smo namreč zgrešili.

Ne spreglejte