Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
28. 7. 2012,
10.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Natisni članek

Velika planina izlet

Sobota, 28. 7. 2012, 10.31

8 let

Velika planina - ni lepše krožne poti za vso družino

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

1

Vzpon iz doline je za marsikoga prenaporen, z gondolo pa se izgubi gorsko doživetje. Zato vam predlagamo vmesno pot na Veliko planino - iz Kranjskega Raka.

Zaradi svoje bližine in gondole, ki vas lahko pripelje nanjo, je Velika planina ena najbolj priljubljenih izletniških točk Ljubljančanov in Gorenjcev. Zakrasela visokogorska planota na višini okoli 1.500, 1.600 metrov nad morjem ponuja tako lepe razglede kot možnost pohodništva in kolesarjenja. In to še ni vse: pastirske koče so eden najlepših fotografskih motivov. V tokratnem Sportalovem namigu za izlet v slovenske hribe vam predlagamo turo, ki je primerna za vso družino in obenem združuje pohod oziroma ogled prav vseh planin na planoti (torej ne le Velike). Pozabite na gondolo, a brez skrbi: vzpon vseeno ne bo pretežak, saj vas ne silimo na turo iz same doline.

Zapeljite se na prelaz Črnivec - iz ljubljanske strani prek Kamnika, iz štajerske pa prek Zgornje Savinjske doline. Malo pod vrhom (iz ljubljanske strani) zavijte za Kranjski Rak. Na Volovljeku zavijete levo na gozdno cesto, kjer nekaj kilometrov naprej parkirate ob cesti (med vikendom zna biti že zgodaj vse zaparkirano, tako da ne bodite prepozni).

Zdaj pa pot pod noge. Čaka vas približno pol ure vzpona na planoto. Prijetna gozdna pot vas popelje na Gojško planino. Pripravite fotoaparate. Nato pa sledi prijetna in večinoma položna krožna pot med planinami. Z Gojške planine greste lahko kar čez drn in strm prek Bukovca proti Veliki planini. Sprva boste hodili izven uhojenih poti, za orientacijo pa naj vam bo v daljavi vidna kapela Marije Snežne. Ko čez dobre pol ure dosežete makadamsko pot, ji sledite. Pripelje vas do kapele in nato med pastirskimi domovi na Veliki planini. Potrkajte na kakšnem, morda imajo kislo mleko ali žgance.

Pot nadaljujte proti zahodnemu robu planote - do gostišča Zeleni rob, kjer se odpira čudovit razgled navzgor proti Kamniško-Savinjskim Alpam (Grintovec, Skuta, Turska gora, Planjava, Ojstrica …). Pred vami je nekaj vzpona na najvišjo točko - Gradišče. Od tam pot vodi po Poljanskem robu, kjer se odpira pogled na eno stran na pastirsko naselje in na drugo stran proti Ljubljanski kotlini. Postanek za okrepčitev si lahko vzamete na Mali planini - v Domžalskem domu ali v Domu na Mali planini. Turo zaključite s spustom najprej na Gojško planino in nato skozi gozd na izhodišče.

Ne spreglejte