Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 10. 2012,
12.58

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 17. 10. 2012, 12.58

3 leta, 8 mesecev

Tekaška trenerka Anica Živko o teku v naravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

S tekom v naravnem okolju se najlažje ubranimo vsakodnevnemu stresu, še posebej v času, ko se naš delovnik ne konča nekje popoldan, ampak s svojimi plani, programi in idejami živimo in spimo.

Čas nas omejuje na vsakem koraku, tudi pri teku je tako, zato se na tek preprosto in najlažje podamo kar od domačih vrat, ponudba ter odlična kvaliteta copat pa nam zagotavljata varen prehod iz asfaltnih površin v naravo. Občutki prvega znoja na telesu nas pri teku blagodejno sproščajo in hkrati poživljajo ter pospešujejo urejanje misli, le-te nas zadovoljujejo, osrečujejo in nam polnijo baterije. Tek v naravi pogojuje različne obremenitve na telo, zato je priporočljiv ne le rekreativcem, temveč tudi treniranim tekačem, ki ob povišanem srčnem utripu dodatno krepijo še vztrajnost in ne popuščanje. Razgiban teren od posameznika zahteva večjo pozornost in kontrolo gibanja telesa, še posebej pri postavljanju nog v dotiku s tlemi, kjer dodatno krepimo vezi in sklepe, zato tek v naravi izredno priporočam tudi mladim tekačem, ki se ukvarjajo s stadionsko atletiko.

Zavedanje po spremembi načina življenja in dojemanju teka kot enega najbolj želenih ter dostopnih oblik telesnih aktivnosti se je tek v naravnem okolju izredno razširil tudi pri nas. Obutev za tek po razgibanem in neravnem terenu je zagotovo najpomembnejši del tekaške opreme in mora posamezniku zagotoviti čvrst oprijem in blaženje v dotiku s tlemi, nuditi udobje, lahkotnost in varnost koraka, ter ohraniti dovolj zaščite pred zunanjimi vremenskimi vplivi.

Pri svojem teku v zadnjem obdobju srečujem vse več tekačic, saj smo ženske, zavedajoč se pomembnosti vloge v družbi, glede na moške kolege prevzele še večjo skrb zase. Na vsakem koraku želimo ostati vidne in opazne, kar predstavlja skrb za atraktivnost lastnega videza, poudarjanje ženskosti in ohranjanje mladostne vitalnosti.

Razvojni strokovnjaki v Salomonu so razvili vrhunski trail running copat, ki ustreza predhodno naštetim zahtevam in je še posebej prilagojen ženskemu načinu teka. Anatomija gibanja stopal v dotiku s tlemi se pri ženskah razlikuje od moškega predvsem zaradi oblike in velikosti stopala, nižje telesne teže in je pogosteje podvržena pronaciji. Vrhunska vodoodbojna in zračna Climashield™ membrana daje copatu tako želeno zračnost in nižjo težo ter tekačicam tako dlje časa zagotavlja udobje teka vse od pozne jeseni do zgodnje pomladi. Užitek in lahkotnost teka v naravi je trenutek, ki traja še dolgo za tem, ko zadovoljni sami s seboj in z opravljenim že znova razmišljamo o naslednji tekaški priložnosti.

S prihodom tekaškega copata XR MISSION CS Women je obdobje občutka nelagodja in mokrih nog zame minil. Škrabljanje dežja po okenski polici je zdaj dobil poseben zven, saj je v obdobju še aktivne športne poti zlovešče napovedoval; znova bom mokra!

Več informacij lahko najdete tukaj.

 

Ne spreglejte